Božská Elizabeth Taylor opět vyvolávala šílenství

18.12.2011 00:00   |   Společnost
Na hvězdy velikosti Liz Taylor svět nezapomíná. Bylo to vidět na sérii newyorských aukcí, kdy se dražily šperky, oblečení i předměty z majetku jedné z nejslavnějších filmových hereček všech dob. Vynesla neuvěřitelnou sumu – 154,2 milionů dolarů, v přepočtu takřka tři miliardy korun.

Liz Taylor

Všechny sdělovací prostředky připomínají, že prodej 269 diamantů, perel, rubínů a dalších drahých kamenů v prstenech, náhrdelnících, náramcích či náušnicích vynesl 116 miliónů dolarů (tedy 2,3 miliardy korun).

Každý z 80 nabízených šperků překonal vyvolávavací cenu, nejeden skvost i několikanásobně.

Britský list The Guardian poznamenal, že aukce dopadla nad očekávání protože předpokládaný výnos byl kolem dvaceti miliónů dolarů. Jistě spokojeni byli i tástupce nadace na boj proti nemoci AIDS, kterou Liz Taylor, jež zemřela letos v březnu ve věku 79 let, založila a která z aukce část peněz získala.

ELIZABETH TAYLOR

Boj o proslulé šperky Liz Taylor
Elizabeth odešla, zradilo ji srdce

Všechno odstartoval náramek, jehož prodejní cena se odhadovala na 30 000 dolarů. Po několik telefonických příhozech, nejbohatší zájemci na aukce nechodí, byl prodán za 326 500 dolarů!

Aukční síň ještě nestačila vydýchat takovou smršť a už se skoro za stejnou cenu (přesně 314 500 dolarů) prodal zlatý a slonovinový náhrdelník s medailony… Ten tak podle znalců překonal očekávání více než stokrát.


Náhrdelník se slavnou La Peregrinou

Samozřejmě všichni čekali na zlatý hřeb aukce – náhrdelník s legedární La Peregrinou – perlou se známým příběhem (přečtěte si TADY). Šperk v roce 1969 Richard Burton za 37 000 dolarů a aukční síň Christie's očekávala, že se v dražbě prodá za dva až tři miliony dolarů. Nakonec se ale prodejní cena vyšplhala na 11,84 miliónu dolarů (necelých 230 miliónů korun), což je rekordní suma pro dražený šperk s perlou.

Pokračovalo se šaty

Stejně dobře, i když už nikoli v takových sumách, probíhala dražba šatů Liz Taylor. Nicméně i když výtěžek byl „pouhých“ 2,6 miliónu dolarů, skutečnost překonala očekávání odhadců asi desetinásobně!


Versaceho modely

K nejdražším položkám patřila jedna z jejích večerních rób od Diora, která se prodala za 362 500 dolarů (více než sedm milionů korun), stříbrem zdobené brokátové šaty z roku 1968 s kabelkou byly před dražbou v katalogu Christie's odhadovány na 5000 dolarů, ale dramatické soupeření zájemců vyšponovalo částku na sedmdesátinásobek!

Nikdo se Liz nevyrovná

Dražitelka Andrea Fiuczynski z aukční síně Christie's k tomu v The Globe and Mail poznamenala, že kult Elizabeth Taylor trvá dál a těžko ho kdo dožene. "V dnešní době tu není žádná celebrita, která by se jí mohla rovnat," dodala Fiuczynski.


Andrea Fiuczynski v plné práci

A šílení po věcech bájné divy může pokračovat - v únoru by měla síň Christie's v Londýně dražit sbírku moderního umění, kterou Liz Taylor shromáždila. Všechno prto, aby se naplnilo hereččino krédo, jež prozradila ce svých pamětech z roku 2002: "Jsem tu, abych se o ně (šperky) starala a milovala je. Až zemřu a půjdou do dražby, doufám, že jim jejich kupec zajistí skutečně dobrý domov."

Došlo i na foto od Jacksona

Do třetice všeho dobrého si to v Christie's rozdali obdivovatelé Kleopatry či Virgine Woolfové o tzv memorabilie a předměty z pozůstalosti slavné herečky. Ty nakonec vynesly skoro 36 milionů dolarů (více než 690 mil. korun).

Nejdojemnější seancí byla podle New York Post aukce fotografie velkého přítele Liz Taylor zpěváka Michaela Jacksona s věnováním. Snímek, na který Král popu vepsal „Mojí opravdové lásce Elizabeth, Miluji tě navždy, Michael Jackson“ se prodal za 146 500 dolarů (asi 2,8 mil. korun), ačkoli v katalogu před aukcí byla cena odhadnuta na maximálních 3000 dolarů.


Snímek Krále popu s věnováním

Pořádný souboj byl samozřejmě i o věci, které si mnozí pamatují z jejích nejslavnějších filmů. Například skládací křeslo ze dřeva a kůže z natáčení westernu z roku 1987 Poker Alice se prodalo za 84 100 dolarů (28x překonalo vyvolávací cenu). Kopie scénáře k filmu O Velkou cenu, který z Elisabeth v roce 1944 udělal světovou dětskou hvězdu, vynesla 170 500 dolarů (3,3 mil. korun). A scénář k filmu Kočka na rozpálené plechové střeše z roku 1958 získal neznámý ctitel za 104 500 dolarů (více než dva milióny korun).

irt

Přečtěte si také

Diskuse: Božská Elizabeth Taylor opět vyvolávala šílenství

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci