Aperitiv – jak vybrat ten nejvhodnější

25.4.2014 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Lákavě prostřený stůl, příjemná společnost a pohodová nálada jsou dobrými předpoklady pro to, abychom v poklidu strávili vše, co nám hostitel nabídne k snědku. A stejně tak jako každá kniha má svůj úvod, i konzumace jídla by měla začít dobrým aperitivem.

aperitiv

Tedy nevelkým množstvím chutného nápoje, který nejen zkrátí dobu čekání na první chod, ale dokáže též zprostředkovat prvotní kontakt s ostatními hosty u stolu, jež případně neznáme. V neposlední řadě pomůže navnadit náš žaludek na příchod pokrmu.

Lehký, sladký, nebo něco ostřejšího?

Výběr vhodného aperitivu vychází především z vlastních preferencí a chutí. Někdo si vždy dá tentýž, někdo má pokaždé chuť na něco jiného....

K lehčím jídlům pochopitelně sedne i lehký aperitiv, čili sekt, jemně perlivé víno či tiché víno. Patří se ovšem i jakákoli suchá vína, vynikajícím příkladem je Claret Rulandské modré 2012 pozdní sběr z edice Víno Mikulov Sommelier Club Selection. 

„Mezi nejoblíbenější a asi i nejznámější aperitivy patří vermuty neboli aromatizovaná a kořeněná vína. Nejen ty ale dokážou připravit žaludek ke konzumaci jídel. Jako aperitiv totiž můžeme výborně použít také suché sekty,“ říká Milan Červenka, vítěz soutěže Bohemia Sekt Coctail Competition.

Kořeněná vína jako klasika

Aromatizovaná a kořeněná vína povzbuzují chuť k jídlu díky použitým surovinám a speciálnímu vermutovému koření. Hned tři druhy k výběru, špičkovou kvalitu a výraznou chuť servíruje na stůl značka Metropol.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ženy, které pijí víno, mají lepší sex
Růžové víno, aneb Zbavte se omylů!
Chuť vína podtrhne správný výběr sklenice

Bittery

Bylinami a kořením ochucovaná lihovina, tzv. bitter, je nápoj obsahující látky podporující trávení. Všechny bittery mají jedno společné – poznáte je podle hořké nebo jen nahořklé chuti.

Víte, že než se staly součástí nápojové kultury, sloužily bittery především v lékařství jako prostředky pro zmírnění zažívacích potíží?

Aperitivní koktejly

Sklenička s jedním deci nápoje, v níž se v poklidu koupe zelená oliva, většinou znamená jediné: budete pít aperitivní koktejl, k jehož výrobě byla použita buď kombinace vermutu s ginem, nebo vodky a vermutu.

Vyzkoušejte například kombinaci Metropolu Rosso a lahodného ginu Dynybyl. Jako hostitel budete určitě za hvězdu.

Posílená vína

Typickým zástupcem posíleného vína je portské víno, stejně jako třeba cherry. Alkohol v nich dosahuje až 20 %, jsou výrazně sladká a pocházejí z Pyrenejského poloostrova.

Portská vína se ale podávají také jako digestiv, tedy na samotný závěr hodování.

Aperitivy pro silnější nátury

Kdo má raději ostřejší jídla, určitě si z aperitivů vybere i nápoj s větším grády. Kromě vína, piva a jiných se nabízejí i silnější likéry, jež jsou typickou součástí nápojových lístků většinou už řazených v sekci „Destiláty“.

Pro jejich výrobu už je totiž kromě množství výtažků z bylinek, kořínků, bobulí, semen či květin používán líh.

Aperitiv nemusí být nutně alkohol 

Napadlo vás někdy servírovat místo alkoholického nápoje coby aperitivu třeba ovocnou či zeleninovou šťávu? Ne nadarmo se doporučují čerstvé šťávy z ovoce či zeleniny místo snídaně – mají totiž tu moc, že stejně jako typický aperitiv i ony probouzejí trávení a mají na něj celkově velmi pozitivní vliv.

Děti zaručeně potěšíte moštem z čerstvých jablíček, vynikající je i kombinace mrkve a citrónu.

Jak poznat správný aperitiv?

Výběr aperitivu může být věda. Jak tedy vybrat ten pravý? Zaměřte se na následující body:

  1. Servírujte nápoje s nízkým obsahem alkoholu
    Aperitiv má za úkol povzbudit naši chuť k jídlu. Velké množství alkoholu ale naše chuťové buňky částečně paralyzuje, a tak například na absint můžete zapomenout.
  2. Vynechejte smetanové likéry
    Například vaječný koňak na jazyku vytváří povlak, jenž by mohl změnit chuť podávaného jídla.
  3. Dopřejte si pouze jednu skleničku
    Aperitiv vás nesmí zasytit. Proto se před jídlem servíruje pouze jedna sklenička.

zop, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Aperitiv – jak vybrat ten nejvhodnější

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci