Cukry torpédují postavu. Poradíme, kde se jim vyhnout
21.8.2019 00:00 | HubnutíTřeba na ty, které se skrývají v oblíbeném pečivu, lupínkách, marmeládách, ale i zelenině. Podle údajů výživových poraden Naturhouse je průměrná roční spotřeba cukru na jednoho člověka v Česku až 40 kilogramů.
Přitom ještě před 100 lety byla průměrná spotřeba cukru na našem území pod dvěma kilogramy za rok. Doporučená denní dávka je přitom 50-60 gramů cukru.
Ze zméněné čyřicetikilové hromady pouhých 15 procent cukru použijeme ve vlastní domácnosti, zbytek sníme mnohdy i nevědomě v potravinách, kde bychom jej ani nečekali.
Může vás zajímatTuk v jídle ještě neznamená tloustnutí |
Zapomeňte na bílý
Podle výživových poradců Naturhouse je vhodné skoncovat s konzumací sladkých nápojů včetně oslazené kávy a čaje. Pokud si nedokážete představit pít neslazenou kávu, cukr nahraďte stévií. Přírodní sladidla jsou skvělou alternativou, zejména díky jejich nízkému glykemickému indexu.
Třeba tropická rostlina stévie je téměř nekalorická, má glykemický index nulový, chuťově je podobná cukru a má minerální látky a vitamíny. Ale i přírodní alternativy volte opatrně.
„Přírodní sladidla jsou stále jednoduché cukry, které byste měli konzumovat s mírou. Dobré je naučit se pít nápoje bez jakéhokoliv přidaného sladidla. Když si do vody přidáte pár plátků citronu nebo několik lístečků máty, uděláte pro sebe to nejlepší,“ říká Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.
Pozor na banány, hrozny i datle
Ovoce obsahuje řadu vítaných látek jako je vláknina, mnoho vitamínů a minerálů, ale kromě toho i jednoduché cukry, zejména fruktózu. Čím více má ovoce fruktózy, tím vyšší má glykemický index, který hubnutí neprospívá.
ENERGETICKÉ TABULKY POTRAVINPotřebujete vědět, jakou energetickou hodnotu |
„Proto věnujte pozornost zejména banánům, hroznovému vínu či datlím a chcete redukovat váhu, raději toto ovoce vynechejte,“ upozorňuje Přídová.
Cukr je i v zelenině
Ani v zelenině neplatí pravidlo neomezeně. Pozor by si člověk měl dát při aktivním hubnutí zejména na sladkou a kořenovou zeleninu, která obsahuje více cukrů, to platí zejména pro červenou řepu, mrkev či kukuřici.
Správně snídejme!
Časté chyby najdeme už u snídaně. Sladké pečivo, kupované lupínky, instantní ovesné kaše, či oblíbené marmelády jsou cukrů plné. Ideální snídaně by měla být složená z kvalitních sacharidů, dostatku vlákniny a bílkovin.
Proto je lepší volit pečivo celozrnné, instantní kaše nahradit vločkami a když už marmeládu, tak vždy volit tu s vysokým podílem ovocné složky a menším dílem cukru.
Cereální pečivo versus bílé
Vylaďme si pojmy: Cereální znamená vyrobený z obilovin, tedy mouky, což se vztahuje na veškeré pečivo. Pečivo vícezrnné značí, že je vyrobené z více druhů mouky, ale nemusí vůbec obsahovat mouku celozrnnou.
Obilné zrno se skládá z vnějšího obalu, z vnitřní moučné části a klíčku. Obal je zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Moučná část obsahuje hlavně bílkoviny (především lepek) a škrob. Klíček je opět bohatý na vitaminy, minerály, enzymy a nenasycené mastné kyseliny.
Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní moučné části.
„Proto je důležité vždy kontrolovat složení, aby převažoval podíl celozrnné mouky,“ upozorňuje na zmatečnost a mýty v pojmech výživová poradkyně Alena Přídová.
Tip:
Po ovoci počkejte s čistěním zubů
Ovoce a ovocné šťávy jsou bohaté nejen na vitamíny, ale obsahují také množství kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Proto není vhodné bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů čistit zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak zbytečně urychluje.
Je dobré vyčkat alespoň 30 minut, aby se mohl uplatnit neutralizační vliv slin. Můžeme jim efektivně pomoci, například vodou či žvýkačkou bez cukru.
rtz, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|