Kocovina zhoršuje úsudek i po vystřízlivění

22.12.2009 00:00   |   Styl
Z bujarého večírku nestačí se jen vyspat. Podle posledních vědeckých studií trvají následky konzumace alkoholu déle, než je možné změřit podle jeho obsahu v krvi.

Žená má kocovinu

Američtí vědci zjistili, že alkohol způsobuje poruchy takových funkcí mozku jako jsou zpomalené reakce a schopnost se soustředit. A to bez ohledu na to, jaký druh jsme vypili.

"Fungování našeho mozku je druhý den omezené, i když alkohol už z krve vyprchal," tvrdí Dr. Damaris Rohsenow, vedoucí vědeckého týmu Brownovy univerzity z Providence v americkém státě Rhode Island.

Mezi vodkou a bourbonem není rozdíl

Výsledky univerzitní studie vycházejí z pozorování následků pití u stovky mladých lidí ve věku mezi 21 a 33 roky. Respondenti jeden večer konzumovali vodku nebo bourbon, zatímco následujícího dne dostali placebo.

Vědci předpokládali, že na stav zkoumaných osob ovlivní to, zda pily čistou vodku obsahující minimum vedlejších látek, nebo bourbon, který jich naopak obsahuje velké množství.

Jenže se ukázalo, že druh nápoje nehraje roli a kocovina je v obou případech stejná. "Je jedno, jestli konzumujete vodku, nebo bourbon – nejdůležitější je samotný alkohol," vysvětluje Dr. Damaris Rohsenow.

Kocovina je stejně nebezpečná jako opilost

Lidé, kteří předchozí večer pili, byli přesvědčeni, že jsou následující den schopni řídit auto stejně dobře nebo dokonce lépe, než po konzumaci placeba.

Avšak Dr. Damaris Rohsenow zdůrazňuje, že po konzumaci alkoholu by měl každý opravdu dostatečně dlouho počkat, než se pustí do činnosti, která by mohla být nebezpečná, i když se domnívá, že jeho organismus je již v pořádku.

Vědci prováděli svůj výzkum na mladých lidech, protože právě v této věkové skupině je nejvíce konzumentů alkoholu. Zároveň byl takový pokus bez většího zdravotního rizika. Starší osoby totiž může ještě navíc nepříznivě ovlivňovat jejich zdravotní stav a onemocnění v souvislosti s jejich věkem.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Kocovina zhoršuje úsudek i po vystřízlivění

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci