Nezapomínáte pít? Ale s minerálkami to nepřehánějte!
1.9.2015 00:00 | WellnessAvšak prevencí můžeme takovým problémům předcházet či je výrazně minimalizovat. S konkrétními radami přichází výživový specialista Ing. Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju:
Pitný režim je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Stále se říká, že bychom měli vypít 2 až 3 litry tekutin denně. Jde to vůbec?
Mnoho lidí nevypije během 24 hodin ani půl litru tekutin... a přitom se domnívají, že to stačí. Část odborné veřejnosti zase tvrdí, že potřebné množství tekutin je u každého člověka rozdílné a nemusí to tudíž být nutně 3 litry za den.
Množství tekutin, které bychom skutečně měli denně přijmout, je závislé na mnoha faktorech jako například pohlaví, věk, výška, váha, krevní tlak, zdravotní stav, teplota vzduchu a podobně. Při zvýšené fyzické aktivitě je samozřejmě vhodné tělu dopřát zvýšený příjem tekutin.
MŮŽE VÁS ZAJÍMAT |
Ideální množství tekutin, které bychom měli denně přijmout, lze zjistit takto:
Tělesná váha v kg x 100 = potřebné množství tekutin v ml
Napít bychom se měli i tehdy, když nemáme žízeň. Ta se totiž ozve až v případě, kdy je už naše tělo mírně dehydratováno.
Jaké tekutiny jsou vhodné?
Vhodnými tekutinami, které patří do pitného režimu, jsou voda, ideálně přímo z kohoutku, slabě mineralizované minerální vody s nižším obsahem sodíku, ovocné čaje a slabší černé a zelené čaje.
Ale pozor, některé ovocné čaje jsou ve skutečnosti pouze ochucenými černými čaji. A černý čaj obsahuje velké množství povzbuzujících látek – pokud bychom ho denně vypili 2 až 3 litry, zbytečně tím organismus nabudíme.
Do pitného režimu patří i mléko. K celkovému příjmu tekutin přispívají také polévky, mléčné výrobky, ovoce, zelenina a rovněž káva.
S minerálkami opatrně
Některé minerálky mají vyšší obsah sodíku. A se solí se to nemá přehánět, proto důkladně čtěte údaje na obalech.
Ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany. Průměrná spotřeba soli se u nás pohybuje okolo 13 gramů za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky – podrobně si můžete přečíst TADY.
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje pro dospělé denně méně než 5 gramů soli – to je jedna kávová lžička.
Dostatečný pitný režim:
- Pomáhá odplavovat toxiny z těla, které vznikají při metabolických procesech
- Slouží jako "chladící" kapalina – brání přehřátí organismu
- Zlepšuje kvalitu pokožky
Nedostatečný pitný režim:
- Dlouhodobý – předčasné stárnutí tkání, potíže s klouby a páteří, větší pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů
- Krátkodobý – pocit únavy, pokles výkonnosti, zhoršené soustředění, bolest hlavy, malátnost
„Přestože je příjem tekutin velmi důležitý, jejich nadměrný přísun může vést ke zdravotním potížím. Může dojít k převodnění, tedy ke stavu, kdy jsou nadměrně zatíženy ledviny a srdce,“ říká výživový specialista Ing. Petr Havlíček.
V extrémních případech může vést k jejich selhání. K převodnění ale dochází zpravidla při tzv. nárazové konzumaci tekutin (například 5 litrů naráz).
Glukózu a vlákninu vyváženě
Ačkoliv vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu (je to nestravitelná část potravy), je pro nás důležitá. Ne nadarmo se jí přezdívá "kartáč střev" – má příznivý účinek na zažívání a udržuje tlusté střevo v kvalitním stavu. Je proto výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva.
Vláknina na sebe váže cholesterol, čímž snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Umí regulovat hladinu krevního cukru (inzulinu), proto může její nedostatek vyvolat diabetes.
Vláknina je též vynikajícím pomocníkem při hubnutí a redukci váhy. V žaludku dokáže svůj objem mnohonásobně zvýšit a navíc ji trávíme pomaleji. Po jídle bohatém na vlákninu se tak cítíme déle sytí a vystačíme si s menšími porcemi pokrmů.
Nerozpustná vláknina, která až do tlustého střeva putuje nerozštěpená, je obsažena v obilninách, zrnech (především se jedná o kvalitní celozrnné pečivo a otruby) a v semenech. Díky ní se zvyšuje objem stolice, podporuje se střevní peristaltika a tím i pravidelné vyprazdňování.
Rozpustná vláknina po smíchání s tekutinou v žaludku výrazně nabobtná, tudíž pak zpomalí jeho vyprazdňování. Obsahuje ji ovoce (především jablka, banány), zelenina, oves, ořechy, luštěniny a sójové mléko. Rozpustná vláknina ovlivňuje hladinu cukru v krvi, kdy hladina krevního cukru stoupá i klesá pomaleji.
Glykemický index potravin
Glykemický index (GI) je hodnota, která určuje, jak rychle se sacharidy v určitém pokrmu transformují na glukózu (hroznový cukr) a ta se pak dostane do krevního oběhu.
Čím rychleji potravina dokáže zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má vyšší glykemický index. Sníme-li potravinu, která má vysoký glykemický index, tak velice brzy po jídle dostáváme hlad a často i chuť na sladké – detailní rady k výběru vhodných potravin a k jídelníčku přinášíme ZDE.
Nízký GI (pod 30) | Střední GI (30 – 70) | Vysoký GI (nad 70) |
avokádo, grapefruity, olivy, ořechy, luštěniny, květák, rajčata, zelí, hořká čokoláda, minerálky, zeleninová šťáva, bílá káva bez cukru |
jablka, banány, brambory, mrkev, melouny, žitný chléb, čokoláda, nutella, jogurt, tvaroh, mléko, kys. smetana, ovocné džusy, kakao, suché víno, knäckebrot |
cornflakes, rohlík, bábovka, cukr, knedlíky, med, tyčinky, zákusky, bonbóny, vodové zmrzliny, limonády, energ. nápoje, pivo, likéry, bílá rýže |
zot, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|