Každé dítě vám ušetří přes 10 000 korun

20.10.2009 00:00   |   Peníze
Děti nepřinášejí jenom výrazné výdaje, ale lze na nich také vydělat. Díky slevě na dani za dítě můžete ročně ušetřit na daních i více než 10 tisíc korun. Sleva na děti se navíc od příštího roku zvyšuje téměř o tisíc korun ročně.

Každé dítě vám ušetří přes 10 000 korun

Rodiny s dětmi jsou tradičně jednou z nejohroženějších sociálních skupin. Děti sebou nesou tisícové měsíční výdaje.  V nejhorší pozici se nacházejí matky samoživitelky, které musí vystačit často pouze se sedmitisícovým příjmem.

Sleva na děti tak umožňuje rodinám do určité míry kompenzovat vysoké výdaje, které s výživou, vzděláním i ošacením dětí mají. Rodiče s dětmi navíc mají poměrně velké štěstí. Slevy na děti se příští rok zvýší a to přesto, že se stát snaží v mnoha jiných odvětvích výrazně šetřit.

Skoro tisícovka měsíčně

Rodina se dvěma dětmi může v současnosti ušetřit díky slevě na dani 10 680 korun ročně, tedy 890 korun měsíčně. Od příštího roku si za každé dítě polepší o 924 korun ročně, tedy o 77 korun měsíčně.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Triky, které ušetří pár tisíc ročně
Couvert ke kávě s dezertem neplaťte!

Pokud má rodina více dětí, sleva se násobí. Setřemi dětmi tak může za rok ušetřit až 33 000 korun ročně. Ač se jedná o slevu na dani, mohou na ní vydělat i rodiny, které z důvodu nízkých příjmů žádné daně neplatí. Uplatněním slevy na dani totiž vznikne tzv. negativní daň a rodině tak prostředky ze slevy na dani přímo vyplatí finanční úřad.

Nebojte se slevu uplatnit

Pokud tedy máte děti, nezapomeňte slevu na dani zcela určitě uplatnit. Můžete tak od státu získat tisíce korun. Mnoho rodičů totiž o možnosti uplatnění slevy na dani vůbec neví, nebo mají za to, že na tuto slevu nemají z důvodu nízkého či žádného příjmu nárok. Svůj rozpočet tak zbytečně ochudí o finanční prostředky od státu, na které mají zcela jasný nárok.

Příklad:

  • Rodině se dvěma dětmi, která má příjem 15 000 korun hrubého měsíčně, zůstane v peněžence reálně 14 185 korun.
  • V případě, že rodina zapomene uplatnit slevu na dani za dítě, zůstane jí v peněžence pouhých 12 405 korun.
  • Neuplatněním slevy za děti by tak rodina přišla až o 1780 korun měsíčně, což jsou nezanedbatelné peníze.

Je to snadné

K uplatnění slevy na dani je třeba vyplnit příslušnou část v daňovém přiznání a přiložit kopii rodného listu dítěte, ze kterého je zřejmé, že jste rodiči dítěte. Žádné další povinnosti již nemáte. Důležité je mít na paměti, že slevu na děti může uplatnit pouze jeden rodič.  V případě, že vám mzdu vypočítává přímo zaměstnavatel a ten také podává daňové přiznání, můžete slevu na dítě uplatnit přímo u tohoto zaměstnavatele, který se už o vše další postará.

Sleva na dítě je jedním z opatření podporujících rodiny s dětmi. Toto opatření začalo platit v roce 2005, kdy sleva na dítě činila pouze 500 korun. Od té doby se zvyšovala až na současných 890 korun. Od příštího roku bude činit již 967 korun měsíčně.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Každé dítě vám ušetří přes 10 000 korun

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci