Káva zlepšuje paměť a snižuje riziko mrtvice

10.1.2012 00:00   |   Zdraví a krása
Káva se pije k snídani, obědu, večeři, dáváme si ji s mlékem, šlehačkou i něčím ostřejším. A nemusejí se jí bát ani senioři. Naopak, má na ně pozitivní vliv.

káva a paměť

Voňavý černý zázrak bohatý na antioxidanty a další tělu prospěšné látky je opravdu lidem vyšším věku prospěšný. Pomáhá zejména v prevenci některých onemocnění typických pro starší věk.

Tři šálky prospějí

Vědci a lékaři upozorňují, že se účinky konzumace kávy u každého projevují zcela individuálně. Při posuzování otázek prospěšnosti či škodlivosti kávy by tak mělo být vždy zohledněno více důležitých faktorů, jako je například zdravotní stav konzumenta, množství denně vypitých šálků či druh kávy, ze které se nápoj připravuje.

Gastroenterolog a nutricionista doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph. D., šéf metabolické JIP II. interní kliniky a Centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze jako zdraví prospěšné množství označuje množství nepřesahující 300 mg kofeinu. Přeloženo do laického pohledu to znamená 3-5 šálků kávy během dne.

V hlavní roli KÁVA

Dana Batulková: Ráno ji musím!
Jdete na sport? Dejte si kávu
Káva za volantem zachraňuje život
V Česku vládne turek. A jinde?
Recepty na kávové dobroty

Jako jeden z důsledků stáří a změn v organismu je i ztráta pocitu žízně. Tento signál je velmi důležitý, protože jím organismus ohlašuje mírnou dehydrataci a nutnost doplnění tekutiny. Většinou se senioři přiklánějí ke konzumaci chuťově výraznějších nápojů. Pochopitelně si neodřeknou ani svůj oblíbený šálek kávy, zvláště dopoledne.

Chrání mozkové cévy

Loni byly publikovány výsledky studie (autoři Susanna Larsson a prof. Nicola Orsini ze stockholmského Ústavu pro enrironmentální medicínu), která zkoumala vliv konzumace kávy na četnost cévní mozkové příhody (mozkové mrtvice) v letech 1996 – 2010.

Tip od kávovaru: Cappuccino Ginger

Ingredience: jedna kapsle espresso (nebo jiné podle možností), mléko, kakaový prášek na zdobení, špetka zázvoru, oříškový krém, pomeranč, plátek zázvoru na ozdobu.
• Čerstvé mléko ochutíme špetkou mletého zázvoru. Mléko napěníme a pěnou naplníme větší sklenici. Tu postavíme pod hubičku kávovaru a přímo přes pěnu necháme protéci zvolenou kávu.
• Ozdobíme plátkem zázvoru nebo pomeranče a můžeme podávat.
„Drink můžete postříkat olejem z pomerančové kůry – skvěle doplní chuť a aroma,“ radí vídeňský barista Joachim Homfeld.


U téměř 500 000 účastníků a více než 10 000 případů mozkové příhody tak bylo zjištěno, že u konzumentů kávy je v průměru o 15 procent menší riziko vzniku mozkové příhody než u těch, kdo kávu nepijí. V případě, kdy konzumace dosahovala dvou šálků denně, bylo riziko sníženo o 14 procent, při vyšší konzumaci 3-4 šálků pak o 17 .

Bystří paměť

Ve vyšším věku je ohrožena nejen paměť, ale i další myšlenkové procesy, které jsou souborně označovány jako kognitivní funkce. Ty nám umožňují rozpoznávat, pamatovat si, učit se a přizpůsobovat se neustále se měnícím podmínkám prostředí.

Jde např. o paměť, pozornost, koncentraci, rychlost myšlení, porozumění informacím a řečové funkce. Nejnovější studie realizovaná se 4 000 účastníky starších 65 let ukázala, že u žen klesají tyto mozkové funkce méně, pijí-li pravidelně kávu nebo čaj.

Pomáhá předcházet i demenci

Počet lidí trpících různými formami stařecké demence nebo Alzheimerovou chorobou ve světě roste a v následujících dvaceti letech se má zdvojnásobit. Podle britských vědců z King´s College jich bude příští rok přes 35 milionů, v roce 2030 už 65,7 milionů a o dalších dvacet let později až 115,4 milionů.

Experti tak částečně objasnili dřívější pozorování, že se u pijáků kávy tato vážná degenerativní nemoc vyskytuje méně často než u lidí, kteří kávu nepijí. Nová studie nepopírá ani dřívější výsledky výzkumu, podle nichž je za tuto ochranu zodpovědný kofein samotný, jelikož snižuje produkci bílkoviny zvané beta-amyloid. V kávě je přítomná látka, která ve spolupráci s kofeinem zvyšuje tvorbu růstového faktoru bránícího rozvoji Alzheimerovy nemoci a zlepšuje paměť.

Tip od kávovaru: Chilli Chococino

Potřebujeme jednu kapsli espressa (nebo obdoby), mléko, kokosové mléko, šlehačku, kakaový prášek nebo čokoládové hoblinky, vlákna chilli (někdy prodávané jako pásky nebo proužky).
• V šejkru protřepeme mléko, šlehačku a střik z kokosového mléka (celkem cca 80 ml na jeden šálek).
• Potom přidáme špetku kakaového prášku a směs napěníme. Nalijeme společně s espressem do středně velké sklenice.
• Přidáme čokoládové hobliny nebo kakaový prášek a ozdobíme hnízdem chilli vláken.
Rada Joachima Homfelda: „Plnotučné mléko s obsahem tuku alespoň 3,6 % rozvine chuť kakaa a kokosu lépe než nízkotučné.”

Pomůže s cukrovkou

Ve vyšším věku se také velmi často objevuje diabetes mellitus II. typu. Probíhající výzkumy vztahu mezi pitím kávy a vznikem diabetu ale již dnes prokazují pozitivní výsledky. Dokazuje to například americká studie, která hodnotila riziko vzniku diabetu II. typu v souvislosti s konzumací kávy a slazených nápojů.

Muži i ženy pijící více než 4 šálky kávy denně měli riziko vzniku diabetu II. typu o 67 % nižší než jejich vrstevníci, kteří kávu nepili. Navíc práce Turatiho z roku 2011 (metaanalýza studií u více než 10 000 pacientů), potvrdila, že neexistuje souvislost mezi konzumací kávy a rakovinou slinivky a to dokonce ani u silných pijáků kávy, vyjma případů, kdy tito konzumenti zároveň silně kouřili.

zpt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Káva zlepšuje paměť a snižuje riziko mrtvice

káva a mladiství

23.7.2020   |   13:59   |   od: tero
věděli jste ale, že dospívající by zas tak moc kávu pít neměli??

https://www.lazenskakava.cz/jake-ucinky-ma-kofein-na-dospivajici/
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 23. 7. 2020 13:59
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci