Senioři jsou aktivnější, než jejich děti

12.12.2009 00:00   |   Sex a vztahy
Sexuální aktivita seniorů je podle průzkumů daleko vyšší, než si obvykle myslíme. Dokonce podle posledních studií je vyšší než u střední generace. Jsou pro vás tyto výsledky velkým překvapením?

sex seiorů

Ke kvalitě vztahů starší generace dnes patří kromě vzájemného starání se o sebe a společné stárnutí také plnohodnotné prožívání sexuality. To se týká nejen párů, ale i těch, kteří zůstali sami a rozhodnou se prožívat další vztahy.

Intimní život seniorů je tématem, o kterém se často nemluví. Je to škoda, protože je pravdou, že lidé po padesátce uvádějí, že se milují v měsíci častěji, než když byli pracovně a i jinak zatíženi ve středním věku.

Šokuje vás to?

Senioři často uvádějí - a to i muži-, že sex ve starším věku pro ně není jen o pohlavním styku, ale i o hlubších prožitcích, které si teprve teď dokáží dostatečně prožít. Zároveň už vědí, co jim dělá dobře a nebojí se o tom mluvit.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak si neužít sex v partnerství
PORAĎTE: Po rozvodu na vážný vztah nemám
Ženy, které pijí víno, mají lepší sex

Kvalita života v období stárnutí, tudíž i sexuální aktivita, totiž souvisí s tím, nakolik se kdo připravil na proces zrání.Tedy životní období, kdy se mohou měnit životní priority. Kdy děti už vedou dospělý samostatný život a rodiče už nepotřebují. Také je třeba počítat s určitými zdravotními omezeními, ale zároveň nic nevzdávat se a udržovat jak duševní tak tělesnou činnost.

Blahodárný vliv

Sex má na zdraví blahodárný vliv. Jsou nejen z minulosti známy případy, kdy muži ještě v osmdesátce se stávali šťastnými otci. Pokud pomineme dopad na dítě, které s velkou pravděpodobností svého otce nebude mít k dispozici, když jej bude potřebovat, tak to svědčí o zdravém kořínku.

Sex totiž posiluje zdravotní stav. Výkon, který pro seniora představuje, je srovnatelný s vyšlápnutím dvou pater.

Mimo jiné sex

  • má výrazný vliv na posílení imunity;
  • odbourává stresový hormon kortizol;
  • uvolňuje zablokované svalové partie;
  • u žen podporuje udržování hladiny hormonů a dochází tak později k menopauze;
  • u mužů má za následek méně problémů s prostatou.

Nic nevzdávat!

Nepochybně stárnutí provází i řada zdravotních potíží, které mohou narušovat prožívání sexuality.Mezi nejčastější problémy patří porucha erekce u mužů. U žen je to především hormonální nerovnováha.

To vše lze ale pomocí lékaře upravit a není třeba se vzdávat. Dnešní medicína je natolik vyspělá, že dokáže řadu zdravotních obtíží odstranit.

Život je aktivní tvorba

Nejdůležitější podmínkou k tomu, aby člověk žil aktivně i v pozdním věku je přijetí stárnutí jako životní etapy. A jako takovou jí naplnit tím nejlepším. Patří sem i přiznání si vlastní smrtelnosti, které nás informuje o tom, že kvalitní prožívání dne je to, o co je třeba usilovat. A sexualita patří k životu, tudíž i k období životního podzimu.

Život je totiž třeba neustále aktivně vytvářet, a to i v době seniorské.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Senioři jsou aktivnější, než jejich děti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci