Září, ten nejlepší měsíc na hubnutí, je už za dveřmi!

14.8.2020 00:00   |   Hubnutí
Zdravá strava a pravidelný pohyb by nás měly doprovázet celoročně, ale některá období ke změně životního stylu přímo vybízejí. A které je nejlepší? No přece babí léto, konkrétně září, a to hned z několika důvodů.

hubnutí

Září je obdobím, kdy většině z nás zbyly po dovolené jen krásné fotografie, děti opět usedají do školních lavic a vše se vrací do svých starých kolejí. Smutnou náladu ze zkracujících se dní a žloutnoucího listí však můžeme lehce překonat pohybem a novými výzvami, které v sobě redukční program přináší.

„Lidský organismus bývá po létě ideálně pročištěný, mysl pozitivně naladěná slunečním svitem a my stále oplýváme energií načerpanou na dovolené. Prostě ideální čas začít na sobě pracovat,“ říká Gabriela Knosová, odbornice na výživu a hubnutí.

Může vás zajímat

Vzorový jídelníček: Vyberte si, co vám chutná
Recepty na dobroty, které linii neuškodí
Jen upravíte jídelníček a půl kalorií je pryč!

Proč zrovna září?

Při hubnutí je nejdůležitější pravidelný režim. V létě je jeho dodržování kvůli dovoleným poměrně obtížné, ale v září se my i naše rodiny vracíme k navyklému tempu a rytmu. Díky tomu není takový problém si vypracovat svůj individuální denní režim, do kterého se zahrne i pravidelný pohyb.

Podobnou výhodu přináší také počasí. „Náš organismus nezatěžuje úmorné horko, ve kterém se žádný namáhavější pohyb nedoporučuje, a přitom je stále většinou teplo, čehož lze využít při venkovních sportech. Ideální je třeba běh, rychlá chůze, jízda na kole či kolečkových bruslích,“ vyjmenovává brněnská dietoložka.

Při svižné chůzi například naše tělo průměrně spálí kolem 1500 kJ, podobné hodnoty dosáhneme i jízdou na in-line bruslích, při které navíc krásně tvarujeme problémové partie zadečku. „Ve vzduchu je také mnohem méně alergenů, proto venku mohou sportovat i ti, kteří na jaře a v průběhu léta v jejich důsledku trpí,“ doplňuje.

Energetické tabulky potravin

Potřebujete vědět, jakou energetickou
hodnotu mají potraviny, které si zrovna
chcete připravit?
Při dietě je důležité sledovat, kolik čeho
si dát, abyste dodrželi energetický limit.

Pestrá nabídka vitamínů

Výhody září můžeme promítnout také do našeho jídelníčku. Toto období totiž nabízí pestrou škálu sezónního ovoce a zeleniny. Prostor by měla dostat i na cukr trochu bohatší jablka, která jsou bohatá na vitamin C i tolik potřebnou vlákninu.

Svoje místo v našem jídelníčku mají i jiné druhy ovoce, jako například švestky a zapomínat bychom neměli ani na dýni hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou. Obsahuje betakaroten, vitaminy B1, B2, B3 a také minerální látky včetně draslíku. V našem organismu navíc umí vázat toxiny, které rozpouští a vyplavuje z těla.

„Počátkem podzimu končí období, kdy našemu tělu stačily pouze lehké saláty či ovoce. Důležitá je samozřejmě pravidelnost, tedy jídlo pětkrát denně a vyvážená skladba jídelníčku. Na pořad dne se opět dostávají polévky, z nichž jsou v redukčním režimu nejvhodnější výživné zeleninové a masové vývary,“ připomíná Knosová.

Do Vánoc daleko

Hubnutí v září má ještě jednu velkou výhodu. Ačkoli panují optimální podmínky, zájem o redukční programy je obecně nižší než v jiných obdobích. Plavková sezóna je totiž za námi a v chladnějším počasí nám kilogramy navíc pomáhají zahalit i vrstvy oblečení.

„Je důležité si uvědomit, že energie načerpaná v létě nám nevydrží věčně a zkracující se dny podpoří pomalu se přikrádající podzimní melancholii. Před Vánoci, tedy prubířským kamenem štíhlé linie, se pak zmeškaný čas narychlo těžko dohání,“ uzavírá dietoložka.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Září, ten nejlepší měsíc na hubnutí, je už za dveřmi!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci