Jen se zdravým opalováním se dá léto pořádně užít

12.7.2016 00:00   |   Wellness
Sluníčko připaluje a do Česka se opět dostaly tropy. A přestože má UV záření mnohá pozitiva, jako je tvorba endorfinů a tvorba vitaminu D, může nám způsobit i nemalé komplikace.

opalování

Přinášíme vám několik užitečných tipů, jak komplikacím předejít a jak si léto a opalování opravdu užít:

1. Opalovací krém

Pokud se během letního období chystáte dlouhodobě pobývat na slunci, pamatujte na vhodnou ochranu. Opalovací krém s UV filtrem ochrání pokožku a sníží riziko rakoviny kůže.

2. Dostatečný SPF

Vybrat si přitom můžete z velkého množství ochranných faktorů. Pro většinu obyvatel České republiky v naší zeměpisné šířce postačí SPF v rozmezí od 15 do 20. U moře je nutné použít vyšší faktor, minimálně SPF 25.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak si udržet opálení? Pijte hodně vody!
Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Než si lehnete na slunce...

3. Do tropů s padesátkou

Ještě vyšší faktor, SPF 50, je ideální pro lidi, kteří trpí kožními problémy, nebo pro ty, kdo se chtějí vydat do subtropických či tropických krajin.

4. Krém smyje voda

Pokud je dovolená spojená s koupáním, doporučuje se používat voděodolný opalovací krém. Ten odolává vodě po dobu 40 minut. Širokou škálu kvalitních opalovacích krémů nabízí například značka Pharma Future v rámci řady Sun Care, která chrání pokožku před UVA i UVB zářením. Jejich benefitem je hypoalergenní složení a absence parabenů.

5. Slunce pálí i přes mraky

Ochranu proti slunci používejte i ve chvíli, kdy je zatažená obloha. Slunce totiž opaluje i přes mraky. Na pozoru buďte také v případě, když plánujete dovolenou na horách. Ve výšce 1500 metrů je totiž intenzita záření asi o 20 % větší než u hladiny moře.

6. Namazat pořádně!

Při samotné aplikaci opalovacího krému nezapomeňte na dostatečnou intenzitu. Ochranný faktor je funkční po namazání dvou gramů na cm2. Obecně se doporučuje nanést na kůži větší množství krému tak, aby byla kůže bílá a krém se následně vstřebal.

7. Péče po opalování

O pokožku pečujte také po opalování. Důkladně ji osprchujte a očistěte od chlorované či slané vody. Tělo potom důkladně promažte hydratačním mlékem s vitamínem E, který má pozitivní vliv na regeneraci pokožky.

8. Pomoc při spálení

Pokud zjistíte zarudnutí pokožky, ochlaďte ji mokrými obklady a následně na ni naneste panthenol. Ten podrážděnou pokožku hydratuje a zvláčňuje, dále má regenerační účinky a zrychluje přirozenou obnovu buněk. Odstraňuje také nepříjemné pocity svědění, redukuje podráždění a zčervenání pokožky.

Tip na závěr

Pokud se chcete na pobyt na slunci dokonale připravit, je vhodné pravidelně užívat betakaroten, a to buď přímo v potravě (například mrkev, paprika, rajče, ale také špenát, brokolice či petržel ), nebo formou doplňků stravy.

Betakaroten se v lidském těle mění na vitamín A, je důležitý pro zachování zdravého zraku, má pozitivní účinek na pokožku a přispívá k normální funkci imunitního systému. A když už jsme u slunění - podporuje opálení a dlouhodobé zhnědnutí pokožky.

Nejčastější evropské typy kůže

Keltský typ

Hlavní znaky: velmi světlá kůže, časté pihy, vlasy rezavé nebo blond, oči modré a šedé (přibližně dvě procenta populace).

Rada: NEOPALOVAT SE, vždy dojde ke spálení kůže.

Evropský se světkou kůží

Hlavní znaky: světlá kůže, občas pihy, vlasy blond až hnědé, oči modré, zelené, šedé, hnědé (přibližně 12 procent populace).

Rada: OPALOVAT SE JEN LEHCE, velmi často se kůže spálí.

Evropský s tmavou kůží

Hlavní znaky: kůže světlá až světle hnědá, pihy žádné, vlasy tmavě blond až hnědé, oči šedé, hnědé (přibližně 78 procent populace).

Rada: Tito lidé se opalují dobře skoro nikdy se nespálí, přesto je dobře OPALOVAT SE S ROZUMEM.

Středozemní typ

Hlavní znaky: světle hnědá, olivová kůže bez pih, vlasy tmavě hnědé, oči tmavé (asi 8 procent populace)

Rada: S tímto typem kůže se člověk jen obtížně spálí, i zde ale platí OPALOVAT SE S ROZUMEM.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jen se zdravým opalováním se dá léto pořádně užít

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci