Dcera se zamilovala do cizince

28.7.2010 00:00   |   Děti
Léto plné romantiky v daleké cizině na pláži. Jenže jak si ho v klidu užívat, když kolem naší pubertální dcery krouží hejno plážových svalovců a náš syn je celý vedle z polonahých turistek dovádějících ve vodě?

letní lásky

Je třeba uznat, že to opravdu není lehká situace.Především proto, že naše dospívající děti před prázdninovým dobrodružstvím téměř nic nemůže odradit. Co tedy dělat? Uvázat je u nohy postele v hotelovém pokoji nebo si definitivně zkazit zaslouženou dovolenou neustálým dozorem?

Zákazy jsou na nic

Nejhorší je, podle psycholožky Jany Sedlákové, když dítěti zakážeme stýkat se s jeho vrstevníky, odřízneme ho od večerních diskoték a posezení na pláži. Zakázané ovoce nejvíc chutná a můžeme si být jisti, že se naše dítě ke své prázdninové partičce nějakou fintou dostane. A ta finta může být často dost riskantní.

šestnáctkaMůže vás zajímat

Vztah v 15 = předčasná dospělost?
Školačka má vážný vztah. Je to dobře?
Je správné odejít brzy od rodičů?

Je proto mnohem lepší nezakazovat a mít tak věci lépe pod kontrolou. Když dovolíme večerní diskotéku, můžeme snadněji určit dobu návratu, popřípadě se dohodnout, že pro dítě přijdeme.

Poznejme jeho kamarády

Především v cizině, ale nejen tam, je dobré znát lidi, se kterými tráví naše dítě prázdninové radovány přes den i večer. Domluvme se s dcerou či synem, ať se pro něj kamarádi u nás staví a pak s nimi prohoďme pár slov. Zkusme také zjistit na některého z nich telefon nebo adresu hotelu či bytu, kde v místě našeho pobytu bydlí.

Chtějme vždy vědět, kam má celá partička namířeno. A měli bychom pokud možno trvat na slibu, že si naše dítě nikdy nesedne do auta k někomu, kdo pil alkohol. Nabídněme se, že pro něj raději přijedeme a nebudeme se nikdy zlobit, i kdyby to bylo ve čtyři hodiny ráno.

Nástrahy letního dobrodružství

Podle Jany Sedlákové je velmi důležité, aby rodiče ztratili ostych a s dětmi naprosto otevřeně pohovořili o nebezpečí letních lásek. Doba, kdy mladí měli díky masivní kampani strach z AIDS už bohužel trochu pominula. A nejde jen o pohlavní choroby. Horké jižní noci dělají své a nebezpečí nechtěného pohlavního styku nebo dokonce znásilnění není žádnou utopií.

Od věci není ani zmínit jiné zvyky a temperament v cizí zemi. Našeho syna by totiž mohlo velmi nemile překvapit, že se na něj vrhne pár místních chlapíků, kteří ho ztlučou je proto, že šel tancovat s domorodou krasavicí. To všechno by děti od nás měly znát. Ostatní je už na nich.

Lásky patří k létu

Na druhé straně však není třeba dělat z komára velblouda. To, že se čtrnáctiletá dcera zakouká do snědého místního krasavce, přidá k tomu několik nesmělých polibků a objetí, ještě není žádná tragédie.

Možná při odjezdu uroní nějakou tu slzu a s mladíkem si bude ještě chvíli psát, ale pravděpodobně ji příští léto bude čekat jiné dobrodružství na úplně jiném místě. Letní romantika k životu prostě patří a je třeba to tak brát. Co myslíte?

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Dcera se zamilovala do cizince

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci