Vzdělané ženy prodlužují život i partnerům

11.10.2009 00:00   |   Styl
Ženino vzdělání ovlivňuje nejen délku jejího života, ale i délku života jejího partnera. Zdá se tedy, že muži, kteří hledají jen hezkou tvářičku a na mozku jim moc nezáleží, riskují život.

Vzdělané ženy prodlužují život i partnerům

Různé studie ukazují, že délka života není daná jen genetikou. Tato studie prokázala, že ji ovlivňuje i vzdělání partnerky.

Znalosti pomáhají

Vědci ze Stockholmské univerzity analyzovali údaje týkající se 1,5 miliónu zaměstnaných lidí ve věku 30 až 59 let v průběhu třinácti let. Zjistili, že vzdělání má jasný vliv nejen na příjem a druh zaměstnání, ale i na pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Instantní rady

Jak se vylepšit: 25 nejlepších letních triků
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Hubnutí: největší bludy a pravdy

Vědci zkoumali příčiny předčasného úmrtí v důsledku například rakoviny, srdečních chorob a mrtvice. Ukázalo se, že lépe vzdělané ženy jsou si lépe vědomy zdravých jídelních návyků i různých možností léčby, a tím ovlivňují délku života partnera.

„Ženy se tradičně více starají o domov, než muži. Proto je ženino vzdělání důležitější pro životní styl rodiny - například co se týče zdravého stravování - než mužovo vzdělání," tvrdí autoři studie zveřejněné v Journal of Epidemiology and Community Health.

Mužův příjem víc ovlivní standard

Podle listu Metro se ale také ukázalo, že mužův příjem ovlivňuje délku života obou partnerů, „zřejmě proto, že muži přispívají k příjmu rodiny větším dílem, a proto více ovlivňují celkový životní standard".

Autoři dospěli k závěru, že „pro muže je ohledně délky života vzdělání ženy důležitější než jejich vlastní vzdělání". Ukázal to model, do něhož zahrnuli i mužovo sociální postavení. Vzdělání ženy a mužovo sociální postavení má také celkový velký vliv na úmrtnost žen v důsledku chorob krevního oběhu.

Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Vzdělané ženy prodlužují život i partnerům

co to je za blbost?

28.10.2009   |   17:58   |   od: Šárka
proč si muži radši nenajdou hezkou tvářičku, která je zároveň vzdělaná??
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 28. 10. 2009 17:58
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci