Čekat na miminko do třiceti může být riziko

10.8.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Ačkoliv je ženské tělo nejlépe připraveno na mateřství kolem dvacátého roku, dávno pryč jsou doby, kdy v tomto věku měla žena první dítě. V západní Evropě mají své první potomky ženy zpravidla ve věku 28 až 30 let, na východ od nás jsou přibližně o čtyři roky mladší.

Čekat na miminko do třiceti může být riziko
AnketaJaký je podle vás optimální věk na první dítě?
20
34 %
25
36 %
30
30 %

V České republice je podle statistiky průměrný věk prvorodiček 29 let. Ale ještě poměrně nedávno, před dvaceti lety to bylo o osm let méně.

Velmi často je tento věk prvorodiček nyní dán tím, že si žena nejprve chce vybudovat kariéru a zázemí. Až teprve poté přichází na řadu dítě, a stále častěji pouze jedno.

Třicetiletých bezdětných žen přibývá a jejich podíl je nejvyšší mezi vysokoškolačkami – až třetina. Nic na tom nemění fakt, že stárnutí rodičů a rodiček zvyšuje riziko genetických vad i nemocí u plodu a samozřejmě také riziko, že žena nebude moci mít dítě vůbec.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Rodit doma: Ano či ne?
Kvůli brzkému těhotenství hrozí obezita
Hamburgery snižují kvalitu spermatu
Porodila trojčata, svoje vnoučata!

Každý desátý pár v Česku se potýká s neplodností a stále větší problémy vykazuje i mužská populace. V některých oblastech je to až pětina párů po třicítce, které nemohou mít děti a hledají spásu v umělém oplodnění.

Celkově lze říci, že z jedné třetiny se problém týká žen, z další třetiny pak mužů. A ze třetiny je neplodnost kvůli oběma dohromady.

Přibývá bezdětných třicátnic

Pokud jde o výsledky umělého oplodnění, tak u osmi z deseti případů dopadne úspěšně.

Průměrný věk žen, podstupujících umělé oplodnění, je nyní 32 let. Desetina žen v tomto věku již vykazuje známky předčasného selhání činnosti vaječníků – s přibývajícím věkem je pak výskyt této poruchy ještě častější. Vyplývá to ze zjištění olomouckého Centra léčby neplodnosti Fertimed, které patří mezi naše přední pracoviště v oboru.

Podle docenta MUDr. Aleše Sobka, CSc., plodnost žen s přibývajícím věkem prokazatelně klesá, výrazně rychleji se šance na otěhotnění snižuje po pětatřicátém roce života. Úměrně s klesající funkcí vaječníků roste i nutnost léčby neplodnosti a náklady na ni.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: 
Ženám nevadí, že nemají chuť na sex

Když zůstane jedinou nadějí miminko ze zkumavky, je nutné vzít v úvahu také otázku dalších výdajů. Pohybují se v desítkách tisíc korun.

Zdravotní pojišťovny hradí výkony lékařů jen částečně a pouze tři pokusy. A pokud rodiče překročili čtyřicítku, nemají na příspěvek nárok. Umělé početí tak může přijít na sedmdesát tisíc korun i více.

Češky jsou minimální matky

Metodou umělého oplodnění se v Česku narodí čtyři procenta dětí. Průměr v Evropské unii je sedm procent.

Metody léčby neplodnosti jsou od nejjednodušší úpravy cyklu a hormonálního prostředí přes endokrinní léčbu až třeba po metodu zavedení spermatu do dělohy. Tento způsob má ale značně komplikací. Účinný je z deseti a nanejvýš pak dvaceti procent. Menší riziko komplikací mají metody mimotělního oplodnění, jsou také úspěšnější a hodí se pro více párů.

Průměrný počet dětí, které se narodí jedné matce, je v České republice nižší oproti průměru Evropské unie. S trochou nadsázky se dá říci, že Češky jsou minimální matky – u nás na jednu ženu v reprodukčním věku připadá statisticky v průměru jedno a čtvrt dítěte, ale průměr Evropské unie přesahuje jedno a půl dítěte na jednu matku.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Čekat na miminko do třiceti může být riziko

Dítě v mladém věku

21.12.2016   |   21:31   |   od: Fish
Musím nesouhlasit. Je mi 27 let a mám téměř 5-leté dítě. Vůbec nemám pocit, že jsem ztratila své mládí, nestihla cestovat, studovat či jinak si užívat života... V době, kdy starší maminky budou řešit plínky, tak já už budu mít velké dítě. Ale je to samozřejmě každého věc!

Co si o sobě myslíte?

30.6.2015   |   22:04   |   od: Esme
Poslední rok, co mám net a všude vidím tyto články a komentáře k nim, musím říct, že už mi tohle všechno dost vadí. Co si o sobě myslíte? Že všichni budou dělat, co řeknete? Není to snad každého osobní věc, kdy si pořídí dítě?
Nevidím důvod, proč by si dvacetiletá holka měla nadělat děcka. To, co bylo normální před 20 lety, neznamená, že to bude platit napořád! Každého snad napadne, že dívka ve věku kolem dvaceti let ještě studuje, nebo chodí ne moc dlouho do práce. A je logické, že ani nebude mít příliš dlouhý vztah (tím myslím pár nebo několik let) - asi tedy těžko začne rodit děti, ne? Na to je potřeba být spolu delší dobu a opravdu se na to cítit se vším všudy. A nikoliv jít rodit děcka jen z toho důvodu, že to někdo říká.
Hodně se povídá, že mít první dítě po třicítce je nezodpovědné, sobecké. Pro mně jsou zase sobecké řeči, které se domnívají, že každý bude jen rodit děti. Já takové lidi považuji za bandu starých, zapšklých závistivců, co si asi moc neužili svobody a života;)
Mohu zcela s jistotou říct, že dříve jsem měla děti vcelku ráda, ale poslední rok, jak všude vidím články a komentáře tohoto typu, začínám je vážně nemít ráda. Protože, čeho je moc, toho je příliš. A těchto řečí je už nějak moc. Co kdyby se každý staral sám o sebe?

pro Míšu

11.4.2010   |   14:18   |   od: Olie
Plně s tebou souhlasím. Mně je 26 let a mám nový vztah, který trvá 7 měsíců - nemohu po půl roce chtít dítě. Navíc na to ještě nejsem připravená... Ale do těch 30 let bych to zvládnout chtěla.

Není to o věku, ale o vyzrálosti

25.9.2009   |   21:43   |   od: Milka
Někdo je na mimčo vyzrálý ve dvaceti, někdo až ve třiceti.
Také jsem začínala vážný vztah až ve 28 letech. Nyní je mi 32 let a máme čtyřměsíční holčičku:-) krásnou a zdravou.
Jsem ráda, že jsem předtím nikam nespěchala. S manželem jsme se vzali až po třech letech a pak mimčo. Tak, jak to má být:-)

dítě ve 30 letech... jak jinak

23.9.2009   |   09:16   |   od: Monča
Říkám, dítě ve 30 letech... přece po studiu. Nejdříve je práce a sehnat si bydlení, pak snad dítě... a to asi chvilku trvá, pokud nemáš rodiče, co tě sponzorují. Já totiž zrovna nepatřím mezi ty, co dostanou od rodičů byt.
Pokud člověk v tomto státě studuje VŠ a třeba rok je v cizině, pak než si udělá nějakou praxi v zaměstnání... a potom se ještě třeba rozhodne, jako já, pořídit si vlastní bydlení.
Jo, jo... tak to vidím, že dítě budu mít také až možná ve 30 letech. Teď je mi 28 let.
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 6 příspěvků.
poslední příspěvek: 21. 12. 2016 21:31
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci