Jak si rychle ulevit od spálené pokožky a úžehu

14.7.2021 00:00   |   Zdraví a krása
Pokud se při nadměrném pobytu na sluníčku spálíme, je důležité se umět o pokožku rychle a dobře postarat. Spálení je nejen nepříjemné a bolestivé, ale hlavně nebezpečné.

slunce úpal

Pokožka si bohužel každé spálení pamatuje a opakované spálení je hlavní rizikový faktor vzniku kožní rakoviny. Proto je tak moc důležitá prevence v podobě používání kosmetiky s ochrannými faktory.

„Pokud již ale dojde ke spálení, je nejlepší začít vlažnou sprchou nebo použít studené obklady, které uleví od bolesti a pálení pokožky. Následně kůži ošetříme zklidňujícím přípravkem, nejlépe s panthenolem nebo aloe vera,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

MOŽNÁ VÁS ZAUJME

Mají vaše děti sluneční brýle? A jsou funkční?
Špatné sluneční brýle škodí více než žádné
Jen jedny sluneční brýle k ochraně očí nestačí

Určitě se spálenou pokožkou nevycházíme na slunce, naopak si musíme dát přestávku od slunečních paprsků až do úplného vyhojení pokožky.

Jak  pečovat o spáleniny

Pokud se na kůži objeví puchýře, je vhodné vyhledat lékaře.  Ten určí rozsah poškození pokožky a navrhne vhodnou léčbu. Puchýře se v žádném případě nesnažíme sami propichovat, neboť hrozí infekce.

Při lehkém stupni spálení v podobě zarudnutí a citlivosti na dotek postačí samoléčba, tedy vhodné chlazení kůže. Pokožka ale nemusí zrudnout ihned, ke změně barvy dochází během několika hodin.  Kromě chlazení je třeba mít na paměti, že spálenou pokožku je třeba před sluncem bezpečně zakrýt.

Co na bolesti

Může se stát, že se spálíme „mimo civilizaci“ a nemáme kolem sebe žádnou lékárnu. V tom případě pomohou chladné obklady. Můžeme také použít vodu nebo odvar z čaje.

Při zarudnutí pokožky jsou výbornou pomocí obklady z jogurtu nebo syrovátky, pokožku ochladí a zredukují zarudnutí. Spálenou kůži příjemně ochladí také okurky z lednice. Ty jsou navíc i přírodním antioxidantem.

Jak regenerovat

Při prvních příznacích spálení pokožky je zásadou okamžitě se vyhnout dalšímu pobytu na slunci. Když i přes poškození pokožky zůstaneme na slunci, riskujeme vážné popáleniny.

„Dokud se pokožka zcela nezregeneruje, je doporučeno se zdržovat ve stínu, zakrýt se oblečením. A po zahojení na místa po spálení aplikovat co nejvyšší možnou sluneční ochranu,“ zdůrazňuje dermatoložka.

„Po zarudnutí pokožka postupně pigmentuje, a to často vyvolá u lidí pocit, že je chráněná a není nutné používat sluneční ochranu. Omyl! I opálená pokožka potřebuje ochranu před UV zářením, kterou je důležité nepodceňovat,“ vysvětluje MUDr. Lucia Mansfeldová.

Úžeh není úpal?

Kromě spálené pokožky je další nepříjemnou sluneční komplikací také úžeh a úpal. Pro mnohé je ale těžké tyto stavy rozlišit.

  • ÚPAL je přehřátí organismu vysokou teplotou v dusném prostředí. Na to nutně nepotřebujeme sluníčko, stačí pobyt v přehřátém autě, nebo kanceláři. Projevuje se pocitem na zvracení, závratí, bolestí hlavy, malátností a zvýšenou tělesnou teplotou. Pomáhá ochlazení studenou vodou, vlažná sprcha a vlažný nápoj.
  • ÚŽEH vzniká v důsledku nadměrného pobytu na přímém slunci. Příznaky jsou dost podobné úpalu. Nejčastěji se dostaví večer po dni stráveném na slunci. První pomoci při obou stavech je rychlé snížení tělesné teploty a doplnění tekutin. Nejvhodnější je iontový nápoj. Při vážnějším stavu a vysoké teplotě, vyhledáme neprodleně odbornou pomoc.

Nejdůležitější je dodržovat pitný režim. Pijeme o půl litru více, než jsme běžně zvyklí. Nezapomínáme na zvýšené pocení. Vhodné je časté sprchování nebo mokré obklady.

Pomoci také může namočit nohy či ruce do kyblíku s vodou.  Zvolíme lehký prodyšný oděv a zkusíme zabezpečit v místnost alespoň větrákem.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak si rychle ulevit od spálené pokožky a úžehu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci