Milujete špagety? Zjistili jsme, jestli se těstoviny hodí do diety

9.5.2023 00:00   |   Hubnutí
Těstoviny obsahují sacharidy, které nejsou podle některých odborníků při hubnutí příliš vhodné. Opravdu jsou však sacharidy v podobě těstovinových příloh v určitém množství při redukční dietě na škodu?

 Milujete spagety?

Zas tak jednoznačné to není.

Klíčem je nejen správný výběr těstovin

O tom, zda-li můžete danou přílohu považovat za dietní, rozhoduje konkrétní druh těstovin, délka jejich varu, kombinace s bílkovinami a v neposlední řadě velikost porce.

„Všechny tyto faktory mohou ovlivnit, nakolik po jídle stoupne hladina vašeho krevního cukru. Pokud jen málo, je to v pořádku,“ vysvětluje hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Club pro ženy Contours.

Těstoviny jsou obecně zdrojem zejména komplexních sacharidů, přičemž výživové hodnoty u konkrétních výrobků se liší podle použitých surovin.

Těstoviny mohou obsahovat 80 až 0 gramů sacharidů

Běžné bezvaječné těstoviny obsahující mouku, vodu a sůl mají obvykle přes 70 gramů sacharidů na 100 gramů.

Podobně jsou na tom vaječné těstoviny obsahující vejce či vaječný výrobek, semolinové těstoviny vyrobené z krupice, i špaldové těstoviny.

Rýžové těstoviny mívají dokonce až 80 gramů sacharidů na 100 gramů.

Oproti tomu celozrnné těstoviny mají pod 70 gramů sacharidů na 100 gramů a jsou skvělým zdrojem vlákniny.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Recepty na dobroty, které linii neuškodí
Tiramisu pro diabetiky a ořechové koláčky
Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?

„Těstoviny z červené řepy, hrachové těstoviny či těstoviny z černých fazolí mají od 60 do 40 gramů sacharidů na 100 gramů,“ doplňuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

Zcela bez sacharidů a takřka nulový obsah kalorií mají konjakové těstoviny, které tvoří z 97 % voda.

Ale tento druh těstovin má velmi specifickou chuť, která nemá s běžnými těstovinami příliš společného a především neposkytují tělu prakticky žádné živiny potřebné pro normální fungování organismu.

Pozor na plněné těstoviny

Při redukci nejsou příliš vhodné plněné těstoviny, u kterých se nutriční hodnoty mohou značně lišit a navíc se velice často podávají s neméně kalorickou omáčkou.

Pokud byste však na plněné ravioli či tortellini přeci jen dostali chuť, dejte přednost takovým, které jsou naplněné kvalitním masem (zdroj bílkovin) a místo smetanové omáčky použijte raději rajčatovou.

Při výběru zkontrolujte její složení. Kvalitní rajčatová omáčka má vysoký obsah rajčat a neobsahuje zbytečná barviva ani chemii.

Nezapomínejte na kombinaci s bílkovinami

Ačkoliv v italské kuchyni je na těstoviny pohlíženo jako na samostatný pokrm, nikoliv třeba přílohu k masu, z hlediska hubnutí, ale i budování svalové hmoty je vhodné doplnit k těstovinám nějaký druh bílkovin.

Zvolit můžete libové maso, ryby, mořské plody nebo dát přednost bílkovině v rostlinné podobě.

Naučte se jíst těstoviny al dente

Al dente je italský termín označující těstoviny uvařené ne zcela do měkka.

Jsou nejen chutnější, ale i zdravější než těstoviny měkké či dokonce rozvařené.

Těstoviny připravené jako al dente mají nižší glykemický index než rozvařené těstoviny a pocit sytosti vám po nich vydrží delší dobu.

Vybíráte-li těstoviny do diety, vhodné jsou celozrnné či luštěninové těstoviny, které vám kromě komplexních sacharidů poskytnout i slušnou dávku minerálních látek a vlákniny.

vk, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Milujete špagety? Zjistili jsme, jestli se těstoviny hodí do diety

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci