Kdo šetří má za tři. V případě potravin to ale neplatí

25.4.2023 00:00   |   Hubnutí
Levné nekvalitní potraviny mají nejen negativní vliv na naše zdraví, ale i na hubnutí a jsou příčinou častého hladu.

Kdo setri ma za tri

Jaké potraviny jsou vůbec ty nejhorší a co se stane, pokud vyměníte nekvalitní jídlo za to vysoce kvalitní.

Co představuje největší zlo

Ačkoliv se neustále upozorňuje na škodlivost cukru, skutečným nepřítelem našeho zdraví, ale i štíhlé postavy jsou průmyslově zpracované potraviny.

Podrobněji o tom pojednává studie Dr. Kevina D. Halla, ve které se mimo jiné píše právě o tom, že průmyslově ultra zpracované potraviny způsobují nadváhu až obezitu a jsou hlavním viníkem civilizačních chorob.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Recepty na dobroty, které linii neuškodí
Tiramisu pro diabetiky a ořechové koláčky
Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?

Průmyslově zpracované potraviny jsou nejen plné chemických látek, tzv. éček, které zvyšují trvanlivost, mění jejich vzhled, chuť, vůni i texturu, ale jako problém vidí také to, že se k jejich výrobě obvykle používají levné plodiny a suroviny.

Tak proč je jíme

Obrovskou měrou se na tom podílejí reklamy, do kterých potravinářské firmy investují obrovské množství peněz.

Masivní a často až agresivní propagace průmyslově zpracovaných potravin způsobuje, že se tyto potraviny snadno stávají běžnou součástí našeho jídelníčku či dokonce uvěříme tomu, že se jedná o zdravé jídlo.

Když se z jídla stane závislost

Není to však pouze reklama, která nás nutí jíst průmyslově zpracované potraviny.

I když to nelze vztáhnout na všechny potraviny z této skupiny, tak mnohé z nich je možné koupit za pár korun.

A na to, zvlášť v dnešní době, kdy jde vše cenově rapidně nahoru, lidé zkrátka slyší. Mimo to jsou tyto potraviny k dispozici takřka na každém rohu.

Nemusíme je tedy složitě shánět a co je nejhorší – skvěle chutnají, voní i vypadají. Jde však jen o pozlátko.

„Většina těchto potravin sice působí i chutná lákavě, ale z  nutričního hlediska se jedná o chudé potraviny. Navíc mají velmi nízkou sytící schopnost, takže jich sníme zbytečně hodně a bez jakékoliv přidané hodnoty. Kromě toho na nich vzniká závislost,“ varuje hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours.

Věděli jste, že průmyslově zpracované potraviny obsahují velké množství nekvalitních tuků, sacharidů a obvykle mají i nepřiměřeně vysoký obsah kalorií?

Zato obsah vitamínů, minerálních látek, vlákniny či kvalitních bílkovin je naopak velmi nízký.

Koukněte na složení na etiketách průmyslově zpracovaných potravin. Mluví za vše.

Hrozí obezita, vysoký cholesterol či dokonce rakovina

S konzumací průmyslově zpracovaných potravin je úzce spojen vznik civilizačních chorob (obezita, cukrovka II. typu, vysoký cholesterol a krevní tlak, či dokonce zvýšené riziko vzniku nádorových onemocnění).

Potvrzeno to bylo v několika různých studií.

Vzniku obezity při vysoké konzumaci průmyslově zpracovaných potravin se věnovali například v Brazílii.

Zde vědci došli k závěru, že kvůli vysoké konzumaci levných průmyslově zpracovaných potravin je v brazilských domácnostech vyšší prevalence nadváhy a obezity, a to ve všech věkových skupinách.

Podle jiné studie je zvýšené i riziko rakoviny.

Chcete být štíhlí? Jezte pouze přirozené potraviny

Abyste se cítili dobře, byli jste zdraví a štíhlí, stačí poslouchat vaše tělo.

Jenže levné potraviny, které jsou z velké části tvořeny průmyslově zpracovanými potravinami, nejsou pro tělo přirozené.

Tvoří-li základ vašeho jídelníčku, nemůžete s nimi zhubnout, jelikož intuitivní stravování, kdy nám stačí poslouchat naše tělo a nepotřebujeme počítat ani žádné kalorie, nemůže být založeno na průmyslově zpracovaných potravinách.

Tyto potraviny totiž tělo narušují a člověku se pak například nedostává zpětné vazby z center v mozku, které řídí pocit sytosti.

Velice snadno se tak stane, že budeme tloustnout a přitom nebudeme mít pocit, že bychom se přejídali.

Co z toho vyplývá

K pevnému zdraví a štíhlé postavě nám pomohou kvalitní a minimálně zpracované potraviny.

Naopak ty nekvalitní mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad.

vk, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kdo šetří má za tři. V případě potravin to ale neplatí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci