Pozor na psí mlsání, aneb Co může psovi uškodit

15.12.2020 00:00   |   Zvířata
Vánoce i spousta pečení, vaření, večeří a hostin jsou tu… Když už chcete přlepšit sobě, netrapte ještě i svého psa. Je mnoho potravin, která jsou pro pejska velmi nebezpečné a mohou jim i smrtelně ublížit.

psi a jedy

Samozřejmě, největším nepřítelem, jak asi víte, je čokoláda. Pro psa je toxická: obsahuje pro psi jedovatý theobromin. U psů vyvolává zvracení, průjem, srdeční potíže. A ve velkém množství může být u psů smrtelná.

Nejnebezpečnější jsou vysokoprocentní čokolády, čím víc kakaa, tím hůře. Ty působí podobně jako kofein. A ten je pro psy druhým velkým nepřítelem.

Jak postupovat při otravě?

Pokud pejsek pozře větší množství čokolády či kofeinu je důležité při prvních příznacích otravy vyhledat veterináře. Je dobré také u psa vyvolat zvracení, aby nebezpečné potraviny dostal z těla.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chybami při krmení psím miláčkům ubližujeme
Mohou kočky účinkovat v divadle? Jistě, a jak!
K zubaři musejí psi i kočky

„Zvracení můžeme vyvolat několika lžičkami peroxidu vodíku (2% dezinfekce) nebo také hořčicí naředěnou vodou. Také pejskovi poté na zotavenou můžete podávat probiotika, která pomáhají zdravému zažívání,“ radí odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Nebezpečné avokádo

Pro lidi je avokádo velmi zdravé, pro psa ale může být nebezpečné. Ne všechna avokáda jsou pro psy toxická. Vždy záleží na druhu, nevhodná jsou například guatemalská. Ty obsahují pro psy nebezpečnou látku persin, která může poškodit srdeční svalovinu.

Vzhledem k tomu, že často neznáme druh ani původ avokáda, není dobré riskovat. Avokáda jsou navíc velmi tučná, a tím pádem pro psy i díky tomu nezdravá.

Hrozny a rozinky ani bobulku

Během zimních měsíců se často také konzumují rozinky či hrozny. Tyhle sladké bobulky ale psům mohou nepěkně zkomplikovat zdraví. Přivodí nejen žaludeční problémy, ale především u některých psů mohou způsobit i selhání ledvin.

„Jsou případy, kdy psi měli bolesti i po pozření pár kuliček hroznů. Obecně se zvířatům nedoporučuje dávat žádné ovoce, může způsobovat průjmy i dehydratace,“ dodává Jiří Švihálek.

Ořechy dusí, cibule nadýmá

K Vánocům i zimě patří neodmyslitelně ořechy, ty ale mohou psům způsobit zažívací problémy či alergie. A díky své suché a tvrdé struktuře se po nich zvířata mohou nehezky dusit.

Nebezpečné jsou především makadamové ořechy. Zdravotní komplikace se objevují často u psů, kteří mají nějakou skrytou srdeční vadu. Pozor si též dejte, aby pejsek nedojídal skořápky po vlašských ořechách, mohou v sobě mít toxickou plíseň.

Další nevhodné potraviny pro naše čtyřnohé kamarády jsou cibule a česnek (způsobuje zvracení, nadýmání), syrová játra či bílky (hrozí předávkováním resp. nedostatek vitamínu),šunka či slanina (obsahují mnoho soli i tuku). Pozor si dejte i na kuřecí kosti. Mohou se drolit a být velmi ostré.

Pokud chcete pejskovi přilepšit, tak mu můžete udělat libové vařené maso (bez soli či koření). A samozřejmě pejsci nikdy neodmítnou speciální psí sušenky, které jsou pro ně určené (bez lepku, soli, cukru a chemie).

tus, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Pozor na psí mlsání, aneb Co může psovi uškodit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci