Víme, proč vaše dieta nefunguje. Napravte omyly!

29.4.2014 00:00   |   Hubnutí
Děláme všechno pro to, abychom zhubli a ručička na váze se ne a ne pohnout. Něco je špatně, ale co? V drtivé většině případů je chyba ve způsobu našeho stravování.

hubnutí

Stále totiž existují nepřekonané mýty o jídle, které brání trvalé a plynulé redukci kilogramů. Které jsou ty nejčastější?

Snídat pouze cereálie nebo racio chlebíčky – OMYL

V redukčním režimu bychom se měli obloukem vyhnout všem potravinám, které jsou zbavené vody.

„Při hubnutí je nutné zvýšit příjem potravin s vysokým podílem vody. Ta totiž dodává jídlu na šťavnatosti a objemu a jídlo tak zasytí mnohem více, než to vody zbavené,“ vysvětluje odborná terapeutka Gabriela Knosová (na snímku vpravo) z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

Lupínky, müsli či různé knäckebroty dodávají našemu tělu i v malých porcích nepoměrně vysoké množství energie, a přitom po nich máme brzy hlad. „Nehledě na to, že tyto výrobky jsou často dochucovány a my pak nevědomky přijímáme skryté cukry či naopak zbytečně moc soli,“ připomíná Gabriela Knosová.

Vhodné potraviny s dostatečným množstvím vody nejsou jen ovoce a zelenina, ale obecně jídlo v čerstvém stavu.

Jím light a dia výrobky, proto hubnu – OMYL

Označení „light“ na obalu výrobku nás informuje o tom, že se jedná o výrobek s nižší energetickou hodnotou, které je dosahováno především snižování obsahu tuku. To, že jsou tyto výrobky vhodné při redukci hmotnosti, však patří k nejčastějším omylům.

MŮE VÁS ZAJÍMAT

Za měsíc pět kilo dolů – když víte, co a jak
Je tu nová dieta, která jde vstříc našim zvykům
Dieta na lepší náladu? Chleba!

„Light potraviny marketingově označované nápisem 0% tuku často obsahují další složky, které energetický příjem naopak zvyšují. Typicky se jedná o zahušťovadla, která pomáhají tvořit konzistenci a v nichž není ve většině případů omezen obsah cukru,“ vysvětluje odbornice na hubnutí.

Matoucí situace vzniká i s dia výrobky. „Dia výrobky jsou určeny pro diabetiky, místo cukru obsahují náhradní sladidla. Po přečtení etikety však zjistíme, že jsou díky vyššímu obsahu tuku stejně kalorické jako ty normální,“ dodává.

Ovoce je zdravé, mohu jíst neomezeně – OMYL

Ovoce je zdrojem vitaminů, minerálů i dalších důležitých látek, rozpustné a nerozpustné vlákniny. „Každý odborník na výživu ví, že pravidelná konzumace ovoce je potřebná. Při redukční dietě bychom ho však měli jíst v přiměřeném množství a dávat přednost vhodným druhům,“ říká Gabriela Knosová.

Ovoce totiž mimo zdravotních benefitů přináší našemu tělu také velké množství jednoduchých cukrů, které jsou rychlým zdrojem energie. „V Institutu kompliment® proto doporučujeme ovoce konzumovat především dopoledne nebo před sportovním výkonem, určitě ne na pozdní večeři,“ radí terapeutka.

ENERGETICKÉ TABULKY POTRAVIN

Potřebujete vědět, jakou energetickou hodnotu
mají potraviny, které si zrovna chcete připravit?
Při dietě je důležité sledovat, kolik čeho si dát,
abyste dodrželi energetický limit.

V rámci diety se doporučují lesní plody, jablka, hrušky, ale i citrusy, ananas, mango, kiwi, lichi a další. Pozor ale na banány nebo hroznové víno, ty už mají vyšší GI a pro hubnutí proto nejsou ideální.

Pokud to myslíte s hubnutí vážně, určitě se vyhněte přezrálému ovoci a také sušeným a kandovaným plodům.

Když chci zhubnout, nesmím pečivo – OMYL

Pečivo přináší našemu tělu sacharidy, které jsou zdrojem energie, a jeho konzumace se i v rámci redukce hmotnosti doporučuje zejména k snídani či dopolední svačině. Pro hubnutí jsou vhodné komplexní sacharidy s vyšším obsahem vlákniny, které najdeme v celozrnném pečivu a chlebu.

„Bílé i celozrnné pečivo obsahuje srovnatelné množství energie, to celozrnné nám ale přináší řadu zdravotních benefitů v podobě minerálních látek, vlákniny a nenasycených mastných kyselin,“ říká Gabriela Knosová.

„Pečivo bychom měli ideálně konzumovat s bílkovinou, například s libovou šunkou, tvarohem nebo pomazánkou. Tato kombinace zaručuje déletrvající zasycení a vždy bychom ji ideálně měli doplnit i porcí zeleniny,“ připomíná.

Základem zdravého stravování, které vede ke štíhlé linii, je kromě výše uvedených pravidel především pravidelnost, pestrá strava, vyvážený příjem živin a kontrolovaný příjem sacharidů.

zeleninaZKUSTE TO TAKÉ!

V seriálu HUBNEME S CELEBRITAMI
můžete vyzkoušet rady nejslavnějších, jak
si vylepšit postavu i dobrou mysl.

„Základní kostru během dne by tradičně měla tvořit trojice snídaně – oběd – večeře, doplněná o dopolední a odpolední svačinu. Zároveň také platí, že bychom si měli vybírat takové potraviny, abychom v průběhu dne postupně snižovali příjem sacharidů,“ uzavírá Gabriela Knosová.

Jídelníček na celý den

Pro inspiraci vám nabízíme příklad chutného, zdravého a vyváženého jídelníčku na jeden den.

Snídaně

1 plátek žitného chleba, 1 vařené vejce, 100 g červené papriky.

Přesnídávka

125 g bílého jogurtu, 100 g ovoce (broskve, kiwi, jahody, maliny apod.).

Oběd

Rajská polévka

Připravíme si 50 g rajčatového protlaku, dvě rajčata, kousek skořice, dva hřebíčky, celé nové koření, sůl, 50 g tvrdého sýra a čerstvou bazalku.

Rajčatový protlak rozmícháme v 300 ml studené vody. Přidáme nadrobno nakrájená oloupaná rajčata, skořici, hřebíčky, nové koření, sůl a pomalu vaříme asi 10 minut.

Před podáváním přidáme do polévky nastrouhaný sýr, jednotlivé porce zdobíme bazalkovými lístky.

Kuře na kari

Potřebujeme 100 g kuřecích prsíček, kávovou lžičku kari, slunečnicový olej, 60 ml light smetany na vaření a špetku soli.

Na nudličky nakrájená prsa orestujeme na oleji, pak lehce osolíme, přidáme kari a 10 minut podusíme.

Nakonec směs zalijeme smetanou a znovu povaříme.

Zeleninový salát

Můžeme použít různé druhy zeleniny (například okurku, papriku, tři rajčata), dále potřebujeme 20 g balkánského sýra a balzamikový ocet.

Zeleninu omyjeme, nakrájíme, smícháme a na povrch salátu nastrouháme či nadrobíme balkánský sýr.

Dle chuti přídáme ocet.

Svačina

100 g sýra cottage, 100 g rajčat.

Večeře

Pečený lilek

Připravíme si jeden menší lilek (asi 300 g), lžičku olivového oleje, lisovaný česnek podle chuti, 150 g zakysané smetany 8 %, bylinky a sůl

Lilek opláchneme, rozřízneme napůl a propícháme vidličkou. Položíme jej řezem vzhůru na plech vyložený pečícím papírem, lehce osolíme a potřeme olivovým olejem.

Vložíme do středně rozehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, před koncem pečení potřeme lisovaným česnekem a ještě krátce dopečeme, aby se uvolnilo česnekové aroma.

Pečený lilek servírujeme se zakysanou smetanou, posypaný bylinkami.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Víme, proč vaše dieta nefunguje. Napravte omyly!

Moje zkušenost

8.5.2014   |   22:00   |   od: Janča
Také mně chvilku trvalo, než jsem přišla na to, jak efektivně hubnout. Kromě pohybu a jídelníčku mi byla velkým pomocníkem osobní váha, která měří poměr tuků/svalů/vody a tak přesně vím, jestli je hubnutí efektivní. Vážila jsem se na ní v posilovně, pak jsem si ji pořídila domů.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 8. 5. 2014 22:00
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci