Postradatelní Stallone, Willis a také Schwarzenegger

31.7.2010 08:30   |   TV a FILM
VIDEO – O velkofilmu The Expendables: Postradatelní se mluví už pěkně dlouho. Stal se projektem, o jehož přípravě a hereckém obsazení dnes kolují legendy.

Postradatelní

Thriller je nejočekávanějším akčním titulem posledních let. V srpnové premiéře se v něm na plátna vrací Sylvester Stallone v žánru, který ho proslavil. Partnery mu budou akční hvězdy současnosti Jason Statham a Jet Li.

Tvář, svaly a zbraně ovšem ve snímku postupně ukáží také ikony tohoto filmového žánru. Jsou jimi Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis a Mickey Rourke.

Video
Trailer k filmu The Expendables: Postradatelní – Sylvester Stallone coby Barney Ross, přezdívaný Schíza, velí skupině žoldáků, vyslaných do akce jako kanonenfutři... s jejich návratem se už vůbec nepočítá.


V naprostém utajení se skupina precizně vycvičených žoldáků, specialistů pro různé typy boje, vydává na nebezpečnou misi do Latinské Ameriky. Mají na tamnějším jihoamerickém ostrově svrhnout krvavého diktátora.

Události se však vyvíjejí nečekávaným směrem a členům týmu začíná být jasné, že všechno je úplně jinak, než se zpočátku zdálo být. Zjišťují, že mají mezi sebou zrádce a že se vlastně ocitli v pasti, která je může stát život. Začíná nelítostný boj, na jehož konci je jen jeden vítěz.

Připomeňme si Sylvestera Stalloneho ve filmové sérii, která jej proslavila – v šesti filmech o legendárním Rockym, kde jako filadelfský boxer Balboa
bojuje o lásku, slávu, respekt... a triumfálně vítězí!
Filmy již vyšly na DVD i Blu-ray a pro příští rok se připravuje vydání kompletní ságy: Kolekce ROCKY 1-6

Filmové perličky, které jsou už legendami

  • Čtyři roky trvala příprava na The Expendables: Postradatelní. A protože je Sylvester Stallone ctitelem tradic, scénář psal ručně i nesčetněkrát jej přepracovával. Předlohou mu byly kultovní filmy Tucet špinavců a Žoldáci – v nich bylo všechno „doopravdy“, bez použití trikových záběrů.
  • Stallone je známý právě odmítáním trikového dotváření scén na počítači. Při natáčení filmu tedy pochopitelně vyžadoval, aby vše bylo reálné a naživo. Kvůli autentičnosti akčních scén se proto točilo z různých úhlů na celkem pět kamer, což je dnes nevídaný počet.
  • Pro svůj snímek si Sly velmi přál získat světovou elitu akčního filmu a další významné osobnosti. Zvažoval i účast hvězd jako Jean-Claude Van Damme, Wesley Snipes, Scott Atkinson, Kurt Russell, Steven Seagal a Jackie Chan. Někteří odmítli, jiní byli postupně z výběru vyloučeni.

  • Největším "bojem" Stalloneho bylo přemluvit guvernéra státu California, Arnolda Schwarzeneggera (na snímku jsou s Bruce Willisem), aby si zahrál alespoň drobnou roli. Informace o Schwarzeneggerově účasti byla několikrát potvrzena a zase vyvrácena. Ve filmu se ale skutečně objeví.
  • Trojice Stallone-Willis-Schwarzenegger je spolu ve filmu k vidění poprvé.
  • Vyhlášený boxer Mickey Rourke vzal ve snímku roli hlavně z důvodu dlouholetého přátelství se Stallonem, který mu pomohl i v době, kdy se od něj všichni odvrátili. Před deseti lety byla Rourkeho popularita na úplné nule kvůli jeho alkoholismu a tvůrčí nespolehlivosti. Přesto se za něho Stallone zaručil a vyjednal mu roli ve filmu Sejměte Cartera.

The Expendables: Postradatelní 2


SYLVESTER STALLONE A SPOL. POSÍLENI
O NOVÉ HVĚZDY –
více píšeme TADY

  • Sly byl při natáčení snímku The Expendables: Postradatelní několikrát zraněn. Nejvážnější byl úraz krční páteře, který si přivodil ve filmovém souboji s populární wrestlingovou hvězdou Stevem Austinem. Po tomto těžkém zranění se musel čtyřiašedesátiletý Stallone podrobit operaci a lékaři mu poškozený krční obratel vyztužili kovovou destičkou.

  • Natáčelo se za neuvěřitelně tvrdých podmínek především v Brazílii. V tu dobu tam vládla čtyřicetistupňová vedra a takřka stoprocentní vlhkost vzduchu. Práci filmařům komplikovaly i silné monzunové deště.
  • Jedna z mála žen, které ve filmu ztvárňují významnější roli, je brazilská herečka Giselle Itié jako spojka skupiny žoldáků a zároveň agentka Interpolu. Nikdy předtím v akčním filmu nehrála, přesto zvítězila v celosvětovém konkurzu. Má za sebou pouze výcvik v boxu a jiu-jitsu.
  • Ve Spojených státech se točilo ve státě Louisiana, přímo ve dvě stě let starých katakombách Fort McComb, které sloužily armádě. Rovněž tady zdárně úřadovalo počasí, když se nad Fort McComb přehnala nebývalá bouřka a katakomby zůstaly tři dny pod vodou.
  • Filmařům byla k dispozici i zaoceánská loď Igarka v majetku známého vladivostockého rejdařství se stopadesátiletou tradicí. V době, kdy kotvila na rejdě riodejaneirského přístavu, se na její palubě natáčely scény nelítostného boje s piráty.
  • Motto thrilleru, jímž je "Choose your weapon – Vyber si svou zbraň", jako by předznamenávalo nevídanou kumulaci slavných drsňáků. Poprvé v dějinách filmu se před kamerou sešlo takové množství hvězd akčního žánru i profesionálního sportu – ať je to již zmiňovaný Steve Austin, nebo třeba zápasnická ikona Randy Couture spolu s legendou bojových umění Garym Danielsem, či hvězda amerického fotbalu Terrence Crews.
  • Extrémně kruté scény neušly pozornosti ve Velké Británii. A v British Board Of Film Classification, známé pod výstižnějším dřívějším názvem British Board Of Film Censors, byli nekompromisní. Trvali na odstranění určitých sekvencí a na tom, že film povolí pro diváky až od osmnácti let.
    V USA i u nás budou však The Expendables: Postradatelní uvedeni v původní stominutové verzi.
  • Film vyjde koncem roku rovněž na DVD a následně i na Blu-ray.

bri, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Postradatelní Stallone, Willis a také Schwarzenegger

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci