Rituály jsou důležité nejen o svátcích

27.12.2009 00:00   |   Sex a vztahy
Máme za sebou zimní slunovrat. Znamená začátek zimy. Také se ale něco ozývá v našem podvědomí, co přirozeně udává přirozený časový mezník našemu životu.

riuál, svíčka v dlaních

Pro starověké kultury bylo samozřejmé, že dodržovaly rytmus roku prostřednictvím rituálů.Tak například přesně v den zimního slunovratu proniká paprsek světla jediný den v roce do centra megalitické stavby na Brú na Bóinne v Irsku (na snímku), jedné z kolébek evropské civilizace.

Tato megalitická stavba je starší než Stonehenge, mykénské chrámy, dokonce i egyptské pyramidy. Odhaduje se, že její stavba mohla trvat celá desetiletí. Její nejdůležitější funkce byla zdá se rituálně určena zimnímu slunovratu.

bru na boinne

Jde i dnes o hodně

Přirozeným pokračováním pohanských slavností jsou na našem území vánoční svátky. Není náhodou, že tyto náboženské svátky narození Ježíše časově odpovídají období zimního slunovratu.

Máte problémy se vztahem?

Kam až je žárlivost normální
Tři do páru: Patří - nepatří?
Partner je dalším dítětem
Láska s přidanou hodnotou

Jakoby všichni hledali uprostřed nejdelších nocí v roce chvíli spočinutí. Potřebovali sami sobě znovu říct, že patří k sobě. Dávají si vzájemně dárky a také svůj čas. Vzpomínají na ty, kteří už nejsou už mezi živými. A také si uvědomují co se povedlo a co ne. A dělají to věřící i nevěřící.

Ani komerce to nezastaví

Z tohoto hlediska ani komerce, která zaplavuje obchody vánočním zbožím nás nezbaví pocitů uvědomění něčeho významného, které v hloubi srdce stejně cítíme. V rituálech malých či těch velkých jde o uvědomění

rodinná oslava

Uvědomění si toho co jsme,kam směřujeme je to co nás odlišuje od zvířat. A to přesně rituály jako jsou vánoce mohou nabídnout.

A nejde jen o vánoce

Jen se na chvíli zastavte a zamyslete se, které okamžiky, kterým věnujete pozornost, se vám cyklicky opakují . Jaké myšlenky vám přinášejí. Zda jsou pro vás důležité a významné a proč.

Kromě společenských rituálů existuje mnoho takových, které vyjadřují rozmanitost dnešní společnosti a jejích členů. Nejde o to, zda jde o ukončenou sklizeň, oslavu letního slunovratu či mnohé další , ale o to, že se rituály opakují a neustále nám nastavují zrcadlo toho, jací právě jsme a přirozeně nám udávají roční rytmus.

Čím je naplníme je jen na nás.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Rituály jsou důležité nejen o svátcích

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci