Duety: Miss Zuzana Jandová s bramborovou korunkou

6.12.2009 00:00   |   TV a FILM
Za vzhled a projev získala Zuzana Jandová zlatou korunku už před rokem. Ve zpěvu už tak silná není a v soutěži Duety... když hvězdy zpívají dosáhla pouze na čtvrté místo.

Duety: Miss Zuzana Jandová s bramborovou korunkou

V sobotním kole Duetů zpívaly čtyři páry po dvou skladbách. Žánr i píseň si tentokrát každý pár volil sám.

Některé výběry byly skutečně více než překvapivé. Kdo by například čekal od Jany Bouškové, že se zrovna vrhne na nadupanou pecku od Kabátů?

Vynikající výkon podal i orchestr Martina Kumžáka (na snímku vpravo), který bravurně pokryl všechny žánry od swingu až po hardrock a řezavá kytara v Kabátech měla přesně ten zvuk, který fanoušci této kapely milují.

Ale podstatné je, jak svou zvolenou píseň zvládli soutěžící. Koukněme se na ně:

Simona Postlerová a Petr Kolář:
Can't Buy Me Love

Známá píseň od Beatles zazněla v jazzové úpravě. Protože swingovou verzi zpíval už svého času Ondřej Ruml v X Factoru a aranž dělal také Kumžák, čekala jsem, že zrecykluje a jen zlehka obmění svoji starší práci. Ale kdepak, aranžmá bylo zbrusu nové, krásně odsýpalo a Kolářovi s Postlerovou to báječně šlapalo. Veškeré začátky tónů i synkopy seděly přesně, při dvojhlasu Postlerová držela s Kolářem krok a de facto jí nevyšel jen závěrečný tón, který chtěla pojmout velkolepě, ale nemá na to školený hlas. Pro mne jeden z nejlepších výkonů večera.

Průměr z hodnocení poroty: 9/10 – Moje hodnocení: 10/10

Vojtěch Bernatský a Petra Janů:
Co je to láska

Bernatský mě nepřestane překvapovat svými výškami. Má vysoko postavený hlas a zajímalo by mě, jak by zvládl třeba něco od Elánů. Elány totiž málokdo zazpívá v původních tóninách, Jožo má vysoký hlas. Vojtěch ale zvládnul i tuto Elvisovinu a spokojeně se tvářila i Eva Pilarová v publiku. V jejím podání tuto píseň známe snad všichni. Na podání Bernatského a Janů se mi líbil radostný projev a nadhled, se kterým skladbu zpívali. Bernatský občas zakoketoval s hlasovou parodií, která byla cosi mezi Elvisem, Gottem a Zichem. To mu vytkla i porota a vytýkám to i já – nebylo to v této písni zapotřebí.

Průměr z hodnocení poroty: 8,75/10 – Moje hodnocení: 8/10

Čtěte o Duetech

Duety – StarDance bez tance
Šok: Ester Janečková a Kamil Střihavka ven
Zelenková: Vypadli jsme, ale slušelo nám to

Zuzana Jandová a Petr Kotvald:
Každá trampota má svou mez

Proti zpěvu Zuzany Jandové se toho zas až tolik říci nedá. Samozřejmě to není profi zpěv, ale tak nezpíval v této soutěži nikdo. Co by ale Zuzana mohla prodat lépe, je výraz. Když se zpívá bolestivá píseň o rozchodu dvou lidí, není na místě žádné culení a házení úsměvů na pěveckého partnera. A i když je to píseň o naději do budoucna, tak závěrečné klišé, kdy se oba pěvci chytli za ruce a otočili hlavu stejným směrem ”vstříc zářné budoucnosti a sociálním jistotám”, působilo neskutečně lacině, jak z budovatelského plakátu.

Průměr z hodnocení poroty: 8,75/10 – Moje hodnocení: 7/10

Jana Boušková a Tomáš Trapl:
Dole v dole

Jak jsem napsala v úvodu, hodně překvapivý výběr skladby. Od Jany Bouškové by člověk čekal něco usedlejšího. Nevím, jestli by to nakonec nebylo lepší řešení z hlediska zpěvu, protože Jana měla velké problémy v refrénu, zejména když Tomáš Trapl začal zpívat druhý hlas v kvintách, což znělo zajímavě rockově, ale Janu Bouškovou to bohužel rozhodilo a místo melodického hlasu se začala chytat Trapla. Vytkla bych i občas příliš dlouhé tóny. Nebylo třeba všechny slabiky poctivě protahovat, tohle není žádné ”prrrršeló jen sé liló a téle dóma nébyló”, tohle je úderný rock a kratší tóny mu sluší víc. Čili strhávám body za zpěv, ale zase přidávám za odvahu a originalitu ve výběru.

Průměr z hodnocení poroty: 8,25/10 – Moje hodnocení: 7/10

Vojtěch Bernatský a Petra Janů:
Jak se z lady stává tramp

Vojtěch opět zpíval hodně vysoko a navíc velmi čistě. Ale jak sám přiznal, swing není jeho parketa, nemá ho naposlouchaný a nemá vychytané ty fígle, které jsou jinak swingařům vrozené. Leccos se dá naučit, našprtat, nadřít – ale tohle ne. Proto se dá těžko vyčítat, že to příliš sedělo na zadku. Tak hrozné, jak porota zpočátku tvrdila, to nebylo. Zazpívané to bylo radostně a celkový dojem ze skladby určitě nebyl špatný. Na Vojtovi je vidět, že postupem času se jeho technika zlepšuje a jeho intonace je nyní podstatně lepší než v počátcích soutěže.

Průměr hodnocení poroty: 8.25/10 – Moje hodnocení: 8/10

Simona Postlerová a Petr Kolář:
Holubí dům

Klasika, kterou zná asi každý. Tady si člověk velké změny dovolit nemůže a když se toho dopustí, může to být na škodu věci. Podle mého názoru by bylo lepší prohodit si první dvě sloky. Po vysokém zpěvu Postlerové přišel nízký hlas Koláře a melodicky to celé ”spadlo” - v opačném pořadí by to působilo lépe, navíc by Kolář připravil Postlerové prostor a ona by se přidala do rozjeté písničky, což je pro amatéra snazší než začínat. Ke skladbě mám další obrovskou výtku a tou je nepřipravený Petr Kolář. Patrně za to může jeho novorozený syn, který tatínkovi ubral čas, jež měl být věnován nácviku. Petr absolutně plaval ve všech dvojhlasech. Zpíval samozřejmě čistě, ale jako kdyby nevěděl, jestli má zpívat druhý hlas pod Simonou nebo nad Simonou, uprostřed taktu to náhle měnil a působilo to naprosto nekonzistentně. Jako kdyby to neměli vůbec nacvičené a Petr vyráběl druhý hlas z voleje.

Průměr hodnocení poroty: 8/10 – Moje hodnocení: 6/10

Čtěte o SuperStar

Karel Gott v SuperStar? Vyšlo to!
Módní policie zasahuje
Jak dopadnou finalisté?

Jana Boušková a Tomáš Trapl:
Tentokrát se budu smát já!

V téhle písni jsou tak dlouhé tóny, že je na nich znát každá intonační nejistota a to byl v případě Jany velký průšvih ve slokách. Hlas kolísal a frázování také nebylo nijak zázračné. A další problém nastal v refrénu, kde oba pěvci zpívali dvojhlas a sboristky přidávaly další hlasy – vznikla z toho zvláštní akordová koule, která byla velmi nečitelná a vysloveně potlačovala melodii. Můj dojem je, že si tentokrát tato dvojice ukousla sousto, na které neškolený hlas nestačí.

Průměr hodnocení poroty: 7,75/10 – Moje hodnocení: 5/10

Zuzana Jandová a Petr Kotvald:
Bye Bye, Love

Tato píseň je sice také o rozchodu, jako předchozí píseň této dvojice, ale tentokrát je pojatá velmi vesele.

S úsměvem na tváři, s nadhledem a obrovskou dávkou ironie v ní člověk vítá samotu a prázdnotu a loučí se se štěstím a láskou.

V tomto případě byly úsměvy na místě. Podání bylo vynikající a zábavné, Zuzana s Petrem to zazpívali chytlavě a jejich hlasy se krásně pojily dohromady. Celkově velmi komplexní výkon.

Hodnocení poroty: 8,5/10 – Moje hodnocení: 9,5/10

Lída Švédová
Foto: z TV obrazovky a ČT

Přečtěte si také


Diskuse: Duety: Miss Zuzana Jandová s bramborovou korunkou

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci