Prasečí chřipka: Koho očkovat a koho ne

15.9.2009 01:00   |   Zdraví a krása
Jiří Paroubek ani Mirek Topolánek vakcínu proti obávané prasečí chřipce nedostanou! Jako první budou tzv. pandemickou vakcínou očkovaní dlouhodobě nemocní lidé a těhotné ženy.

Prasečí chřipka: Koho očkovat a koho ne

Ve vakcinační strategii, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví se výslovně říká, že politici očkováni nebudou.

„Politik není kategorie, která má místo v očkovací strategii. Kolegům ve vládě jsem jako všem Čechům především doporučila očkování proti sezonní chřipce,“ uvedla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková (na snímku vpravo).

Vakcíny je málo

Pandemické vakcíny zakoupil český stát milion dávek. Vzhledem k tomu, že se podle hlavního hygienika Michaela Víta musí dodržet dvoudávkové schéma, vystačí pro půl milionu lidí.

„Očkování nemá za cíl zabránit šíření infekce, ale ochránit ty, kteří mají nějaké rizikové onemocnění,“ říká Dana Jurásková. Polovina všech dávek je proto určena pro rizikové a chronicky nemocné pacienty. O zbylou část se podělí zdravotníci, pracovníci integrovaného záchranného systému a osoby důležité pro chod státu.

A co ostatní?

Češi, na něž se s pandemickou vakcínou nedostane nemají podle ministerstva propadat panice...

„Chřipka typu A (H1N1) se nijak neliší od běžné sezonní chřipky. Nevíme však, jaký průběh bude mít tato nová chřipka na podzim, až se setká s virem sezonní chřipky.
Doporučujeme chřipce předcházet vhodnou prevencí, dbát na hygienu a nechat se včas očkovat proti sezonní chřipce,“ uvádí Michael Vít (na snímku vpravo).

Očkování proti sezonní chřipce doporučují i jiní odborníci. Ale proč, když sezooní a prasečí chřipku způsobuje jiný virus?

„Očkovaní lidé díky němu mohou snížit riziko, že budou oslabeni běžnou chřipkou v okamžiku, kdy se setkají s pandemickou chřipkou,“ vysvětluje Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Dostaneme Tamiflu

Česko má v záloze 2,5 milionu dávek antivirových léků Tamiflu a Relenza. Ty se každoročně používají i u komplikovaných případů sezonní chřipky.

Neváhejte s očkováním
proti sezónní chřipce!

Kdy se začne očkovat proti pandemii?

Do dnešního dne, 15. září, měly kraje nahlásit ministerstvu počty osob, která bude nutné očkovat. Do 30. září se budou seznamy kompletovat, následně je bude muset schválit Ústřední epidemiologická komise a ba doporučení Bezpečnostní rady státu i Vláda ČR.

Samotné očkování pandemickou vakcínou začne v druhé polovině října. Pokud nebude mít někdo z vybraných osob o očkování zájem, může je odmítnout.

Jak se dozvím o očkování?

Na očkování bude zvát chronicky nemocné lidi jejich praktický lékař. „Pacienti budou vytipováni ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami. Jejich seznamy dostanou praktičtí lékaři a ti provedou kontrolu, zda v nich některý z jejich pacientů nechybí. Poté si je budou zvát na očkování,“ popsala ministryně Dana Jurásková.

Kdo má nárok na vakcínu?

  • Chronicky nemocní lidé
  • Pacienti s chorobami dýchacích cest – chronickou bronchitidou, bronchiectasií, difusní plicní fibrózou, alergickou alveolitidou, chronickou obstrukční plicní nemocí ve 3. a 4. stádiu, průduškové astma 4. stupně.
  • Pacienti s nemocemi srdce a cév – pacienti se sníženou funkcí srdce (méně než 30 %), nemocní po implantaci umělých chlopní do 1 roku od příhody, pacienti po chirurgické revaskularizaci se závažným průběhem, nemocní s biventrikulárními kardiostimulátory se závažným průběhem.
  • Těhotné ženy – jen ty s rizikovým těhotenstvím ve II. a III. trimestru.

Zdravotníci

  • Pracovníci zdravotnické záchranné služby – všichni členové výjezdních skupin a operátorky. Dále 10 % ostatních zaměstnanců záchranek.
  • Zdravotníci v nemocnicích – zdravotníci urgentních příjmů, JIP, ARO, operačních, porodních a zákrokových sálů. Dále zdravotníci pracovišť zobrazovacích metod (rentgen, CT, magnetická rezonance), biochemických a mikrobiologických laboratoří, transfuzních stanic a infekčních oddělení.
  • Zdravotníci z ambulancí – praktičtí lékaři pro děti a dorost, pro dospělé, zdravotníci gynekologických ambulancí a poraden pro těhotné.
  • Pracovníci lékařské služby první pomoci, stomatologie a specializovaných ambulancí v krajských a fakultních nemocnicích.
  • Lékárníci – pracovníci ústavních lékáren v krajských a fakultních nemocnicích.
  • Pracovníci nemocnic – 10 % ostatních zaměstnanců nemocnic. Pokud nemocnice vyčlení lůžka pro nemocné s chřipkou, bude naočkováno 30 % zaměstnanců.

Nezbytné veřejné služby

  • Hasiči, policisté, vojáci – ti, kteří jsou v přímém výkonu služby a 10 % ostatních zaměstnanců.
  • Pracovníci krajů – 10 až 30 % z celkového počtu zaměstnanců (pracovníci ústavů sociálních služeb, domovů důchodců, dětských domovů apod.).
  • Energetika – 10 až 30 % pracovníků zajišťujících dodávky energií, ústřední správní úřady.

Očkováni nebudou

  • Poslanci a pracovníci Poslanecké sněmovny a senátoři a pracovníci Senátu Parlamentu České republiky.
  • Ministři a zaměstnanci vlády ČR, zaměstnanci ministerstev a ústředních orgánů státní správy.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Prasečí chřipka: Koho očkovat a koho ne

Prasačia chrípka, marketing strachu pre zisk

16.9.2009   |   20:41   |   od: Eva Hukkelová
Každý, kto uvažuje nad tým, či sa dá zaočkovať, nech pouvažuje nad tým, či to bude pre neho prospešné, alebo skôr škodlivé.
Strach z vtáčej i prasačej chrípky sa zámerne šíri, aby sa predalo čo najviac očkovacích látok a protivírusových liekov Tamiflu. Tamiflu sa vyrobilo veľké množstvo, ktoré sa v období vtáčej chrípky nepredalo. Výrobca chce samozrejme lieky predať.
Je to všetko byznys na úkor zdravia ľudí. Okrem toho sa zistilo, že Tamiflu je škodlivé, vysielala to aj televízia. Tak si dobre rozmyslite...

učitelé

16.9.2009   |   09:20   |   od: lentilka
A co učitelé? Ti jsou mezi prasátky denně!
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 16. 9. 2009 20:41
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci