Namalujte si své nitro

29.3.2010 00:00   |   Ezoterika
VIDEO – Máte pocit, že se nic nedaří? Že všechno, na co sáhnete, se bortí pod rukama? Že se problémy množí, místo toho, aby mizely? Zkuste si namalovat osobní mandalu.

mandala

Těžké překážky, bolestivé životní pády a nekončící problémy někdy podle ezoteriků mohou znamenat jediné – dostáváme životní lekci. Něco jsme nezvládli a je potřeba si to opakovat tak dlouho, až úkol vyřešíme.

Co mi to přinese?

Pokud se člověk ocitne ve složité, bolestivé životní situaci, má prý na výběr. Může naříkat, litovat se a obviňovat své okolí za vše, co ho potkalo, ale může se také zastavit a přemýšlet, co mu má jeho situace přinést, co se z ní má naučit a jak ho obohatí.

Mystikové jsou přesvědčeni, že často stačí ponořit se do sebe a uvnitř svého nitra hledat odpovědi a východiska. Pomůže prý nám k tomu například osobní mandala.

Obrazec v kruhu

Mandala v sanskrtu znamená kruh. Ta „pravá“ se sestavuje nejčastěji z písku a  když je hotová, její autor ji rozfouká či rozpráší po větru, nebo smete do řeky, aby poukázal na pomíjivost všeho. Její tvorba vyžaduje velkou pečlivost a trpělivost. Naopak tu „svou“ osobní si nakreslíme na papír a necháváme na sebe působit. Obě pak představují určitý rituál.

Video

„Vytvářením mandaly, ale i pouhým jejím pozorováním se můžeme ponořit do svého nitra a nechat na sebe působit její energii,“ říká výtvarnice a psychoterapeutka Renata Raušerová. Tvrdí, že nás mandala může dostat do rovnováhy a harmonie.

„Když si člověk vytváří svou osobní mandalu, vkládá do ní vše, co se odehrává uvnitř jeho srdce i duše,“ dodává Renata Raušerová. „Mandaly nám pomáhají udržet si spojení se sebou samými a pochopit význam a důležitost našich prožitků.Už jen pouhým tvořením se dostáváte dovnitř sebe sama a harmonizujete se,“  dodává. Meditací nad hotovou prací proces prohlubujete a upevňujete.

Jaké máte štěstí v lásce?

Přečtěte si své zkušenosti
i budoucí osud z dlaně

Takže pokud selhaly všechny tradiční techniky a vy se stále cítíte vyčerpaní, zkuste si vyhradit čas, ve kterém si vytvoříte svou osobní mandalu.

Jak na to?

Tady je postup, který se osvědčil Renatě Raušerové:

Potřeby: Clip rám velikosti formátu A4, speciální kontury a barvy na sklo sadu velmi tenkých štětců, noviny, hadřík na otírání štětce (případně roličku toaletního papíru, který je praktičtější), skleničku s ředidlem, skleněný talířek na míchání barevných odstínů a vysoušeč na vlasy.

„Ještě než se pustíte do díla, zkuste se na chvíli zastavit. Zavřete si oči a po krátké relaxaci si zkuste při ztišení vybavit, jaké barvy do své mandaly použijete a jsou pro vás harmonizující, a které jsou naopak rušivé a raději se jim vyhnete. Barvy hrají v sestavování mandaly jednu z důležitých rolí.“

Krok za krokem

Po chvilce zklidnění si můžete k práci pustit příjemnou hudbu a dát se do díla. Začátečníci si raději připraví podklad mandaly nakreslený na bílém archu papíru stejné velikosti, jako je rám. Předlohu vloží pod sklo clip rámu. Speciální konturou na sklo postupně překreslí motiv mandaly z papíru. „Postupujeme vždy od středu k okraji obrazce,“ připomíná Renata Raušerová. A spěchat se prý nevyplácí.

čakraMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jste nemocní? Odblokujte negativní energii!
Cestování ve spánku? Můžeme prý létat
Zpěv, který pomáhá miminku

Hotový obrys se lehce vysuší fénem. „Při tom je nutné dát pozor, aby sklo neprasklo. To znamená, že by vzduch neměl být příliš horký a nemělo by se při foukání zůstávat dlouho na jednom místě,“ říká výtvarnice.

Když je kontura obrázku suchá, mohou se začít nanášet jednotlivé barvy. „Protože se jedná o dílo, které vyvěrá z našeho nitra, neměli bychom při práci příliš přemýšlet, zda se jednotlivé použité barvy k sobě hodí nebo ne. Pracovat bychom měli intuitivně, tak, jak nás povede náš cit,“ vysvětluje Renata Raušerová.

Co kus to originál

Proto je také každá mandala originálem utvořeným podle momentálního stavu mysli. A proto také nemá cenu nikoho kopírovat a napodobovat. Je to naše mandala a tvoříme ji pro sebe. Měla by zahrnovat pocity nás samotných.

MANDALA
Jedna z mandal Renaty Raušerové

Barvy si namícháme na malém skleněném talířku. Štětec je nutné vždy před namočením do jiné tuby opláchnout ve skleničce s ředidlem. Při práci bychom se neměli nechat vyrušovat. Zjistíme, že nás zcela pohltí a my se skutečně ocitneme uvnitř sebe samotných.

Čas zdobení

Když je mandala vybarvená, nastává čas zdobení. „Je to podobné, jako u cukrářů,“ směje se Renata Raušerová. „Když mají hotový dort, korpusy slepené krémem, teprve pak nastává to nejdůležitější, co z dortu udělá originál.“

Zdobení bychom neměli podceňovat, protože může dílo hodně změnit, pozvednout a oživit. Ke zdobení použijeme opět kontury a necháme se zase vést svým instinktem.

Další práce s mandalou

Namalováním obrazce práce s mandalou zdaleka nekončí. Naopak, teprve začíná. „Je dobré si doma v klidu sednout a osobní mandalu pozorovat. Nechat se vtáhnout do jejího středu, všímat si barev, tvarů a obrazců,“ radí výtvarnice.

Energie, kterou jsme při malování do mandaly vložili, se nám postupně vrací, uklidňuje nás a harmonizuje. „Je dokázáno, že mandala může léčit. Může odstranit bloky a uvolnit napětí. Dokáže rozpustit stres a nervozitu,“ tvrdí.

Na kurzu, který Renata Raušerová připravuje pro všechny, kteří si nevěří a sami by se do výroby osobní mandaly nepustili, trvala přítomným ženám výroba jedné mandaly čtyři hodiny. Každý výrobek byl originální a byla radost pozorovat začínající výtvarnice, s jakou radostí a něhou si hotové dílko odnášely domů.

dp

Přečtěte si také


Diskuse: Namalujte si své nitro

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci