Milujete špagety? Zjistili jsme, jestli se těstoviny hodí do diety
9.5.2023 00:00 | Hubnutí
Zas tak jednoznačné to není.
Klíčem je nejen správný výběr těstovin
O tom, zda-li můžete danou přílohu považovat za dietní, rozhoduje konkrétní druh těstovin, délka jejich varu, kombinace s bílkovinami a v neposlední řadě velikost porce.
„Všechny tyto faktory mohou ovlivnit, nakolik po jídle stoupne hladina vašeho krevního cukru. Pokud jen málo, je to v pořádku,“ vysvětluje hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Club pro ženy Contours.
Těstoviny jsou obecně zdrojem zejména komplexních sacharidů, přičemž výživové hodnoty u konkrétních výrobků se liší podle použitých surovin.
Těstoviny mohou obsahovat 80 až 0 gramů sacharidů
Běžné bezvaječné těstoviny obsahující mouku, vodu a sůl mají obvykle přes 70 gramů sacharidů na 100 gramů.
Podobně jsou na tom vaječné těstoviny obsahující vejce či vaječný výrobek, semolinové těstoviny vyrobené z krupice, i špaldové těstoviny.
Rýžové těstoviny mívají dokonce až 80 gramů sacharidů na 100 gramů.
Oproti tomu celozrnné těstoviny mají pod 70 gramů sacharidů na 100 gramů a jsou skvělým zdrojem vlákniny.
|
„Těstoviny z červené řepy, hrachové těstoviny či těstoviny z černých fazolí mají od 60 do 40 gramů sacharidů na 100 gramů,“ doplňuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.
Zcela bez sacharidů a takřka nulový obsah kalorií mají konjakové těstoviny, které tvoří z 97 % voda.
Ale tento druh těstovin má velmi specifickou chuť, která nemá s běžnými těstovinami příliš společného a především neposkytují tělu prakticky žádné živiny potřebné pro normální fungování organismu.
Pozor na plněné těstoviny
Při redukci nejsou příliš vhodné plněné těstoviny, u kterých se nutriční hodnoty mohou značně lišit a navíc se velice často podávají s neméně kalorickou omáčkou.
Pokud byste však na plněné ravioli či tortellini přeci jen dostali chuť, dejte přednost takovým, které jsou naplněné kvalitním masem (zdroj bílkovin) a místo smetanové omáčky použijte raději rajčatovou.
Při výběru zkontrolujte její složení. Kvalitní rajčatová omáčka má vysoký obsah rajčat a neobsahuje zbytečná barviva ani chemii.
Nezapomínejte na kombinaci s bílkovinami
Ačkoliv v italské kuchyni je na těstoviny pohlíženo jako na samostatný pokrm, nikoliv třeba přílohu k masu, z hlediska hubnutí, ale i budování svalové hmoty je vhodné doplnit k těstovinám nějaký druh bílkovin.
Zvolit můžete libové maso, ryby, mořské plody nebo dát přednost bílkovině v rostlinné podobě.
Naučte se jíst těstoviny al dente
Al dente je italský termín označující těstoviny uvařené ne zcela do měkka.
Jsou nejen chutnější, ale i zdravější než těstoviny měkké či dokonce rozvařené.
Těstoviny připravené jako al dente mají nižší glykemický index než rozvařené těstoviny a pocit sytosti vám po nich vydrží delší dobu.
Vybíráte-li těstoviny do diety, vhodné jsou celozrnné či luštěninové těstoviny, které vám kromě komplexních sacharidů poskytnout i slušnou dávku minerálních látek a vlákniny.
vk, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|