Jdeme do diety! Jak s přílohami, jíst nebo vynechat?

18.6.2021 00:00   |   Hubnutí
Konečně jsme se rozhoupali a vrháme se na nekompromisní redukci! A jak s přílohami? Ty jsou v redukční dietě předmětem dlouhých diskuzí. Máme je jíst, nebo raději úplně vynechat?

hubnutí, přílohy

Jedni radí – úplně vynechat, protože tak snížíme příjem sacharidů v období hubnutí. Druzí oponují, že absence příloh nemá smysl a vede jen ke krátkodobému výsledku a návratu váhy zpět po zařazení příloh do jídelníčku.

Oba přístupy mají pravdivé argumenty, nejlepší je jako obvykle zlatá střední cesta.

Vynechat – nevhodné!

Dlouhodobé vynechání příloh při redukčním režimu není vhodné, protože jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů, tvrdí odborníci na výživu. Na druhou stranu, množství příloh je potřebné regulovat.

Vyplatí se přílohy v počátcích redukčního programu vynechat nebo značně omezit. Pomůže to rychleji nastartovat hubnutí.

Lze však úspěšně hubnout i bez vynechání příloh. Důležité je vědět, jak je připravovat a zařazovat do jídelníčku.

Všichni známe někoho (ne nás osobně , že :o)), kdo se vícekrát zkoušel hubnout, ale nikdy se nedokázal příloh na delší dobu vzdát. A možná proto snahy o štíhlejší postavu vždy ztroskotaly.

Chce to změnit způsob kuchyňské úpravy příloh a vědět, se kterými potravinami je kombinovat a jak ušetřit energii.

Můžete začít kompromisem

V prvních týdnech hubnutí lze zkusit kompromis - jíst přílohy dvakrát nebo třikrát do týdne a u zbytku jídel je zcela nahradit zeleninou.

Přílohy však zařazujte raději v rámci oběda, jako součást večeře při redukčním režimu vhodné nejsou. Porce přílohy by neměla být větší než 150 gramů.

Některých příloh bychom se měli raději vzdát úplně, nejen v době hubnutí. Hranolky, houskové knedlíky nebo bramboráčky nám mohou chutnat, ale zdravá racionální strava s nimi nepočítá.

Vhodná není ani bramborová kaše; i ta obsahuje poměrně velké množství energie, vyšší glykemický index (brambory jsou téměř rozvařené) a pro redukční dietu nevhodnou kombinaci sacharidů a tuků.

Co je vhodné

Vhodnými přílohami naopak jsou rýže, brambory, celozrnné těstoviny nebo těstoviny z tvrdé pšenice, případně špaldové těstoviny. Přílohy může vždy vhodně doplnit mladá blanšírovaná nebo dušená zelenina.

Vedle toho, že zvýší estetiku servírovaného jídla, také více zasytí, proto si vystačíme s menší porcí přílohy.

Energii lze ušetřit i tak, že budete upřednostňovat nové brambory, jarní kořenovou zeleninu a čerstvě připravené domácí těstoviny, které mají vyšší obsah vody a tím i méně energie.

Nižší glykemický index

Protože přílohy obsahují velké množství sacharidů, vyplatí se sledovat vedle energetické hodnoty také jejich glykemický index. Ten vyjadřuje schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu cukru v krvi; čím je nižší, tím je potravina vhodnější.

Potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem napomáhají udržovaní normální koncentrace glukózy v krvi, prodlužují pocit nasycení a také poskytují dostatečný „prostor“ pro využití energie z tuků.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hubnete? A víte, jak upravovat maso?
Pořádně se nasnídejte
Pečivo při dietě? Ale vybírejte správně

Glykemický index je kromě druhu potraviny ovlivněn také jejím zpracováním.

U příloh jde zejména o jejich tepelnou úpravu – čím je delší, tím se hodnota glykemického indexu zvyšuje. Proto bychom neměli přílohy rozvářet, ale vařit pouze do doby, než budou „al dente“.

Rovněž zeleninu bychom měli vařit krátce nebo ji přidávat k vařenému jídlu těsně před jeho dokončením, abychom zbytečně nezvyšovali glykemický index pokrmu.

Příloha

Energie na 100 g

Glykemický index

Nové brambory vařené

290 kJ

střední

Brambory vařené

360 kJ

střední

Brambory, vařené ve slupce

365 kJ

vysoký

Brambory pečené

390 kJ

vysoký

Bramborová kaše

480 kJ

vysoký

Bramborové hranolky

1110 kJ

vysoký

Rýže bílá, vařená v páře

410 kJ

nízký

Rýže divoká tmavá – wild

420 kJ

nízký

Rýže natural – hnědá

465 kJ

střední

Rýže paraboiled

515 kJ

střední

Rýže bílá dlouhozrnná

545 kJ

střední

Rýžové chlebíky

1598 kJ

vysoký

Celozrnné těstoviny al dente

530 kJ

nízký

Těstoviny vaječné al dente

540 kJ

nízký

Špagety bezvaječné al dente

520 kJ

nízký

Špagety al dente

660 kJ

nízký

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jdeme do diety! Jak s přílohami, jíst nebo vynechat?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci