Botox může způsobit změny v mozku!

22.5.2010 00:00   |   Styl
Injekce proti vráskám určitě znáte. A víte, že ty botulinové mají negativní vliv na mozek a dokonce mohou způsobit demenci?

Carla Bruni

Oblíbené mezi hollywoodskými (ale i českými) celebritami jsou injekce s nervovým jedem botoxem – říká se mu také klobásový jed. Vědci ale nyní začali zkoumat jeho vliv na lidské myšlení, zejména v souvislosti s vyhlazováním vrásek v oblasti čela.

Přímé ohrožení

Problému se podrobně věnuje německý magazín o vědě Bild der Wissenschaft. „Vrásky se na čele tvoří následkem různých grimas i emocí jako je hněv, smutek, pláč. Ti, kdo vrásky ´léčí´ vyplňováním botoxem, tedy podobně jako světové hvězdy, by se časem mohli dočkat změn na mozku,“ píše list.

injekce botox

S tímto poznáním původně přišli vědci z Wisconsinské univerzity v americkém Madisonu, o čemž informoval odborný měsíčník Psychological Science.

Vědecký tým, vedený Davidem A.Havasem, zkoumal skupinu žen před a po botoxové injekci – a podrobil je rovněž slovnímu textu. Všechny dostaly úkol na téma Rozloučení s blízkým přítelem, kterého už nikdy neuvidíte. Ženy, co "botoxovou terapii" již absolvovaly, prokazatelně potřebovaly o trochu více času, aby na zadání odpovídajícím způsobem reagovaly.

Zabíječ herecké kariéry

Už delší dobu je v Hollywoodu botox považován také za retardér filmové kariéry. I taková hvězda jako je blonďatá americká herečka Meg Ryan (48) se v poslední době na filmových plátnech vyskytuje velmi zřídka. Údajně je to právě proto, že rozsáhlé zásahy v jejím obličeji začaly již diváky doslova odstrašovat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Co dělat, aby nás nezradily nohy?

Rovněž australská kráska Nicole Kidman (42) může na své někdejší úspěchy zřejmě zapomenout. Zatím poslední role v romantickém filmovém muzikálu Nine, kde byla její tvář jako zmrazená, prý odradila tvůrce od nabídky do dalšího filmu, kterým měl být Bel Ami s britskou hvězdou Robertem Pattinsonem (24). Roli místo Nicole nakonec získala americká herečka Uma Thurman (40), jejíž obličej si pružnou mimiku stále ještě zachovává.

Zpěvačky jsou na tom lépe

Podobné zákroky v obličeji podstoupila také australská popová hvězda Kylie Minogue (42) i třetí žena francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho (55), kterou je modelka a zpěvačka Carla Bruni (42) – na titulním snímku.

K oběma těmto dámám nejsou jejich profese natolik striktní, neboť se neživí přímo mimikou a nemusejí vyjadřovat emoce jako herečky před kamerou. Pro fotoaparát či světla na koncertním podiu totiž některé strnulé rysy jejich obličeje takovou překážku nepředstavují.

zp

Přečtěte si také


Diskuse: Botox může způsobit změny v mozku!

Varianta

12.9.2011   |   17:57   |   od: Lenka Krásnická
A co jako variantu zvolit facelift? Už mám nějaká léta za sebou, takže přemýšlím, jak si zlepšit sebevědomí a nebát se kouknout do zrcadla. Plastická operace by mohla být řešením. Nemá někdo zkušenosti s operací obličeje-faceliftem?
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 12. 9. 2011 17:57
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci