Jaké barevné odstíny ovládnou nás ovládnou letos?

3.3.2021 00:00   |   Styl
Víte, jaké barevné trendy budou ovlivňovat různé oblasti od módy přes design až po vzhled interiérů. Letos hrají prim šedá, žlutá a hnědá. Nechte se jimi inspirovat i ve svém domově!

barvy 2021

Svět barev je nekonečně pestrý! A pokud jde o každoroční trendy, taktovku v ruce drží Pantone Color Institut v New Yorku, který každoročně vyhlašuje barvu roku.

Zatímco tomu loňskému vévodila podle odborníků klasická modrá, letošek se ponese na vlně jasně žluté(Illuminating) a šedé (Ultimate Gray), které mají v následujících měsících ovládnout také interiéry.

„Spojení nadčasové šedé se zářivě žlutou vyjadřuje poslání nesoucí v sobě pozitivitu podpořenou odvahou. Tato barevná kombinace praktické a pevné a zároveň hřejivé a optimistické nám přináší odolnost a naději. Pro lidského ducha je zásadní cítit povzbuzení a povznesení,“ vysvětluje Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Pantone Color Institutu.

feng shuiMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Důvodem, proč letos byly zvoleny výjimečně dvě barvy současně, je, že jejich spojení přináší přesně to, co v této těžké době plné změn potřebujeme: optimismus a zároveň sázku na jistotu.

Klid a návrat k přírodě

Další značkou, která tradičně drží žezlo nad barevnými trendy v interiéru, je Dulux, kde každoročně specialisté na design stanovují tóny, jež budou kralovat domovům po celém světě. Pro letošní rok vyhlásili nadvládu odstínu světle hnědé (Brave Ground).

Hnědá: Barva půdy, dřeva a kůže odkazuje k návratu k přírodě, působí uklidňujícím dojmem a interiéru vdechuje příjemnou atmosféru domova. Symbolizuje stabilitu a vyvolává pocit bezpečí. Chcete-li zachovat elegantní vzhled, kombinujte ji s šedou, béžovou či bílou, pokud se nebojíte výraznějších barev, lze ji prozářit i žlutou či červenou. Když ji doplníte zelenou, umocníte tím přírodní vzhled svého interiéru.

„Vřelý, zemitý tón vytváří pocit stability, růstu a potenciálu. Poskytuje pevný základ pro změnu a kreativitu ve vašem domově,“ obhajuje Dulux letošní volbu. Výběr odstínu potvrzuje návrat k přírodě a jednoduchosti a koresponduje s populárním skandinávským stylem hygge, který si klade za cíl přinášet do života pohodu a klid.

Navíc se dá zemitá barva skvěle kombinovat jak s jinými odstíny hnědé, tak i s dalšími přírodními tóny jako je béžová či zelená. Působí příjemně i se zmíněnými barvami roku 2021 zvolenými Pantone Color Institutem: se žlutou či šedou.

Jak je zakomponovat?

Pokud vás barvy roku zaujaly a přemýšlíte, jak je zakomponovat i do svého domova, není nutné vše od základu přestavovat a investovat vysoké částky do proměny bydlení. Stačí nová výmalba, pruh tapety anebo nový ubrus, přehoz či pohodlné polštářky na gauč – a místnost dostane během chvilky nový šmrnc.

Žlutá: Zářivá a jasná barva v sobě ukrývá hřejivost slunečních paprsků a stává se tak symbolem optimismu a radosti. Vzbuzuje pocit naděje, zlepšuje náladu a interiér dokáže rozjasnit a oteplit, proto je vhodná do chladnějších místností, kam nedopadá tolik slunečního svitu. Nemělo by se to s ní však přehánět, aby nepůsobila příliš agresivně, proto by měla spíše jednotlivými prvky doplňovat design prostoru. Vesele působí v kombinaci s modrou a zelenou (například v dětském pokoji), perfektně rozjasňuje tlumené barvy jako je šedá, béžová či hnědá.

Právě bytové doplňky v zářivé žluté dokážou krásně projasnit prostory! Šedá a světle hnědá mají zase výhodu, že se jedná o nadčasové barvy, které jsou „in“ nejen letos.

Navíc je lze dobře kombinovat s řadou jiných barev, takže se nemusíte bát v těchto odstínech pořídit i trvalejší prvky, jako je podlaha, sedací souprava nebo nábytek, které vám budou zdobit interiér dlouhé roky. Snadno je můžete doplňovat a obměňovat jinými barvami bytových doplňků.

Stínění v trendy odstínech

Další skvělou možností, jak do svého bytu či domu zakomponovat trendy barvy, je také stínění, které je neodmyslitelnou součástí interiéru a dotváří jeho celkovou atmosféru. V současnosti máte široký výběr možností nejen typů stínící techniky, ale i jejích barevných variant.

„Pro interiérové žaluzie lze vybírat ze široké barevné škály lamel a pro interiérové látkové rolety, vertikální žaluzie nebo japonské stěny máme na výběr mnoho barevných, jednobarevných i vzorovaných látek,“ vysvětluje Aneta Paroulková ze společnosti ISOTRA, která je předním výrobcem a dodavatelem stínicí techniky.

Šedá: Neutrální barva je sama o sobě konzervativní a nenápadná a může evokovat rezervovanost a nedotknutelnost, ale zároveň v sobě nese také punc elegance a přizpůsobivost. Představuje ideální základ interiéru, který lze kombinovat s dalšími odstíny, zejména těmi teplými, které ji rozjasňují – žlutou, červenou, oranžovou... Ladí ale rovněž k hnědé barvě dřeva, ale i modré či mátově šedé, která vévodila loňskému roku. Šedá je nadčasová a variabilní a díky ní si můžete pohrát s dalšími akcenty bytu.

Velmi populární jsou rovněž plisse, tedy skládané látkové žaluzie, které obléknou vaše okna do slušivého kabátku a přizpůsobí se i atypickým tvarům jako jsou například kulatá, šikmá či zaoblená okna.

Na velikosti záleží...

Design stínící techniky volte rovněž s ohledem na velikost interiéru. „Chceme-li opticky zmenšit velký prostor, je nutné vybírat barvy teplé, tmavé nebo i křiklavé. Pro tento účel lze zvolit interiérové látkové rolety s velkými výraznými vzory,“ doporučuje Aneta Paroulková.

Chceme-li prostor zvětšit, platí opačné pravidlo. Vybíráme bílé nebo světlé a chladné odstíny barev jako jsou světlomodrá, světlezelená, světložlutá barva a podobně. Látky volíme jednobarevné nebo s malými vzory,“ dodává manažerka.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jaké barevné odstíny ovládnou nás ovládnou letos?

skandinavsky styl

15.11.2021   |   15:28   |   od: Eva
Tak škandinávsky štýl letí, máme ho všetci doma :D a mám ho aj ja, ale snažím sa aspoň vyberať originálne kúsky a nekopírujem vizuály z obrovských predajní... na väčší nábytok využívam i ja bežné reťazce, ale fakt si vyberám, na niektoré doplnky mám rada cellbes, dajú sa tam zohnať originálne kúsky, hlavne textilné doplnky. Inak béžová, sivá, biela - nemám nič proti, ale ladím s farebnými textíliami a doplnkami podľa ročných období. :)
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 15. 11. 2021 15:28
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci