Růžové víno – zbavte se omylů a napravte chuť!
7.7.2013 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEV závěru si přidáme jeden zajímavý tip na osvěžující letní drink - růžové portské, kreré si získává stále větší oblibu na českém trhu.
Pojďme se tedy podívat na nejčastější omyly, kterými je rosé obestřeno:
1. Bílé víno se smíchá s červeným
Růžové víno tvoří 10 procent celkové produkce vína, což je pro představu více než 25 milionů hektolitrů ročně. Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že rosé vzniká smícháním bílého vína s červeným.
„Není tomu a tak a vlastně ani nesmí. Jedinou výjimku mají vinaři ve francouzské oblasti Champagne při výrobě proslulého růžového šampaňského,“ objasňuje Filip Jantač (na snímku vpravo) z Global Wines.
2. Víno se vyrábí z růžových odrůd
Některé odrůdy mají slupky hroznů zbarveny do růžových odstínů. Například Burgundské šedé nebo Tramín červený. Slouží však k výrobě bílých vín, nikoli vína růžového.
3. Je dobré k dlouhodobé archivaci
Růžová vína nejsou příliš vhodná k archivaci. Valná většina růžových vín svého vrcholu dosahuje do tří let po sklizni.
4. Je to jen moderní trend
Růžové víno není jen módní výstřelek posledních let. První zmínky o něm pochází již od Hippokrata, tedy z období zhruba 400 př.n.l.
Může vás zajímatChuť vína podtrhne správný výběr sklenice |
Jak to tedy je?
Rosé se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Poté, co se hrozny pomelou, se výsledný rmut spolu se slupkami nechá na krátky čas nakvasit. Doba nakvašení se liší podle odrůdy a vinařově vůli, nicméně vždy v řádu hodin, nikoli dní.
„V tuto dobu se do moštu ze slupek vyluhuje barvivo a další látky ovlivňující chuť. Na době luhování a zvolené odrůdě závisí výsledná barva vína,“ vysvětluje Jantač. Paleta možných barev je tak poměrně široká, pohybuje se od malinových tónů, jemné lososové, cihlové až třeba po temně cibulové odstíny.
Oblíbené růžové portské
Náš tip:
Do vinné sklenice vložte několik kostek ledu, zalijte 6 cl Royal Oporto Rosé a dolijte 12 cl toniku, dozdobte mátou.
ztp, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi