Jiří Kajínek se vrací – ve filmu i v realitě

3.8.2010 01:00   |   TV a FILM
VIDEO – Filmový příběh, inspirovaný kauzou vězně Jiřího Kajínka (49), kterého proslavil zejména nevídaný útěk z pevnosti Mírov a pochyby veřejnosti o jeho vině, vstoupí již 5.srpna do českých kin. V těchto dnech se zároveň vrací do reality samotný Kajínkův případ, jenž byl nyní znovu otevřen.

kajinek
AnketaJe podle vás Jiří Kajínek neoddiskutovatelně dvojnásobný vrah?
ANO
31 %
NE
38 %
NEVÍM
31 %

Strhující příběh nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka přináší pohled tvůrců na jeden z nejkontroverznějších justičních případů.

Jde o thriller plný akčních scén a emocí – říká režisér Petr Jákl, který je zároveň spoluautorem scénáře filmu na motivy kauzy Jiřího Kajínka, odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu.

Video
Trailer k filmu Kajínek.

Příběh vězně i advokátky

Filmový Kajínek není jen silným příběhem vězně, ale i příběhem dvojnásobné vraždy, příběhem obhájkyně hledající nové důkazy, příběhem podsvětí a jeho prorůstání do státní správy i příběhem manipulace.

Je Jiří Kajínek obětí konspirace, nebo chladnokrevný zabiják? Snaží se dokázat svou nevinu, nebo zastrašit a ovlivnit svědky?

slunceMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Přepólování Země. Bude konec světa?
Najděte svou květinu a strom
Horoskop napoví, kolik zbývá lidstvu života

Mladá advokátka v podání Tatiany Vilhelmové chce zajistit nové důkazy k obnově procesu. Brzy však zjistí, jak moc nebezpečné je vyptávat se. Přesto ji tento případ osudově přitahuje a dlouho si nechce položit zásadní otázku. Co před ní její klient tají? Co ještě Jiří Kajínek nikomu neprozradil?

S využitím umělecké licence předkládají tvůrci divákům svůj pohled na to, jak se celý případ mohl podle dostupných informací odehrát.

Kauza znovu otevřena

Bez zajímavosti není časová shoda filmu a reality. Úřady v těchto dnech případ Jiřího Kajínka znovu otevřely.


Filmová obhájkyně Tatiana Vilhelmová.

Policejní inspekce nyní několik měsíců prověřuje, zda za dvojnásobnou vraždou z roku 1993 ve skutečnosti nestáli samotní policisté. Právě to totiž vyplývá z odposlechů, které byly pořízeny přímo v den vraždy. Podle nového trestního oznámení, podaného letos na jaře, měl toto vypovědět jeden z nich.

Informace, co zatím pronikly na veřejnost, naznačují, že kvůli jiné kauze byl v roce 1993 odposloucháván podnikatel Antonín Vlasák, který si měl tuto vraždu údajně objednat. Podle nynější výpovědi policisty tehdy v odposlouchávaných telefonátech nepadlo o Kajínkovi ani slovo. Naopak, je prý z nich dodnes zřejmé, že vraždili policisté.

Připomeňme, že Jiří Kajínek byl odsouzen za to, že měl v roce 1993 na objednávku zavraždit plzeňského majitele fitness klubů Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Jeho bratr Vojtěch Pokoš coby druhý bodyguard byl zraněn, ale střelbu přežil a v celé kauze tak vystupuje jako korunní svědek. Jiří Kajínek vinu za tyto činy nikdy nepřiznal a stále trvá na tom, že jde o vykonstruovaný proces.

Na premiéru nesmí

V roce 2000 uprchl Jiří Kajínek z přísně střeženého Mírova, což se v historii této vězeňské pevnosti nikomu nepodařilo. Stal se nejhledanějším člověkem v zemi.

Policii unikal půldruhého měsíce, přičemž útočiště našel v bytě na pražském sídlišti Velká Ohrada, kde paradoxně bydlí mnoho policistů a zaměstnanců ministerstva vnitra. Celou dobu se volně pohyboval po Praze maskován pouze dioptrickými brýlemi, věnoval se kondičnímu běhání a chodil nakupovat, hypermarkety nevyjímaje.

Poté, co byl vypátrán, nastoupilo elitní protiteroristické komando. A následoval zásah jako v akčním filmu, i když ve skutečnosti šlo o Kajínkův úkryt v tomto panelákovém bytě, který tehdy patřil doživotně odsouzenému Ludvíku Černému, odpykávajícímu si trest za podíl na tzv.orlických vraždách podnikatelů, jejichž mrtvoly byly shazovány do Orlické přehrady.

Kajínek byl zatčen a rovnou z Prahy převezen do věznice ve Valdicích na Jičínsku, kde mají nové oddělení se zvýšenou ostrahou. To zřídili poté, co ještě předtím právě z Valdic v roce 1996 uprchl... Jiří Kajínek.


V řetězech přivedla Jiřího Kajínka v roce 2004 ozbrojená eskorta k plzeňskému soudu, který žádost o obnovu jeho procesu nakonec zamítl.

Tvůrci filmu o Jiřím Kajínkovi měli zájem, aby se letošní premiéry zúčastnil na počátku srpna rovněž sám odsouzenec. Podle vedení věznice ve Fryštátě u Karviné, kde si nyní trest odpykává, je však jeho účast vyloučena.

KAJÍNEK MĚL PREMIÉRU, S POLICEJNÍM DOPROVODEM
Tatiana Vilhelmová si poplakala

Titulní postavu ztvárnil Kajínkův vrstevník Konstantin Lavroněnko (49), držitel Zlaté palmy, ceny pro nejlepšího herce z festivalu v Cannes. Patří mezi uznávané ruské herce a slova uznání měli pro jeho profesionalitu, ukázněnost i vstřícnost rovněž jeho čeští kolegové.

Předobrazem hlavní ženské role obhájkyně byla skutečná Kajínkova advokátka Klára Slámová. Hraje ji oblíbená česká filmová a divadelní herečka Tatiana Vilhelmová, nositelka Českého lva.

V dalších rolích se mj. představí polská hvězda Boguslaw Linda, Marek Vašut, Vladimír Dlouhý a jeho bratr Michal Dlouhý, Václav Noid Bárta, Deana Horváthová-Jakubisková, Alice Bendová a další.

Za kameru se postavil filmový režisér a kameraman František Antonín Brabec. Autorem hudby je Václav Noid Bárta.

Odbornou spolupráci tvůrcům filmu poskytli někdejší reportéři TV Nova, spisovatel Josef Klíma spolu s Jankem Kroupou, kteří se právě Kajínkovou kauzou dlouhodobě ve svých reportážích zabývali.

bri, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jiří Kajínek se vrací – ve filmu i v realitě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci