Alkohol chrání jen srdce mužů

6.2.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Pití alkoholu může být prospěšné pro srdce mužů, ale pro ženy to neplatí. Vědci přesto nedoporučují, aby s ním silnější polovina lidstva začínala s nadějí, že se snad vyhne kardiovaskulárním chorobám.

žena pije

Doktorka Larrarte Arriolová a její tým z baskického ministerstva zdravotnictví ve španělském San Sebastianu pozorovali návyky týkající se pití u 25 808 žen a 15 630 mužů mezi 29 a 69 lety. Během deseti let sledovali u svých respondentů výskyt srdečních chorob.

Mírné pití ano

Většina účastníků byla na počátku studie zdravá. Kardiovaskulární nemoc se v průběhu výzkumu objevila u 481 muže a 128 žen. „U středních a silných pijáků se objevují srdeční choroby o třetinu méně často než u ostatních. A to i tehdy, když se v úvahu vezmou ostatní faktory, jako jsou věk, kouření, vzdělání, tělesná aktivita a hmotnost. Druh požívaného alkoholu nemá přitom vliv," tvrdí Arriolová.

přípitekMůže vás zajímat

Decka vína denně přidá pět let života
Alkoholici jásají. Mají proč pít!
Kocovina zhoršuje úsudek i po vystřízlivění

Experti považují za mírné pití konzumaci pět až 30 gramů alkoholu denně, silné pijáctví podle nich nastává při požívání 30 až více než 90 gramů v průměru každý den. Sklenka vína přitom obsahuje osm až 10 gramů alkoholu.

U žen to nefunguje

U žen se stejnou souvislost nepodařilo najít. Vědci to ale přičítají tomu, že výskyt kardiovaskulárních nemocí je u nich obecně výrazně nižší.

Ačkoli podle poslední studie vše nasvědčuje tomu, že alkohol chrání srdce, lékaři důrazně varují před tím, aby jej lidé začali považovat za lék. Jeho nadměrná konzumace je příčinou tisíců úmrtí z mnoha jiných důvodů.

Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Alkohol chrání jen srdce mužů

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci