Přichystejte zahradu na příchod jara a můžete se těšit na bohatou úrodu

7.2.2024 00:00   |   Bydlení
Radost z bohaté a chutné úrody z vlastní zahrádky je nenahraditelná. Abyste se jí dočkali, je potřeba záhonům věnovat péči, a to celoročně.

Priprava zahrady na jaro

Právě nyní je ideální čas na jejich přípravu k pozdější výsadbě. Včasnými a vhodnými kroky si zajistíte kvalitní půdu s dostatečným množstvím živin a mikrofaunou. Jak si s tím poradit?

Zbavte se nepořádku

Spadané listí, větve, větvičky, staré plody. Po zimě bývá zahrada plná nepořádku, který je nejenom nevzhledný, ale představuje zároveň riziko.

Jeho přítomnost totiž přispívá k šíření plísní a hub, které následně oslabují zdraví rostlin a těžko se jich zbavuje.

S prvním pěkným počasím a příjemnější teplotou vyrazte na obhlídku a zahradu pročistěte. Na pomoc si vezměte hrábě, v případě většího množství listí uvítáte i fukar na listí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jaký nábytek do koupelny? Dřevěný!
Dobře se vyspat – to je přece něco
Oáza květin? Víme, jak ji vykouzlit

Nashromážděný přírodní odpad můžete zpracovat v zahradním drtiči. Jeho výhodou je, že snižuje objem materiálu a současně vytváří skvělý základ pro kompostování. Cenné živiny se v podobě hnojiva vrátí do půdy a zlepší její kvalitu.

Nezapomínejte ani na vyčištění cestiček či jejich opravu. Snadný pohyb po zahradě vás potěší při všech dalších aktivitách.

Dopřejte zahradě regeneraci

Vlastnosti půdy se vlivem mrazu, sněhu a větru zhoršují, její kvalita je přitom klíčová pro úspěšný růst rostlin a bohatou úrodu.

Před další výsadbou je proto potřeba provést kultivaci a záhon provzdušnit, prokypřit a zbavit plevele. Jakmile počasí dovolí, pusťte se do přípravy záhonků.

"Ideální čas nastává tehdy, pokud se teplota pohybuje během jednoho týdne kolem 7° C. Poznáte to taktéž podle stavu půdy, která by měla být na povrchu suchá, drobivá a nelepivá,“ radí Petr Novák ze společnosti BAUHAUS.

Záhon nejprve zbavte plevele a prokypřete motyčkou. Pokud zakládáte nový záhon, neobejdete se bez většího rytí, ideálně do hloubky 30 cm.

Odstranit je nutné nejen drny, ale také plevel až k jejich kořenům. Potřebujete-li zkypřit rozlehlejší plochu, vezměte si na pomoc rotavátor nebo kultivátor.

Práce vám půjde výrazně rychleji a méně se nadřete. Kultivátory si snadno poradí se zkypřením a provzdušněním půdy, zapracováním hnojiva nebo pletím.

Dodejte půdě živiny

Půda ztrácí během zimy řadu živin, před výsadbou je proto nutné myslet na jejich obnovení. Nejlepší volbou jsou organická hnojiva v podobě hnoje nebo vyzrálého zahradního kompostu.

Pomohou k tvorbě potřebného humusu a správné půdní mikrofauny. Zatímco hnůj je nutné nejprve zkompostovat a slepičince zkvasit, běžný kompost lze přidat rovnou.

Jeho výhodou je, že je vhodný, pro všechny druhy zeleniny. Stačí jej nasypat na zrytý záhon a zapracovat do hloubky přibližně 10 cm.

Jakmile je půda zrytá a obohacená o hnojivo, povrch už jen urovnejte hráběmi a nechte po dobu 3 týdnů odpočinout.

zt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Přichystejte zahradu na příchod jara a můžete se těšit na bohatou úrodu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci