Alkohol ohrožuje naši postavu prázdnými kaloriemi
6.6.2014 00:00 | HubnutíV rámci diety se alkohol vůbec nedoporučuje. Jde o tak zvané prázdné kalorie, které nemají žádný nutriční přínos. Jeden gram čistého alkoholu má 29 kilojoulů, 17 kilojoulů má gram sacharidů nebo bílkovin a 37 kilojoulů má gram tuku.
Alkohol se tak energeticky téměř vyrovná tuku, což je pro něj velmi nelichotivé srovnání.
Jedno pivo – výživná svačina
„Jedním půllitrem desetistupňového piva přijmeme asi 840 kilojoulů, dvěma decilitry vína 500 kilojoulů, což už odpovídá energeticky výživné svačině,“ upozorňuje Katarína Jirková, specialistka na výživu a hubnutí z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATPátý element, který ničí vztahy a životy |
V případě tvrdého alkoholu představuje 0,5 dl 450 až 500 kilojoulů, například u slivovice se jedná o 463 kilojoulů, u whisky pak o 492 kilojoulů. V případě likérů činí energetický příjem ještě o 100 kilojoulů více.
„Světová zdravotnická organizace v zásadách zdravé výživy doporučuje příjem alkoholu omezit na příležitostnou konzumaci maximálně 20 gramů alkoholu denně, konkrétně 16 gramů u žen a 20 gramů u mužů, což odpovídá sklence vína či jednomu 12° pivu. Destiláty a ještě kaloričtější likéry radí vynechat úplně,“ uvádí Katarína Jirková.
Jak reaguje organismus?
Kromě prázdných kalorií se v alkoholu skrývají i další rizika, která ohrožují naši postavu. Tělo ho totiž vnímá jako toxickou látku, a proto se ho snaží z organismu co nejrychleji odbourat.
Na spalování potravin, které jsme zkonzumovali, mu tím pádem už nezbývají kapacity. S větším množství se koncentrace alkoholu v těle zvyšuje, zatímco rychlost odbourávání zůstává stejná.
„Další jídlo, které přijmete spolu s alkoholem, se ukládá do tukových zásob, protože v první řadě se musí odbourat alkohol. Alkohol zpomaluje metabolismus potřebných živin a navyšuje denní příjem energie,“ vysvětluje další nežádoucí následky požívání alkoholu Katarína Jirková.
Další nebezpečí přináší alkohol v podobě naší oslabené vůle. Už po sklenici piva mizí schopnost sebekontroly, kdy si dokážeme poručit, co jíst a co ne. S alkoholem navíc roste chuť na pochutiny, jako jsou oříšky, brambůrky a slaná či mastná jídla, která jsou v dietním režimu zcela nevhodná.
Další pivo je už jen krůček k tomu, že polevíme a vábení chutí neodoláme.
Co si smíme dovolit
Dietu neošálíme ani nealkoholickým pivem nebo ochucenými pivy a radlery s nízkým obsahem alkoholu.
„Pivo je sladový nápoj s objemem alkoholu menším než 0,5 procenta, ale s vysokým obsahem sacharidů okolo 40 gramů na litr. Při hubnutí bychom se měli všem jeho podobám vyhnout,“ upozorňuje Katarína Jirková.
Jiný nápoj než suché bílé víno, ideálně v podobě střiku v poměru 1:1, se zkrátka s dietním režimem neslučuje.
„Možnost příležitostné konzumace alkoholu je stejně jako jídelníček při snaze redukovat váhu vhodné konzultovat s odborníkem. Vždy je to individuální, záleží také na okolnostech na tom, v jaké fázi hubnutí se klient nachází. Na začátku diety rozhodně doporučujeme alkohol zcela vyloučit,“ uzavírá Katarína Jirková.
ozt, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|