Dana Batulková: Na ranní kávu nedám dopustit

26.12.2011 00:00   |   Společnost
Káva je nápoj bez kalorií a tedy ideální součást jídelníčku žen, které podléhají nejen vůni, ale také jejím účinkům. Patří k nim i herečka Dana Batulková.

Batulkokvá, káva

Díky vysokému obsahu antioxidantů a síle kofeinu se v těle zvyšuje bdělost, pozornost, logické myšlení a celková psychická a fyzická výkonnost.

Je dokázáno, že káva prospívá ženské psychice, která mnohdy právě podléhá stresům. Pod toto tvrzení se podepsal profesor Albert Ascheria z Harvardské univerzity. Pravidelná konzumace čtyř šálků kávy denně může, podle jeho výzkumu, snížit riziko depresí až o pětinu.

Zlepšuje pohodu

Navíc káva bez mléka a cukru neobsahuje žádné kalorie, a tak nehrozí ani kilogram navíc. S tímto tvrzením souhlasí i známá herečka Dana Batulková, královna tanečního pořadu StarDance, když hvězdy tančí. I ona zakusila, co je stres a díky kávě si vylepšila pohodovou bilanci.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Káva za volantem zachraňuje život
Jdete sportovat? Dejte si kávu!
V Česku vládne turek. A jinde?

Káva, kterou si dopřávám někdy i 3-4krát denně, je pro mě jak běžný, tak i sváteční nápoj. Jsem její konzument již od mládí a chvilka s kávou je pro mě okamžik, který si chci vychutnat a proto se nenechávám ničím rušit. Obzvláště ráno si bez ní nedokážu představit,“ vyznává se Batulková ze své lásky ke kávě.

Mýty vyvráceny

Existuje celá řada mýtů, které jsou s kávou a účinkem její konzumace na lidský organizmus spojovány. Odborné studie dokazují opak. „Studie prokázaly, že malé množství kávy v těhotenství (do 150 mg denně) nemá negativní efekt na vývoj plodu či případný vznik komplikací,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout Ph.D., odborný garant Institutu kávy.


Pavel Kohout a Dana Batulková

Při kojení se hovoří o povolené dávce 200 mg kofeinu denně. Podle Výboru pro léky při Americké akademii pediatrů je kofein látkou, která u kojících maminek v určitém množství nemá žádný negativní vliv na mateřské mléko, potažmo na kojence. Doporučené množství jsou 2 – 3 šálky kávy denně. V obou případech, tedy těhotenství a kojení, lze podle Kohouta doporučit konzumaci kávy bezkofeinové.

KÁVOVÉ TIPY

• Recepty se společným jmenovatelem: Káva
• Letní koktejlové mlsání s kávou

Káva nedehydruje

Mýtus o dehydrataci organizmu při konzumaci kávy má v podvědomí téměř každý z nás. Studie porovnávající účinky kávy u konzumentů kávy a u lidí, kteří kávu nepijí, ale ukázaly, že pití kávy organizmus nedehydruje. Po počáteční konzumaci kávy se sice zvyšuje potřeba močení, ta ale již dále při další konzumaci nestoupá.

Káva kromě kofeinu obsahuje 200 zdraví prospěšných látek. Antioxidanty obsažené v kávě snižují ukládání cholesterolu do cév a mohou zabránit vzniku některých nádorových onemocnění. „Káva má díky skupině antioxidačních látek podobně příznivé antiaterogenní a kardioprotektivní účinky jako zelený čaj anebo červené víno,“ dodává Kohout.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Dana Batulková: Na ranní kávu nedám dopustit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci