Pohodové léto pro vás i vašeho psího kamaráda

6.7.2022 00:00   |   Zvířata
Je tu období slunce, tepla a cestování. Dohlédněte na to, aby pro vašeho pejska neznamenalo trápení, ale jen radost a pohodu.

Pohodové léto psa

Letní měsíce jsou pro většinu lidí nejoblíbenější částí roku – jde o čas dovolených, koupání, výletů a zábavy. Je jenom dobře, pokud chcete, aby si vaši čtyřnozí společníci užívali letní aktivity po vašem boku.

Musíte však myslet na to, že slunce a horko pro ně představují značnou zátěž a je na vás, abyste uhlídali správnou míru. Jak na to, jsme probrali se Zuzanou Daušovou, zkušenou trenérkou a ředitelkou organizace Helppes – Centra výcviku psů pro osoby s postižením.

Voda, krmení v chládku

Pitný režim je ve vyšších teplotách alfou a omegou. Pes by měl mít přístup k čerstvé pitné vodě neustále a v létě tím spíš.

„Pokud pes nejeví o pití zájem, je možné mu do vody přidat trochu vývaru,” přidává tip Zuzana Daušová. „Nejenže pak bude mít pes větší chuť se napít, ale vývar mu pomůže také doplnit minerály.”

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Když pes loudí, nechce pamlsek!
Chybami při krmení miláčkům ubližujeme
Jaké pamlsky pejskům? Čokoládu schovejte!

Způsob stravy není nutné měnit, pokud je pes v dobré kondici a má dost pohybu. Vhodné je pouze posunout dobu krmení na hodinu, kdy není velké horko. Zažívání totiž způsobuje zahřívání organismu, a to může být v letních vedrech náročné pro oběhový systém.

Kožich chrání před horkem

I když to tak na první pohled nevypadá, kožich psa v teple nezahřívá, ale naopak izoluje. „Mnoho majitelů psů se domnívá, že když psa na léto ostříhá, tak mu pomůže. Jenže mu tím naopak můžou velmi ublížit,” varuje Zuzana Daušová. „Srst totiž působí jako bariéra a ochrana před vnějšími vlivy, tedy i před horkem.

U krátkosrstých psů, jako je například dobrman, které právě srst s podsadou nechrání, je dobré využívat chladící vestičky. U psů bezsrstých, což jsou třeba naháči, je nutné pamatovat také na nutnost natírání kůže krémy s vysokým ochranným faktorem.”

Pozor na tlapky

Zejména ve městech se betonové a asfaltové povrchy dokážou rozžhavit na nebezpečné teploty. Základem je chodit s pejskem na procházky v chladnějších částech dne, a to spíš na travnaté plochy a lesní cesty.

Kůži na polštářcích pomůže preventivní posilování v průběhu roku, což většinou u městských psů, zvyklých chodit po betonu, kamení či štěrku, nebývá problém. U hodně chlupatých psů je dobré srst mezi polštářky na tlapkách vystříhat.

„V největších parnech za slunečných dnů je každopádně dobré se chůzi po rozpálených betonových chodnících vyhnout,” radí Zuzana Daušová.

„Povrch zde může být tak rozžhavený, že i za velmi krátkou dobu, třeba během jedné minuty, dojde k popálení tlapek. Když se chodníku vyhnou nelze, je nutné použít kvalitní psí botičky.”

Chraňte psa před klíšťaty

I pes je po kousnutí klíštětem ohrožen nákazou nebezpečnými chorobami, kromě lymeské boreliózy a klíšťové encefalitidy ještě babesiózou, ehrlichiózou nebo anaplazmózou. Rozhodně je vhodné ho chránit některou z preventivních metod.

Patří k nim antiparazitární obojky, pipety, spreje, tablety a šátky. Nejvhodnější možnost vám doporučí veterinář, který také může vašeho pejska naočkovat proti lymeské borelióze.

Cestování autem

Během dlouhé cesty je nutné pamatovat na přestávky. Záleží na tom, jak moc je pes zvyklý cestovat a jaké má v autě pohodlí, tedy jestli je umístěn v přepravním boxu, v zavazadlovém prostoru za mříží či na sedačce.

Důležité je také nezapomenout na pitný režim – v přepravním boxu nebo v zavazadlovém prostoru pes může mít misku s čerstvou vodou neustále, vhodná je třeba cestovní, tzv. protivylévací nebo závěsná miska. V ostatních případech mu pití nabízejte alespoň každé dvě hodiny.

„V zaparkovaném zavřeném autě pes nesmí být v létě nikdy sám,” zdůrazňuje Zuzana Daušová. „I když jdete třeba jen na záchod na čerpací stanici, nikdy nemůžete vědět, co se přihodí, a zda z pěti minut nebude půl hodina, která už by pro psa byla fatální. Pootevřená okénka mu příliš nepomohou.”

Přátelé, nebo v psí hotel?

Svěřte svého kamaráda pouze člověku, kterému naprosto důvěřujete a o kterém víte, že je zodpovědný, schopný se o psa plnohodnotně postarat a fyzicky ho zvládnout.

V případě psího hotelu si předem zjistěte reference, zajeďte se na místo podívat, promluvte si s majitelem a zajistěte si rezervaci s dostatečným předstihem.

Ještě před tím, než psa někomu svěříte, musíte mít naprostou jistotu, že samotný pes takovou změnu zvládne. To znamená, že ho s předstihem necháte na zkoušku pohlídat rodiče nebo kamaráda alespoň přes noc.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Pohodové léto pro vás i vašeho psího kamaráda

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci