Omezte konzumaci průmyslově zpracovaných potravin
9.6.2023 00:00 | HubnutíJenže jaké má jejich pravidelná konzumace dopady na hubnutí a pocit nasycení?
Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na zdraví i hubnutí
Průmyslově vysoce zpracované potraviny sice mohou být chuťově dobré, ale mají negativní vliv na zdraví, hubnutí a místo nasycení zvyšují hlad. Jak je to možné?
Průmyslově zpracované potraviny prošly celou řadou technologických procesů a s původními surovinami mají už jen málo společného.
Většina těchto potravin totiž obsahuje velké množství tuku, cukru, soli a dalších přídavných látek, jejichž hlavním úkolem je zamaskovat nízkou kvalitu dané potraviny svou umělou chutí nebo prodloužit její trvanlivost.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATRecepty na dobroty, které linii neuškodí |
"Nízký obsah živin, vitamínů a minerálních látek způsobuje, že se člověk těchto potravin přejídá a přitom nemá uspokojivý pocit nasycení", varuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.
Negativní vliv konzumace průmyslově zpracovaných potravin potvrzuje i celá řada průzkumů. U dětí se objevují metabolické poruchy, alergie a astma.
Z těchto důvodu je důležité se průmyslově zpracovaným potravinám co nejvíce vyhýbat. Jak jejich příjem co nejvíce snížit? Zkuste některé z našich tipů.
Svačinku vždy s sebou
Víte, že budete mít během dne nabitý program, budete dlouho v práci, ve škole nebo na cestách?
Připravte si s sebou svačinu, která zažene hlad a bude nutričně hodnotná. Můžete si zapéct celozrnné toasty s tahini pastou, případně mít po ruce nesolené a nepražené oříšky nebo čerstvé ovoce.
Zvyšte příjem ovoce a zeleniny
Čerstvé ovoce a zeleninu jezte nejen v podobě svačinek, ale snažte jimi doplnit každé jídlo.
Ovoce a zelenina jsou bohatým zdrojem potřebných makroživin, mikroživin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny, která zvyšuje pocit nasycení a tím pomáhá uchování zdravé hmotnosti.
Za zmínku stojí také antioxidanty a další bioaktivní složky obsažené v ovoci a zelenině, napomáhající správnému fungování organismu.
Dejte přednost celozrnným produktům
Celozrnné produkty mají v porovnání s těmi, které jsou vyrobené z klasickým obilovin, větší obsah vitamínů, minerálních látek, vlákniny a obecně jsou nutričně hodnotnější volbou.
Mimo to kvalitní celozrnné produkty mohou být i zdravou alternativou mlsání.
Když maso, tak pouze kvalitní
Maso je velmi kontroverzní potravina, kdy na jedné straně stojí jeho příznivci a na druhé odpůrci.
Nyní se k tomu navíc přidávají potravinářské koncerny, pro které je současným trendem omezení masa.
To by nebylo zas tak špatné, neboť většina z nás spořádá denně až nadměrné množství živočišných produktů, kdyby však potravinářské koncerny zároveň neprodukovaly vysoce průmyslově zpracované náhražky masa.
Chcete-li tedy udělat něco prospěšného pro své zdraví a zároveň být ohleduplní k přírodě, omezte konzumaci masa a myslete na to, že kvalita masa začíná už na pastvě.
Pokud budete volit rostlinné alternativy, dejte vždy přednost přirozeným potravinám, nikoliv polotovarům.
Najděte si zálibu ve vaření
Nechat si čas od času uvařit dobré jídlo v restauraci není nic proti ničemu.
Domácí příprava jídel má však mnoho výhod a kromě toho, že tím snížíte svoje výdaje, budete mít i dokonalý přehled o tom, jaké suroviny vaše jídlo obsahuje a můžete si pohlídat také velikost porce na talíři, což vám pomůže ke štíhlejší a zdravější postavě.
vk, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|