Diabetici si musí nohy hýčkat, jsou náchylní k infekci

11.8.2021 00:00   |   Zdraví a krása
Diabetici si musí své nohy doslova hýčkat, protože jsou obecně náchylnější ke vzniku infekcí, včetně infekcí kůže a nehtů. Včas neléčená infekce se může stát vážnou zdravotní komplikací.

mykoza

Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak pečovat o nohy a chránit je před hrozícími komplikacemi a obtížemi? První zásadou je každodenní pravidelná péče o nohy a především chodidla.

Je potřeba minimalizovat riziko vzniku otlaků a dalších defektů souvisejících s porušením kůže. Důležitý je i výběr správné a vhodné obuvi, nejlépe zdravotní. Součástí péče je každodenní správná hygiena a prevence vzniku a rozvoje plísňových onemocnění.

Pokud se objeví plísňové postižení na nehtech nebo kůži nohou, ale i kdekoliv na těle, je důležité léčbu zahájit neprodleně. Pro diabetiky může být i drobné ložisko mykózy spouštěčem závažnější komplikace.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Nevíte-li, co na opalování, zamiřte do lékárny
Jen se zdravým opalováním se dá léto užít

Jak se jí vyvarovat? Především je třeba se vyhnout několika běžným omylům, ke kterým v souvislosti s tímto onemocněním dochází.

Mykóza není jen vada na kráse nebo estetický problém. Zamaskování lakem či make-upem nepomůže! Jde o problém zdravotní, který je třeba léčit.

„Samo“ se to nezahojí. Čekáním si nepomůžete, neotálejte s léčbou. Pokud mykóza zasáhne více než čtvrtinu nehtu, lokální léčba už nemusí být dostačující. I když už není vidět, pořád tu ještě může být. Nenechte se zmást vymizením příznaků a pokračujte v léčbě ještě nejméně dva týdny poté. Mykóza se často a opakovaně navrací zpět.

Může vás postihnout i v zimě. Nepotřebuje sluneční teplo. Stačí neopatrnost v sauně či zapařená noha v neprodyšné botě a mykózu si můžete nadělit i pod stromeček.

Ne, mykóza není jen problém nehtů. Může napadnout kůži kdekoliv po těle, třeba mezi prsty, ale i v jiných kožních záhybech.

Ale ono to je infekční, vážně! Nechceme to slyšet, ale je to tak. Půjčování ručníků, přezůvek i chození naboso je nebezpečné pro ostatní.

Ani precizní hygiena nemusí pomoci. Přestože se denně drhnete mýdlem, nosíte všude přezůvky, zkrátka přes veškerou opatrnost se mykóza může objevit.

Mykóza není žádné tabu. Mluvte o ní, ptejte se lékaře či lékárníka na nejvhodnější léčbu, ať už ve formě roztoku na nehty, nebo krému na kůži.

Jak mykózu rozpoznat

Infekce často postihuje nehty a meziprstní prostory a odtud se šíří do okolí. Kůže v postižených oblastech trpí zánětem, může být změklá, popraskaná, mohou se také objevovat začervenalá zánětlivá ložiska s bělavými šupinami nebo se tvoří puchýřky.

Je-li postižen nehet, často si všimnete barevných a tvarových změn samotného nehtu. Nehet je lámavý či zrohovatělý, křehký a snadno se drolí.

Co použít na léčbu?

Velmi důležitá je volba účinné látky použité v přípravcích na léčbu mykózy. Například účinná látka naftifin má hned tři pozitiva. Léčí kožní a nehtovou mykózu, rychle ulevuje zejména od svědění a působí také proti některým bakteriím, které mohou způsobit druhotnou infekci.

Některé původce plísní potlačuje a zastavuje jejich růst a množení, některé rovnou hubí. Přípravky s touto účinnou látkou byly v minulosti pouze na předpis, dnes jsou již volně prodejné. V lékárnách tuto účinnou látku najdete v přípravcích Exoderil.

Jak plísním předcházet nebo je vyléčit

1. Přezůvky vždy a všude! Plísně mají rády vlhká místa, takže pozor, kde všude jste naboso. Koupaliště, bazén, sauna nebo fitko = pantofle na nohu.

2. Sdílené podložky, plísní ráj! Pilates nebo hodina jógy – podložku raději vlastní, jistota je jistota. Ponožky nestačí, mykóza se může objevit kdekoliv na kůži na těle.

3. Boty jenom své! Pravda, výstavní lodičky nebo nejpohodlnější kecky jen tak někomu nedáme. Totéž ale musí platit i o domácích pantoflích.

4. I nohy musí dýchat! Boty kupujte jen prodyšné a z přírodních materiálů (kůže, bavlna), nedojde k zapaření a chodidlo zůstane v suchu.

5. Vybírejte pečlivě! Pravidelná pedikúra je moc fajn. Ujistěte se ale, že používané nástroje jsou sterilní nebo v případě možností jednorázové. Dáváte přednost domácí péči? Sáhněte po pemze na jedno použití a nikomu nepůjčovat!

6. Správná a včasná léčba je základ. Poraďte se s lékařem anebo lékárníkem a problém řešte nejlépe ihned. Antimykotikum Exoderil® je účinné proti kvasinkám, houbám a plísním, prodává se buď ve formě roztoku, který je ideální pro nehty, nebo ve formě krému, který se dobře aplikuje na pokožku.

7. Trpělivost. Mykózu nevyléčíte ze dne na den, je potřeba léčit někdy i několik týdnů, často má tendenci se vrátit. Proto i když už nemáte příznaky, je vhodné pokračovat alespoň další dva týdny v léčbě pro zabránění návratu infekce.

8. Když mykózou trpíte, je kromě včasného zahájení léčby důležitá dezinfekce. Dezinfikujte všechno – obuv, ponožky, rukavice – hlavně po sportu nebo po aktivitách spojených s pocením, a to i v případě dlouhodobého nošení uzavřené obuvi. Dezinfekční sprej, přípravek jak pro tělo, tak pro obuv, je dobré mít vždy po ruce.

9. Pozor na ručníky! Každý má mít pouze svůj vlastní, a hlavně – jeden na tělo a jeden na nohy, z hygienických důvodů a aby se plíseň nerozšířila! Ručníky je ideální měnit každý den.

10. Zvýšená hygiena. Mykotické onemocnění je infekční s velmi snadným kontaktním způsobem přenosu. Nejen hygienickými návyky, ale také pravidelným hygienickým úklidem v domácnosti (vlhký úklid) lze riziko přenosu mykotického onemocnění snížit.

Zdroj: drmax.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Diabetici si musí nohy hýčkat, jsou náchylní k infekci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci