Vaříme s Julií Child a s Meryl Streep

15.1.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Soutěž, kde jste vařili s Julií Child a vyhrávali DVD s filmem Julie & Julia v hlavní roli s Meryl Streep, sice již skončila (tady), ale inspiraci od slavných Američanek si do kuchtění můžeme brát i nadále.

Vaříme s Julií

Meryl Streep si v romantickém snímku zahrála první dámu americké kulinářské scény Julii Child (1912–2004), věhlasnou osobnost a autorku vyhledávaných kuchařek, proslulou televizními kurzy vaření. Právě madam Child se přisuzují zásluhy na tom, že prosadila francouzskou kuchyni na americké stoly.

Ctižádostí Julie Child bylo, aby si každá hospodyňka poradila s přípravou i takových jídel, jaká servírují jen ve vybraných restauracích. Zkoušela a upravovala postupy, pilovala je především s ohledem na praktické užití – pokud možno bez lékárenských vah a špičkového kuchyňského vybavení.


Slavná Julia Child – věhlasná osobnost kulinářského světa – v jednom ze svých televizních kuchařských pořadů, v tolik oblíbeném kurzu vaření.

Její známou kuchyni i s detailním zařízením a takřka tisícovkou nožů si lze dnes prohlédnout ve washingtonském Národním muzeu americké historie, které je součástí The Smithsonian Institution – Smithsonova komplexu výzkumných a vzdělávacích ústavů... Pojďme zkusit dva z oblíbených receptů Julie Child.

Vynikající kotlety podle Julie

Potřebujeme šest vepřových kotlet asi 2 cm silných, tři až čtyři lžíce vepřového sádla (nebo oleje), dvě lžíce másla, dva stroužky česneku, půlku šálku suchého bílého vína nebo hovězího vývaru, sůl a pepř.

Předehřejeme si troubu přibližně na 160 °C. Kotlety osušíme ubrousky nebo papírovými utěrkami a v kastrolu je osmažíme na sádle či oleji dohněda. Po každé straně je budeme opékat asi čtyři minuty, podle velikosti zvládneme najednou dvě i tři. Osolíme a opepříme.

Potom vylijeme tuk z kastrolu, přidáme máslo a na velké kusy nakrájený česnek. Vrátíme kotlety – nevadí, když se budou lehce překrývat. Zakryjeme pokličkou a až začne maso "prskat", dáme kastrol do dolní třetiny trouby na 25 až 30 minut. Za tu dobu kotlety jednou nebo dvakrát podlijeme. Jsou hotové, když nepouštějí ani narůžovělou šťávu.

Hotové kotlety vyjmeme z kastrolu a do vzniklé šťávy přilijeme víno nebo hovězí vývar (dle chuti i možností). Rychle povaříme – redukcí vody získáme silný sos, který dochutíme podle potřeby. S ním pak na talíři kotlety přelijeme.

Takto upravené vepřové kotlety jsou výborné se šťouchanými brambory a houbami nebo houbovou omáčkou.

Video
Bon appétit! – vítá Meryl Streep coby Julia Child fanoušky. Na charakteristický bonmot čekaly u televizních obrazovek miliony obdivovatelů jejích kuchařských knih (ukázky z filmu Julie & Julia, který již vyšel na DVD a na Blu-ray).

Hrachová polévka z uzeným kolenem

Výjimečně zpestřit domácí jídelníček můžete i výbornou hrachovou polévkou podle Julie Child.

Na šest porcí husté polévky potřebujeme tři šálky zeleného hrášku, nakrájený celer i velkou cibuli a větší pórek, jednu mrkev nadrobno pokrájenou, dva stroužky česneku překrojené na půlky, uzené koleno, sůl, pepř, bylinky (čtyři kuličky nového koření, dva bobkové listy, lžičku tymiánu, petrželku) či směs bouquet garni, krutony – na kostičky opečenou veku nebo chléb.

Přebereme, vypereme hrášek a dáme jej do 2,5 litru vody vařit spolu s uzeným kolenem, zeleninou a bylinkami či s bouquet garni. Za občasného míchání zvolna vaříme asi půldruhé hodiny, nebo dokud se hrách nedrží ve spodní části hrnce. Potom uzené koleno vyjmeme.

Polévku s bylinkami rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem. Pokud chceme, aby byla opravdu hladká, vzniklé pyré ještě propasírujeme přes sítko.

Dochutíme pepřem a solí, dáme prohřát. V servírovací míse polévku ozdobíme petrželkou či pažitkou a nasypeme do ní připravené krutony.

Další postup záleží na nás: Uzené koleno můžeme vmíchat do polévky, když jsme předtím maso odřízli od kůže a nakrájeli na kostičky. Anebo jej servírujeme jako další chod, třeba s křenem a hořčicí.

V hlavní roli Meryl Streep

V "kulinářském" filmu Julie & Julia (scenář a režie: Nora Ephron) věhlasnou Julii Child ztvárnila Meryl Streep, která u nás zabodovala také svými recepty zdravé výživy – jsou zde.

Filmovou kolegyní Meryl Streep je frustrovaná sekretářka Julie v podání Amy Adams, která se rozhodne, že během jednoho roku uvaří všech 524 pokrmů podle klasické kuchařky Mastering The Art Of French Cooking – v roce 1961 ji napsala právě Julia Child. Přípravu začne tím, že nakoupí spoustu másla a na internetu rozjede blog s názvem The Julie/Julia Project. Pak se dá do práce.


Meryl Streep a Stanley Tucci ve filmu Julie & Julia.

Při sledování filmu si můžete nejen vychutnat skvěle sehranou hlavní postavu (mimochodem, Meryl Streep za tuto roli získala nominaci na amerického Oscara a také ocenění Zlatý glóbus), ale i výkony dalších herců.

Ve vedlejší roli lahodné komedie o radosti, posedlosti a máslu se například představuje americký režisér, scénárista, producent a podnikatel v gastronomii Stanley Tucci – s Meryl Streep se již sešel ve filmu Ďábel nosí Pradu.

bri
Přečtěte si také

Diskuse: Vaříme s Julií Child a s Meryl Streep

Kuchařka

23.2.2012   |   08:35   |   od: evafeeze
Ano. Vynikající článek. Kuchařka od Julie Child neoplývá barevnými obrázky a dokonalým foodstylingem, přesto dokázala pobláznit tolik lidí.
A nejen v minulosti. Úžasné.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 23. 2. 2012 8:35
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci