Atopický ekzém netrápí jen děti, postihuje i dospělé

9.9.2022 00:00   |   Zdraví a krása
Lidé se často myslí, že atopická dermatitida (ekzém), postihuje především děti. Pravdou je, že až 5-20 % dětí na tento kožní problém trpí, ale zároveň podle statistik skoro až 10 % lidí trpí ekzémem i v dospělém věku.

Atopicky ekzem

U některých jedinců se ekzém může objevit i bez předchozích projevů v dětství. Projevy atopického ekzému v dospělosti se nejčastěji objevují u lidí, kteří trpěli ekzémem nebo alergickým onemocněním v dětském věku.

Přibližně pětina dětských pacientů si ekzém přenese i do dospělosti. Častým schématem je, že pacient má v dětství mírnou formu onemocnění, a až v dospělosti se změní v klasický ekzém. Ale ani první obtíže v dospělosti nejsou až tak vzácné, jak si mnozí myslí.

Za ekzémem stojí dědičnost

Atopický ekzém je dlouhodobé a dědičné, kožní onemocnění. Hlavním faktorem je genetická predispozice v součinnosti s dalšími vnějšími a vnitřními faktory.

Nedostatečná tvorba kožních tuků vede k narušení ochranné kožní bariéry, ta usnadňuje aktivaci imunitních buněk a vede tak k zánětu a svědění.

Je třeba si však zároveň uvědomit, že zděděný sklon k atopii není ještě aktivní onemocnění. A i v akutním stádiu mohou být projevy ekzému nehezké, tak není nakažlivý.

Pozor na stres i horkou vodu

Atopický dermatitidu může zhoršovat mnoho faktorů, jako jsou například časté koupele a silná mýdla, alergeny, hormonální změny (těhotenství, menopauza) emocionální stres.

„Často může ekzém zhoršit i nadměrné pocení jak v létě, tak i v zimě, kdy se potíme pod vrstvy oblečení. Pokožka s dermatitidou nemá ráda také horkou vodu, která pleť vysušuje,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Pleť promašťovat

Pokud jste trpíte na atopický pokožku tak je důležitá důkladná péče za pomoci promašťujících krémů (Emoliencia). Ty jsou základem péče a je nutné je používat i denně, bez ohledu na to, v jaké fázi se onemocnění nachází.

Mají promašťující účinky, hydratují pokožku, zlepšují bariérovou funkci kůže a potlačují tak vznik ekzému. Tyto přípravky existují ve formě tělových mlék, pleťových krémů, mastí a přísad do koupele nebo na sprchování.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Nevíte-li, co na opalování, zamiřte do lékárny
Jen se zdravým opalováním se dá léto užít

Správnou péči o pokožku dokážeme příznivě ovlivňovat celkový průběh onemocnění. Výbornou složkou v krémech pro atopickou pokožkou je pak Urea, která kromě hydratačního účinku působí i proti svědění. Další vhodné složky je glycerin, ceramidy, kyselina linolová či mandlový olej.

Jakým přípravkům se vyhnout?

Naopak je i mnoho látek a přípravků, kterým by se lidé s atopickým ekzémem měli vyhnout. Je důležité proto číst složení přípravků na obalu.

Plno složek především v produktech osobní hygieny může dráždit citlivou pokožku a narušovat přirozenou mazovou vrstvu. Například přípravky s obsahem kyseliny salicylové nebo glykolové vysouší pokožku a ekzém tak zhoršují.

„Pozor také dávejte na obsah pěnivých látek či konzervantů. Důležitý je také výběr make-upu. Používejte kosmetiku pro citlivou pleť bez parfemace. Než si koupíte velké balení líčení, vždy nejprve začněte s testery, ať zjistíte, zda pokožku nedráždí,“ dodává MUDr. Jan Kučera.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Atopický ekzém netrápí jen děti, postihuje i dospělé

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci