Single život versus život ve vztahu: Jak to může ovlivnit vaši postavu

8.3.2023 00:00   |   Hubnutí
Možná vás právě nyní potěší, že jako svobodní máte větší šanci dosáhnout své životní formy.

Single zivot versus zivot ve vztahu

Statistiky mluví jasně: Ve šťastném vztahu přibývají kila.

V srpnu 2022 vyšel v magazínu Washington Post článek, ve kterém se autorka odkazuje na studii, podle které je u lidí žijících ve šťastném manželství déle než čtyři roky mnohem větší pravděpodobnost přibírání na váze v porovnání s těmi, kteří spolu nejsou příliš šťastní.

Zajímavá je i studie z roku 2012, jejímž spoluautorkou je Penny Gordon-Larsen.

Podle ní je zvýšená obezita spojena s přechodem od nezadaného či randícího do společného soužití nebo manželství.

Studie tvrdí, že čím déle žena žije s partnerem, tím se zvyšuje pravděpodobnost přibírání na váze, zatímco riziko obezity u mužů vzrůstá až mezi prvním a druhým rokem soužití.

Během několika let po svatbě je pak u manželů dvakrát větší pravděpodobnost, že se stanou obézní než ti, kteří spolu jen randí.

Proč tomu tak je

Nárůst hmotnosti je často způsoben tím, že lidé jsou ve vztahu šťastní a necítí už takovou potřebu vypadat dobře.

Podle hlavní trenérky Terezy Kompánkové z Fitness Clubu Contours však bývá častou příčinou také to, že zadaní či manželé začnou žít méně aktivním životním stylem, mají časově náročnou práci a rodina se rozroste o děti.

Více času s partnerem, méně času ve fitku

Pokud jste zrovna single, nejspíš vám zbývá dost času na vaše zájmy, koníčky a přátelé. Nemusíte se omezovat.

Nikdo vám nevyčítá, že trávíte příliš mnoho času ve fitness centru nebo jste se vydali na neplánovanou celodenní horskou túru.

To se může v partnerství změnit, zvlášť pokud si najdete polovičku s odlišnými zájmy.

„V partnerství může být složitější najít si dostatek času na vlastní koníčky či přimět partnera, aby je podnikal s vámi, pokud například ke sportu předtím neinklinoval,“ potvrzuje Kompánková.

V těchto případech je důležitá vzájemná komunikace, kompromisy a hledání společných zájmů.

Láska prochází žaludkem, ale má to svá úskalí

Výhoda, pro někoho možná nevýhoda, života bez vážného vztahu spočívá v tom, že si sami vaříte a díky tomu si i lépe uzpůsobíte a pohlídáte jídelníček.

„Je mnohem snažší stravovat se zdravě, když si jídlo připravujete sami, než když vám vaří drahá polovička. A co teprve, když máte děti! Třeba v naší rodině milujeme kimchi, ale pro děti je to přeci jen potravina, kterou nevyhledávají, protože jim jednoduše nevoní,“ říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Recepty na dobroty, které linii neuškodí
Tiramisu pro diabetiky a ořechové koláčky
Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?

Není to však pouze o výběru potravin, ale třeba i o tom, že je zkrátka těžké druhému říct, že si tu s láskou upečenou buchtu nedá, protože chce mít dokonalou postavu do plavek.

Navíc partnerovi či partnerce se přeci líbí tak, jak vypadáte, tak nač držet dietu a proč se líbit ještě někomu dalšímu?

Dá se to přeci jen řešit bez toho, aby nevznikla hádka nebo jste druhého svým odmítavým postojem k jeho jídlům neranili?

Stejně jako v případě koníčků platí i tady jednoduché pravidlo – komunikace a hledání kompromisů

Kdo s koho: svobodný, nebo zadaný

I když z článků vyplývá, že při snaze o štíhlejší postavu to mají snadnější ti, kteří jsou single, ve skutečnosti to tak jednoznačné není. 

„Existuje spousta párů, které mají společné zájmy. Chodí spolu cvičit, motivují se, pečují o sebe či si chystají zdravá jídla, která korespondují s jejich cíli. A právě tato vzájemná podpora je jejich hnacím motorem,“ říká trenérka.

Co říci na závěr

Bez ohledu na to, jestli jste svobodní, ve vztahu nebo v manželství, záleží především na tom, abyste byli spokojeni sami se sebou.

Láska k sobě je často klíčem k transformaci postavy i celého zevnějšku.

vk, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


 


Diskuse: Single život versus život ve vztahu: Jak to může ovlivnit vaši postavu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci