Mouchy, komáři, vosy... jak se jich zbavit i bez chemie

1.6.2021 00:00   |   Bydlení
S teplým počasím se v útrobách našich domů a bytů často množí nevítaní návštěvníci, kteří nám dokážou pěkně znepříjemnit domácí pohodu.

mouchy a komáři

Navíc mohou přenášet také nemoci, anebo vyvolávat alergie. Jak se obtížného hmyzu nejlépe zbavit?

Obtížní komáři

Svědivé štípance, které se ráno objeví po celém těle, jsou bohužel v létě častou daní za to, že člověk spí při otevřeném okně – zvláště pokud si rozsvítí.

Jako určitou ochranu proti komárům lze použít rostliny a osázet parapet květináči s muškáty, afrikány, pelyňkem, levandulí či šantou kočičí, anebo šalvějí či mátou. Můžete pár lístků pravidelně odtrhávat a nechat i v místnosti.


Nepříjemně svědící štípance od komárů

Komáři nemají rádi ani aroma hřebíčku či skořice, zkuste tedy mističky s tímto kořením nechat položené na parapetu, anebo jím naplnit plátěné pytlíčky a pověsit je po domě.

Dalším řešením bez použití chemie jsou žárovky či lampy proti hmyzu, které se dávají se před vchodové dveře nebo na terasy. Hmyz je přitahován světlem, a když přilétne na drátěnou konstrukci, je usmrcen – což se však neobejde bez zápachu, navíc „odpad“ z mrtvých hmyzích těl je dosti nevábný.

Pokročilejší modely likvidují hmyz „vysušením“, lze je proto používat i ve vnitřních prostorách, jelikož nevytvářejí takový zápach a hluk.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Co si pořídit proti komárům a klíšťatům
Jak se zbavit nevítaných nájemníků
Hmyz se s námi opět utká, aneb Co a kdy zaútočí

Nevábné masařky

Mouchy, a zvláště masařky, umí znepříjemnit pobyt v místnosti. Otravné bzučení ale není to nejhorší, co jejich přítomnost přináší – mohou navíc sedat venku na výkaly a následně na vaše jídlo, anebo vám doma naklást vajíčka.

Mezi „babské rady“, jak mouchy odradit, patří svařený ocet, ovšem jeho nelibá vůně možná vyžene z domu i vás samotné.


Sítě do oken jsou spolehlivou zábranou hmyzu.

Dalším způsobem likvidace jsou lepící pásky zavěšené po domu. Lze je buď zakoupit, anebo podomácku vyrobit z kartonových pásků potřených směsí cukru a sirupu. Ovšem ruku na srdce, mucholapka nad kuchyňským stolem „ozdobená“ mrtvým hmyzem nevypadá v obytných prostorech příliš vábně...

Stejně tak likvidace za pomoci plácaček a následné fleky po zdech či nábytku jsou někdy poněkud odpuzující podívanou – zkuste proto raději počkat, až se moucha usadí, a vysát ji ručním vysavačem.

Nebezpečné vosy a sršni

Tady už jde do tuhého – tento hmyz je nejen otravný, ale jeho bodnutí může způsobit zdravotní komplikace, zvláště u alergiků.

Léčkou na vosy může být umělohmotná pastička, do níž se nalije šťáva, pivo nebo dá přezrálé ovoce, které hmyz naláká dovnitř, ale neumožní mu cestu ven.


I do téhle velikosti doroste vosí hnízdo...

Vyrobit lze jednoduše i z pet lahve: Odstraníte víčko, odříznete horní část a na dno nalijete kýženou tekutinu. Hrdlo otočíte tak, aby směřovalo úzkým šroubovacím otvorem dolů, a pro zpevnění přelepíte izolepou. Nejedná se o designový skvost, ale svůj účel plní...

Pokud v blízkosti svého domu nebo uvnitř něj (oblíbeným domovem pro vosy jsou různé štěrbiny, místa pod podlahou, ve střešních štítech či mezi okenními rámy) objevíte přímo hnízdo, nepokoušejte se raději o likvidaci sami, ale volejte deratizátora.

Pokud vás napadlo volat hasiče, budete patrně zklamaní – ti vyjíždějí situaci řešit jen v případě, kdy se hnízdo nachází na veřejném prostranství a ohrožuje životy či zdraví lidí.

Neviditelní roztoči

Roztoči domácího prachu jsou mikroskopičtí pavoukovci, které lze najít v domácnostech po celém světě.


Nejvíc se daří roztočům - v posteli

Jejich průměrný životní cyklus je 65–100 dní a během této doby vyprodukují přibližně 2 000 fekálií a prostřednictvím slin vylučují ještě více bílkovin – obojí může vyvolat alergie a ovlivnit vaše zdraví. Od května do října probíhá rozmnožovací sezóna roztočů, přičemž samice tohoto druhu snáší mezi 60–100 vejci.

To znamená, že počet roztočů ve vaší domácnosti roste a koncentrace alergenního materiálu může být značně vysoká.

„Kde v domácnosti trávíte nejvíce času, tam také ztratíte nejvíce kůže. Zde s největší pravděpodobností najdete také největší množství roztočů,“ uvádí Gem McLuckie, vedoucí vědecká pracovnice v mikrobiologii ze společnosti Dyson.

„V posteli strávíme třetinu našeho života. Ve skutečnosti tedy většina z nás pravděpodobně spí v lůžku plném výkalů roztočů,“ dodává Gem McLuckie. V jedné matraci mohou být skutečně miliony roztočů.

Proto pravidelně vysávejte matraci na obou stranách pomocí přístroje s pokročilým filtračním systémem (např. Dyson V11 Absolute Extra Pro), stejně jako pohovky a další čalounění.

Mějte také pod kontrolou úroveň vlhkosti – udržujte ji pod 45 %, často provětrávejte ložní prádlo a přikrývky a perte je při teplotě 60–90 °C. Často větrejte otevřením okna nebo pomocí čističky vzduchu, která zároveň udržuje v interiéru nastavenou teplotu.



Navštíví-li vás štěnice, je nejlepší volat profesionálům...

Štěnice, švábi, rus domácí

S některými druhy hmyzu je opravdu těžké pořízení. Pokud se vám doma rozmnoží štěnice, švábi, rus domácí anebo červotoči, je nejlepší svěřit problém do rukou odborníků a povolat deratizační firmu.

Specialisté na hubení hmyzu obvykle tyto škůdce vymýtí postřikem.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Mouchy, komáři, vosy... jak se jich zbavit i bez chemie

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci