Jdeme do diety! Jak s přílohami, jíst nebo vynechat?
18.6.2021 00:00 | HubnutíJedni radí – úplně vynechat, protože tak snížíme příjem sacharidů v období hubnutí. Druzí oponují, že absence příloh nemá smysl a vede jen ke krátkodobému výsledku a návratu váhy zpět po zařazení příloh do jídelníčku.
Oba přístupy mají pravdivé argumenty, nejlepší je jako obvykle zlatá střední cesta.
Vynechat – nevhodné!
Dlouhodobé vynechání příloh při redukčním režimu není vhodné, protože jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů, tvrdí odborníci na výživu. Na druhou stranu, množství příloh je potřebné regulovat.
Vyplatí se přílohy v počátcích redukčního programu vynechat nebo značně omezit. Pomůže to rychleji nastartovat hubnutí.
Lze však úspěšně hubnout i bez vynechání příloh. Důležité je vědět, jak je připravovat a zařazovat do jídelníčku.
Všichni známe někoho (ne nás osobně , že :o)), kdo se vícekrát zkoušel hubnout, ale nikdy se nedokázal příloh na delší dobu vzdát. A možná proto snahy o štíhlejší postavu vždy ztroskotaly.
Chce to změnit způsob kuchyňské úpravy příloh a vědět, se kterými potravinami je kombinovat a jak ušetřit energii.
Můžete začít kompromisem
V prvních týdnech hubnutí lze zkusit kompromis - jíst přílohy dvakrát nebo třikrát do týdne a u zbytku jídel je zcela nahradit zeleninou.
Přílohy však zařazujte raději v rámci oběda, jako součást večeře při redukčním režimu vhodné nejsou. Porce přílohy by neměla být větší než 150 gramů.
Některých příloh bychom se měli raději vzdát úplně, nejen v době hubnutí. Hranolky, houskové knedlíky nebo bramboráčky nám mohou chutnat, ale zdravá racionální strava s nimi nepočítá.
Vhodná není ani bramborová kaše; i ta obsahuje poměrně velké množství energie, vyšší glykemický index (brambory jsou téměř rozvařené) a pro redukční dietu nevhodnou kombinaci sacharidů a tuků.
Co je vhodné
Vhodnými přílohami naopak jsou rýže, brambory, celozrnné těstoviny nebo těstoviny z tvrdé pšenice, případně špaldové těstoviny. Přílohy může vždy vhodně doplnit mladá blanšírovaná nebo dušená zelenina.
Vedle toho, že zvýší estetiku servírovaného jídla, také více zasytí, proto si vystačíme s menší porcí přílohy.
Energii lze ušetřit i tak, že budete upřednostňovat nové brambory, jarní kořenovou zeleninu a čerstvě připravené domácí těstoviny, které mají vyšší obsah vody a tím i méně energie.
Nižší glykemický index
Protože přílohy obsahují velké množství sacharidů, vyplatí se sledovat vedle energetické hodnoty také jejich glykemický index. Ten vyjadřuje schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu cukru v krvi; čím je nižší, tím je potravina vhodnější.
Potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem napomáhají udržovaní normální koncentrace glukózy v krvi, prodlužují pocit nasycení a také poskytují dostatečný „prostor“ pro využití energie z tuků.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATHubnete? A víte, jak upravovat maso? |
Glykemický index je kromě druhu potraviny ovlivněn také jejím zpracováním.
U příloh jde zejména o jejich tepelnou úpravu – čím je delší, tím se hodnota glykemického indexu zvyšuje. Proto bychom neměli přílohy rozvářet, ale vařit pouze do doby, než budou „al dente“.
Rovněž zeleninu bychom měli vařit krátce nebo ji přidávat k vařenému jídlu těsně před jeho dokončením, abychom zbytečně nezvyšovali glykemický index pokrmu.
Příloha |
Energie na 100 g |
Glykemický index |
Nové brambory vařené |
290 kJ |
střední |
Brambory vařené |
360 kJ |
střední |
Brambory, vařené ve slupce |
365 kJ |
vysoký |
Brambory pečené |
390 kJ |
vysoký |
Bramborová kaše |
480 kJ |
vysoký |
Bramborové hranolky |
1110 kJ |
vysoký |
Rýže bílá, vařená v páře |
410 kJ |
nízký |
Rýže divoká tmavá – wild |
420 kJ |
nízký |
Rýže natural – hnědá |
465 kJ |
střední |
Rýže paraboiled |
515 kJ |
střední |
Rýže bílá dlouhozrnná |
545 kJ |
střední |
Rýžové chlebíky |
1598 kJ |
vysoký |
Celozrnné těstoviny al dente |
530 kJ |
nízký |
Těstoviny vaječné al dente |
540 kJ |
nízký |
Špagety bezvaječné al dente |
520 kJ |
nízký |
Špagety al dente |
660 kJ |
nízký |
otz, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|