Jaké hlavní problémy hrozí ženám po šedesátce

21.9.2021 00:00   |   Zdraví a krása
S přibývajícími roky rostou i mnohá rizika zdravotních komplikací, proto bychom neměli podceňovat prevenci a řešit možné nemoci včas. Třeba nepříjemnosti, které často ztrpčují život ženám po šedesátce.

nemoci po 60

S mnohými z nich si lze ovšem poradit. Jak tyto obtíže zmírnit a užívat si i podzim života s úsměvem?

Lámavé kosti

Řídnutí kostí přichází pozvolna a často bezpříznakově. Postihuje 7–10 % populace a riziko se zvyšuje zejména u žen po menopauze v důsledku snížení produkce ženských pohlavních hormonů. Po 50. roce onemocněním trpí přibližně třetina dámské populace (zatímco u mužů je to pětina), po 70. roce je to již polovina.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

V péči o pleť chce každý věk něco
Slunce a vrásky. Nepodceňujte péči o pleť!
Nepřidělávejte si zbytečně vrásky v obličeji

Tak jako u jiných nemocí, i zde je jako prevence důležitá životospráva – pravidelný pohyb odpovídající věku, omezení konzumace alkoholu, vyvarovat se kouření a dbát na vyvážený jídelníček.

Je dobré minimalizovat sůl a naopak zařadit potraviny bohaté na vápník a vitamin D (vejce, tučné ryby, mléko), který lze doplňovat i potravinovými doplňky. Do těla je dodáván také slunečními paprsky, proto v létě vyrazte na čerstvý vzduch.

Bolesti kloubů

Osteoartróza, zkráceně artróza, se týká kloubů. Postihuje až 40 % šedesátníků, přičemž více jsou ohroženy ženy, zejména ty s nadváhou, protože kila navíc přetěžují klouby. Nejvýrazněji na sebe artróza upozorňuje bolestí postiženého kloubu, zprvu při pohybu, v pokročilejších stádiích i v klidu.

 Těm, kdo tímto onemocněním trpí, pomáhají látky zvané chodroitin sulfát a glukosamin sulfát (obsažený například v přípravku GS Condro DIAMANT), který poskytuje úlevu od bolesti kloubů a podporuje regeneraci, obnovu a ochranu chrupavky, čímž zmírňuje potíže a zlepšuje funkci kloubů.

Prospěšný je rovněž kolagen v přirozené podobě (např. v Cemio Kamzík), který stimuluje imunitní systém a zabraňuje tělu, aby si ničilo vlastní kolagen.

Dále se doporučuje snížení hmotnosti, vhodný pohyb a obuv, lze také absolvovat fyzikální terapii, jako je třeba termoterapie, elektromagnetická léčba či akupunktura.

Neviditelná cukrovka

Nadváha, nevhodný jídelníček, sedavý způsob života a přibývající věk – to vše přispívá i k dalšímu častému onemocnění: diabetu druhého typu. Varovné příznaky mohou být únava, stálá žízeň a s tím spojené časté močení, zhoršený zrak a sluch, svědění kůže, mravenčení (až necitlivost) rukou a nohou, zvýšený hlad...

„Diabetes je v dnešní době léčitelné onemocnění, v první řadě ale záleží na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení. Je nutné zvýšit pohybovou aktivitu, nastavit vyvážený jídelníček nebo třeba ubrat na váze,“ vysvětluje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze.

Prevence a pravidelná kompenzace cukrovky podle pokynů lékaře má zásadní význam i pro boj s dalšími onemocněními, které diabetes provázejí. Prvotním předpokladem je udržení potřebné hladiny krevního cukru (optimálně 5,5mmol/l) a vyvarování se dramatických vzestupů a pádů této hodnoty.

Dále je vhodné hlídat si cholesterol i krevní tlak a rovněž absolvovat pravidelné prohlídky u očního lékaře.

Slábnoucí zrak

Také oči se stávají obětí přirozeného procesu stárnutí – nejen u diabetiků. Slábnoucí zrak zkrátka patří k přibývajícím létům, ovšem díky možnostem současné medicíny nemusíme jen pasivně „přihlížet“ tomu, jak se svět kolem nás rozmazává.

Za nutnost nosit brýle na čtení může presbyopie neboli vetchozrakost, kterou způsobuje fakt, že po 45. roku života začne oko ztrácet schopnost akomodace (zaostření) do blízka. Po šedesátém roce se navíc často přidává šedý zákal, který je způsoben zakalováním čočky. Statistiky uvádějí, že po pětasedmdesátce se katarakta objevuje u více než tří čtvrtin populace!

„Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes je to jinak. Čím dříve přijdete, tím bude operace jednodušší a šetrnější," uvádí doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské oční kliniky NeoVize.

Umělá čočka zároveň řeší i problém vetchozrakosti – a pokud se pacient rozhodne si připlatit za bifokální či trifokální nitrooční čočku, která zlepšuje vidění na dvě (respektive tři) vzdálenosti, může se zbavit brýlí definitivně a mít zrak zase jako zamlada.

Únik moči

Samovolný únik moči, tedy takzvaná inkontinence, je problém, který je často tabuizován – přitom se s ním občas setká každá třetí žena po šedesátce, denní únik může trápit až pětinu dámské populace nad tento věkový limit.

Při potížích je důležité absolvovat vyšetření u urologa, který doporučí způsob léčby. Ke konzervativním léčebným postupům patří změna životosprávy (úbytek na váze, stop kouření, pití kávy, omezení těžké fyzické aktivity), rehabilitace a fyzikální léčba.

„Sem patří trénink močového svěrače, gymnastika svalů pánevního dna, elektrostimulace včetně vaginální elektrické stimulace svalů pánevního dna, překonávání nutkání a tak dále,“ vyjmenovává metody konzervativní léčby profesor MUDr. Marek Babjuk, CSc., hlavní lékař pražské urologické kliniky UroKlinikum.

Další možnosti představují takzvané vaginální kónusy, odvod moči močovou cévkou nebo cévkou zavedenou přes břišní stěnu do měchýře, používání inkontinenčních pomůcek, protetické pomůcky, farmakoterapie (tlumí stahy svaloviny močového měchýře, zvyšuje kapacitu močového měchýře, posiluje uzávěrové mechanismy).

Dodávání estrogenů u žen v období přechodu (hormonální substituční léčba) zlepšuje prokrvení a tím i funkci tkání v oblasti uretry, pochvy a spodiny močového měchýře. Pokud metody konzervativní léčby nezaberou, doporučuje se operativní řešení.

oti, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jaké hlavní problémy hrozí ženám po šedesátce

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci