Pět zajímavostí, které o kávě možná nevíte

29.11.2014 00:00   |   Wellness
Káva je běžnou součástí našeho každodenního života. Pijeme ji ráno na probuzení i během celého dne na povzbuzení, doplnění ztracené energie či jen tak pro chuť. Víte ale například, odkud se vzalo slovo káva, či kdo ji objevil?

káva

Luboš Martínek, šéfbarista kavárenské sítě CrossCafe, pro vás vybral pár zajímavostí o kávě, možná vás některé z nich překvapí.

Slovo káva

Slovo káva pochází z arabského „kaweh“, které v překladu znamená sílu, pevnost a energii.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Káva zlepšuje paměť a snižuje riziko mrtvice
Káva za volantem zachraňuje život
Jdete na sport? Před tím si dejte kávu!

Kávu objevily kozy

První zmínky o kávě pocházejí z Etiopie z 9. století a její objev byl dílem náhody.

Podle legendy si místní pastevec všiml, že když jeho kozy snědí jisté červené bobule, rostoucí na křovinách, jsou pak výjimečně skotačivé. Začal je tedy sám pojídat a zjistil, že je sám také nejen živější, ale i šťastnější.

Účinky kofeinu

Kofein je znám svými povzbuzujícími účinky na mozkovou činnost, ale má i řadu dalších účinků. Zvyšuje krevní tlak a produkci žaludečních kyselin, zrychluje puls, zlepšuje využití tukových zásob a tukové kyseliny uvolňuje do krevního řečiště.

Tyto účinky mohou trvat od několika hodin až do dvanácti hodin, ale již po čtyřech dnech pravidelného užívání se tělo stane rezistentním.

Tedy, i když kofein napoprvé zvýší krevní tlak a zrychlí tep, při jeho pravidelné aplikaci žádné změny patrny nebudou.

Nejvhodnější doba na pití

„Pokud pijete kávu zejména pro dobití energie, je kontraproduktivní dávat si ji hned ráno po probuzení. Je to dáno hladinou kortizolu v krvi, ten se totiž ráno o naše probuzení postará i bez kávy,“ říká Luboš Martínek (na snímku vpravo).

„Hladina kortizolu však začíná zhruba hodinu po probuzení postupně klesat a pomalu přichází ideální chvíle na první šálek kávy, ten se doporučuje zhruba mezi půl desátou až půl dvanáctou,“ pokračuje šéfbarista.

„Další pokles hladiny kortizolu pak přichází mezi půl druhou a půl šestou odpoledne, kdy je ideální čas na další šálek,“ dodává expert z CrossCafe.

Ristretto znáte?

Ristretto pochází z jižní Itálie, konkrétně ze Sicílie. Je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je o něco menší - okolo 20 ml.

Příprava ristretta je stejná jako u espressa, jenže s nižší dobou průtoku vody. Ristretto vymysleli jižané kvůli vysokým teplotám, které v kraji panují, kdy bylo potřeba nápoj ještě zmenšit, aby při pití nedocházelo ke zvyšování teploty organismu.

zpt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Pět zajímavostí, které o kávě možná nevíte

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci