Proč se bojíte požádat o zvýšení platu

17.9.2009 00:00   |   Sex a vztahy
Rozzlobí vás, když kolegyně dostane přidáno a vy nikoliv? Říkáte si, že hodnotu vaší práce šéf neoceňuje dostatečně? Hledáte odpověď ve vztazích s tím a oním? Zkuste začít u sebe, jinak byste mohli dopadnout jako Veronika.

Proč se bojíte požádat o zvýšení platu

Veronika si zoufá. Ve firmě pracuje přes dva roky a stále čeká, že jí šéf zvýší plat.

Proč kolegyně ano a já nikoliv?

Nejprve to Veronika chápala tak, že je ve firmě nová a musí chvilku počkat. Nebyla skoro nikdy nemocná a svoje pracovní povinnosti plnila víc než dostatečně. Jako bezdětná zůstávala v práci o něco déle než kolegyně, která je samoživitelka s malými dětmi...

O to větší pak bylo její rozčarování, když kolegyni šéf plat zvýšil a jí nikoliv. Zdůvodnila si to tak, že kolegyně, i když nastoupila po ní, potřebuje peníze víc, protože se stará sama o své děti.

Pocity nespokojenosti ale měla Veronika i dále. Dokonce uvažovala o odchodu z firmy. Cítila se nedoceněná a zlobila se na šéfa tak, že jí to bránilo v přirozené komunikaci nejen s ním, ale i s kolegyní. Rozhodla se, že si o zvýšení platu řekne sama.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Míváte depku? Může být, nejste přece počítač!
Když je partner vaším dalším dítětem
Na co nám jsou emoce dobré a jak je ovládat?

Proč jsem nedoceněná?

V mnoha firmách je oblast platů a odměn tématem, které se běžně a otevřeně neprobírá. Často je to tak, že odměňování je pro zaměstnance neprůhledné. Není kariérní řád, nejsou jasná kritéria, podle kterých by se objektivně dalo určit, kdo a kdy dostane přidáno, nebo dostane odměnu. To vede k i domněnkám o tom, zda nás náhodou firma nevyužívá a my jsme v pozici, kdy se cítíme ukřivdění.

Do popředí se dostane důležitý pocit, že nám někdo sáhl na naši vlastní hodnotu. Protože máme v podvědomí zafixováno, že výše platu je přece úměrná naší hodnotě. Tak uvažuje i Veronika. Ale je to úvaha mylná a blokuje nás namísto toho, abychom mohli začít o zvýšení platu smysluplně vyjednávat.

Závislost na autoritě blokuje

„Pokud navztekaní a ukřivdění vstupujeme do jednání o zvýšení platu na základě toho, že kolegyně dostala přidáno a my nikoliv, vytváříme podmínky k tomu, že budeme odmítnuti,“ říká personalistka Markéta Lesseová. „Nadřízený totiž takovou situaci vnímá jako jakousi nápravu škody a křivdy, za kterou on přímo či nepřímo může.“

„Vzbuzuje to v něm pak tendenci obhájit své stanovisko a s největší pravděpodobností našemu požadavku nevyhoví.Navíc dáváte svým chováním najevo závislost na autoritě a jejím momentálním rozhodnutí o vás,“ dodává personalistka.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Těhotná a sama
Stává se ze mě pomalu žárlivka

Napište i vy svůj Příběh!

Pozor, platí nás za výsledky

Důležité je (a vyznávají to ve většině firem), že se platí výsledek naší práce, nikoliv naše vlastní hodnota. Pochopit tento jednoduchý rozdíl dává možnost odpoutat se od negativních pocitů a roztrpčení, když nejsme mezi těmi, komu bylo přidáno.

Dává nám prostor se na vyjednávání o zvýšení platu připravit. Protože je finančně oceňována naše práce a nikoliv my samotní, můžeme s takovou informací vést jednání o zvýšení platu jinak

Vše si dobře promyslet

Je dobré si rozmyslet, co vlastně chceme. Nedat na momentální rozhodnutí nadřízeného, ale zjistit, zda je například vůbec reálné v takové pracovní pozici zvýšení platu chtít. Případně si domluvit, jaké jsou možné cesty pro zvýšení kvalifikace. Ty pak povedou k tomu, že plat bude odpovídající, tedy vyšší.

Pokud ani tohle nepomůže, je dobré si uvědomit, že nejsme nehodnotní, jen máme na trhu práce pro firmu, ve které pracujeme, cenu platu, který dostáváme. A pokud se rozhodneme odejít jinam, nic nám v tom nezabrání.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Proč se bojíte požádat o zvýšení platu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci