Kdy vzít dítě na vodu?

1.8.2010 00:00   |   Děti
Máte doma menší dítě a přesto byste rádi ještě letos vyrazili na vodu? Pro milovníky kajaků, kánoí či raftů nemohou být hezčí prázdniny, než ty strávené na řece uprostřed romantické přírody.

na vodě

U začátečníků a menších dětí je však třeba vše rozmyslet a dobře naplánovat. Podle vedoucího vodáckého kroužku Tomáše Hamrlíka je pro první seznámení s vodou, kdy můžeme vzít dítě bez obav s sebou, vhodný věk kolem šesti let. Samozřejmě by mělo jít pouze o pohodovou letní turistiku a ne o žádné lámání vodáckých rekordů.

Určitě je možné vzít do lodě i mnohem menší děti. To záleží čistě na zodpovědnosti rodičů. Nicméně teprve kolem šesti let se dá začít mluvit o skutečném pádlování, díky kterému se dítě stává platným pomocníkem na vodácké výpravě.

Jak děti připravit

První zkušenost s vodou je vždy ideální načerpat s rodinou. V létě je dobré uspořádat nějakou kratší trasu. Dítě by mělo umět plavat, potopit se a také mít vodu rádo a nebát se jí. Další důležitou podmínkou pro to, aby si malý plavec zamiloval vodácký sport, je dobrá parta.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nezatracujte babičky a dědečky
Jak přimět dítě k pohybu
(Ne)bezpečné vodní radovánky

Ke splouvání řeky totiž patří především kvalitní uskupení lidí, kteří se dokáží domluvit, pomoci a je jim spolu dobře. Proto, pokud to aspoň trochu jde, mělo by v partě být těch dětí přibližně stejného věku víc, aby se mohly „vyskotačit na břehu“. Vodácký výlet by pro ně pak měl být především zábava, kterou budou chtít zase zopakovat.

Nejde o povinnost

Děti by měly mít na vodě stejné pocity radosti, jako jejich rodiče. Nikdy bychom je neměli do pádlování nebo starání se o lodě nutit – nadšení pro věc musí přijít samo. A je také nezbytné celou akci pro ně upravit, dělat četné zastávky, hrát různé hry, dopřát jim odpočinek. Na nic nespěchejme a jděme na děti pomalu. Voda bude pro většinu z nich zprvu úžasným dobrodružstvím, ale pouze tehdy, když dobrodružství budeme organizovat my.

V opačném případě by se totiž mohlo stát, že je voda přestane lákat ještě dřív, než mohly její krásy skutečně poznat. Anebo díky naší nepozornosti udělají nějakou špatnou zkušenost a začnou se vody dokonce bát.

Pro vodomily je tu vodácký oddíl

Když už děti mají první krůčky na vodě za sebou a stále je to ještě neomrzelo, je nejvyšší čas začít uvažovat o nějakém dobrém vodáckém oddílu, kde dítě získá kvalitní výcvik a dostatek rad, jak se na vodě v lodi bezpečně chovat. Ideální věk pro vstup do oddílu se, podle pana Hamrlíka, pohybuje kolem devíti let, kdy už dítě unese vlastní pádlo a je schopné se o sebe alespoň částečně postarat a snese pár dní odloučení od rodiny a trochu nepohodlí.

Časem tak budou rodiče i děti mít šanci jezdit v klidu sami a bez obav se svými kamarády a vrstevníky. A když je to omrzí, získané zkušenosti, jak se chovat ve vodě a v přírodě kolem ní určitě v životě někdy zúročí.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Kdy vzít dítě na vodu?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci