Míváte depku? Může být, nejste přece počítač

16.7.2009 00:00   |   Sex a vztahy
Zuzana poznala Petra na předprázdninovém večírku firmy. Byl to kamarád její kolegyně. Na první pohled se do sebe zamilovali, ačkoliv se to nikomu z nich nikdy nestalo. Vztah se začal rozvíjet a zdálo se, že se k sobě opravdu hodí.

Míváte depku? Může být, nejste přece počítač

Pak ale Petr odjel, protože ještě předtím, než se poznali, byl domluvený s kamarádem, že pojedou na dvuměsíční výpravu do Nepálu. Zuzana cítila, jak se jí po Petrově přítomnosti stýská. Místo toho, aby se chodila bavit s přáteli, zůstávala doma a celé hodiny byla melancholická.

Jedinou její touhou bylo, aby se jí Petr ozval. A byla smutná, i když dobře věděla, že kontakt z nepálských velehor není snadný. Po třech týdnech se na ni kamarádka už nemohla dívat a donutila ji o svém smutku mluvit.

Zuzana se vypovídala, vyplakala a bylo jí podstatně lépe. Jakoby se začala smiřovat s tím, že Petra nějakou chvíli ještě neuvidí. Sice ještě zažívala návaly melancholie, zvlášť když se ocitla večer sama doma, ale přes den už víceméně fungovala normálně.

Smutek prožívá každý

„Smutek je jedna ze základních emocí. Každý tento pocit někdy zažil. Většinou je spjat s nějakou ztrátou,“ vysvětluje psycholožka Mgr. Irena Preissová.

„Ztrát zažíváme denně mnoho, byť spíš těch menších – počínaje třeba tím, že nám v obchodě vyprodali něco, po čem jsme toužili, až po nevlídné počasí na dovolené, kdy jsme ztratili vizi slunce a koupání. Také se obtížně vyrovnáváme se ztrátou přítomnosti partnera, který je momentálně někde jinde a na kterém jsme momentálně citově závislí, protože jsme zamilovaní. I to je pro nás ztrátou.“

„Horší jsou však smutky a deprese bez příčiny, takzvané endogenní deprese. To je onemocnění, které je potřeba včas podchytit a léčit. A to jak léky, tak případně rovněž vhodně zvolenou psychoterapií,“ dodává psycholožka:

„Pokud totiž člověk včas nezačne tyto stavy řešit, může se stát, že pak už na to nebude mít sílu a bude spíše přemýšlet o sebevraždě. Bohužel, až tam může vést neléčená endogenní deprese, tedy ta, která nemá konkrétní důvod a trvá dlouhodobě.“

Když začne vládnout...

Říká se, že chvíle, kdy by měl člověk s depresí něco začít dělat, nastává tehdy, když začne vládnout všemu – tedy, když už deprese ovládá myšlenky, pocity a vnímání. A to dlouhodobě. Je spojená s tím, že se začnete vyhýbat lidem, svět vidíte jako místo, kde se dějí jen ty špatné věci, nemůžete se soustředit. Nemáte náladu cokoliv doma udělat, nakonec ani vstát z postele, protože cítíte, že to vlastně ani nemá smysl.

Začínáte přežívat ze dne na den. Nakonec se začnou vkrádat myšlenky na smrt, protože ta může ukončit vaše trápení.

Okolí může pomoct

Pokud ten, kdo trpí depresí, s někým žije, většinou v první fázi slyší, že je líný. Je tomu tak proto, že ve svém rozpoložení řadu věcí nedělá tak, jako dříve. Což partner vnímá jako lenost. A také, že vidí vše negativně a málo komunikuje. Takové projevy začínající deprese pak většinou vedou k odcizení.

Právě to je moment, kdy je důležité se zastavit a zkusit přesvědčit nemocného partnera, kamaráda, známého k návštěvě psychiatra. Léky zmohou v tomto případě opravdu hodně. Důležité je také navázat na ně terapií, protože člověk s endogenní depresí ztratil smysl života a potřebuje se naučit zase normálně žít – tedy třeba chodit na procházky, do společnosti a podobně.

Vykročit z bludného kruhu

Z bludného kruhu deprese každopádně vykročit lze. Ať už jde o prázdninovou depresi, kdy partner, kterého milujeme, je daleko a nám se stýská.

Mnohdy stačí o svých pocitech mluvit s někým blízkým a pak vlastně ztrátu přijmout. Opustit smutek, případně jej prožívat jako sladkobolný, jako se to podařilo zamilované Zuzaně.

Jedná-li se o nemoc, je třeba nejen říct o svých pocitech svým blízkým, ale nebát se vyhledat lékařskou pomoc.

K depresi má sklon vlastně každý, je jen třeba si uvědomit, zda to, co nazýváme depkou, není jen momentální melancholické naladění... Jak se říká, pořád stejnou náladu má jen počítač.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Míváte depku? Může být, nejste přece počítač

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci