Než si přiťukneme: Jak podávat sekt a s čím ho (ne)kombinovat
28.11.2014 00:00 | WellnessV našich končinách zpravidla volíme bublinky značky Bohemia Sekt. Lehké přiťuknutí skleniček a pohled z očí do očí symbolizuje slavnostní náladu, nový začátek či naopak úspěšný závěr uplynulého období.
Podle legend je však původ tohoto zvyku úplně jiný.
Jaké máte úmysly?
Vše prý začalo obavami z otravy ve starověkém Řecku. Tehdy totiž nebylo vůbec neobvyklé „dochutit“ nápoj protivníka jedem!
Proto se časem vyvinula tradice „ťukání“ se sklenicemi, která měla deklarovat dobré úmysly účastníků hostiny.
PŘEČTĚTE SI TAKÉŽeny, které pijí víno, mají lepší sex |
Číše se na znamení štědrosti hostitele nalévaly plné. Když si všichni spolu přiťukli a malinko upili, pak každý ze své sklenice odlil nápoj do sklenice souseda u slavnostní tabule. Tím bylo dáno najevo, že je vše v pořádku a nápoj otrávený není.
Dnes podobné obavy mít nemusíme. A z původně obezřetného jednání se tak vyvinul příjemný zvyk, kdy si připíjíme například na počest oslavence či při významné příležitosti.
Na zdraví!
Český přípitek – to je nejčastěji pohled z očí do očí a přiťuknutí se slovy „na zdraví“. Ve slovanských zemích je takové slovní spojení obdobné, připomeňme si třeba polské „na zdrowie“ či bulharské „na zdrave“.
V románských jazycích používají varianty, vycházející z latiny. Například ve Španělsku či Brazílii je to „salud“, ve frankofonních zemích zase „à votre santé“.
Ve Francii či frankofonní Kanadě se můžete setkat i s výrazem, který známe jako takzvané „čin čin“, což má evokovat zvuk cinknutí. Anglosaské země si zase vystačí s oblíbeným „cheers“.
Jak správně podávat sekt
Velkou výhodou sektu – a pochopitelně i šampaňského – je, že jsou vhodné prakticky ke každému jídlu. Rovněž se stejně servírují, a není v tom skutečně nic složitého.
Základem je především správné vychlazení sektu (na 3 až 5 °C). Láhev by měla být uložena v klidu a temnu v chladničce optimálně jeden až dva dny.
Vyhněte se použití mrazničky – sektu byste tím uštědřili šok.
„Teplota sektu při konzumaci by ideálně měla být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě toho snadno dosáhneme,“ radí Tomáš Brůha (na snímku vpravo), hlavní sommelier značky Bohemia Sekt.
Odstraníme kapsli, roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.
Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.
Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.
Servírujeme do sklenek typu flétna, přibližně do jedné poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATV zimě si více vychutnáte červené víno |
Míchat – nemíchat...
Míchání různých druhů vína, likérů, destilátů, piva, vína určitě nikomu neprospěje. Nejhorší je kombinace alkoholu a cukru v něm obsaženém. Čím více alkoholu s cukrem, tím horší ráno pravděpodobně bude.
Pokud jde o pití více druhů sektu v jednom večeru, obvykle je lepší pít stejný druh.
Nicméně, jestliže budeme pít střídmě, vícero druhů by uškodit nemělo.
Co na kocovinu?
Za prvé, zcela jistě pít střídmě. Za druhé, pokud možno nemíchat příliš mnoho druhů alkoholických nápojů. A za třetí, neustále doplňovat tekutiny, ideálně vodou.
Měli bychom mít na paměti, že alkohol tělo odvodňuje. Proto je tak důležité doplňovat tekutiny nealkoholickými nápoji, a to raději méně sladkými.
Tip:
Vitamín C pomáhá tělu zbavovat se škodlivin, takže jeho doplnění formou čerstvého ovoce nebo potravinového doplňku před večírkem rozhodně pomůže. A pokud to s alkoholem přeženeme, není od věci dát si ho i před spaním.
zto, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|