Vaše nadváha může zkomplikovat život i vašim dětem

17.4.2020 00:00   |   Hubnutí
Milujeme je nadevše a udělali bychom pro ně cokoliv. A přesto jim často nevědomě ubližujeme a komplikujeme život. Ano, řeč je o našich dětech a jejich váze.

OBEZITA

Dětská nadváha a obezita je totiž jedním z největších celospolečenských problémů vyspělého světa. Jak tedy máme vychovávat naše děti, aby z nich nevyrostly „tlouštíci“?

Říká se, že nejlepší prevencí dětské obezity je nemít obézní rodiče. Správnost tohoto tvrzení dokládají i čísla. Statistika hovoří jasně.

Příklad je základ

Pokud má dítě jednoho obézního rodiče, stává se samo obézním ve 40 procentech případů, v rodině s oběma obézními rodiči se pak tato hodnota téměř zdvojnásobuje. Naopak rodiče s normální váhou mají pouze 14procentní pravděpodobnost, že budou mít obézního potomka, potvrzují statistiky výživových odborníků.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dítě má nadváhu: Problém tkví v raném dětství
Jak snídají školáci? Pravidelně nezdravě
Patří dětem tuky a sladkosti?

Obezita má tedy jednoznačně silnou genetickou složku, dědí se totiž určité vrozené dispozice. Přesně se ovšem zatím nezjistilo, kolik procent tvoří právě genetika a kolik pak prostředí, ve kterém dítě vyrůstá.

Nezdravá a nepravidelná strava, málo pohybu – pokud dítě od malička vyrůstá v takto nastavených podmínkách, je naprosto přirozené, že si na ně zvykne a ztloustne dokonce daleko dříve, než jeho rodiče.

Nebezpečný trend

Je alarmující, že se ve věkové skupině dětí od 7 do 11 let věku v porovnání s údaji z roku 1991 výrazně zvýšil podíl obézních dětí, především pak u chlapců – ze 3 procent téměř na 6 procent..

Více než 20 procent dětí v dnešní době trápí nadváha či obezita. V této skupině však nadále dochází k neustálému nárůstu hmotnosti v poměru k jejich výšce. Množí se zejména případy extrémních forem obezity.

Z tohoto důvodu je nutné být pro dítě vzorem, co se stravovacích návyků týče. Těžko ho totiž donutíte cvičit, když vy mezitím budete sedět u televize se sáčkem brambůrků. Děti rády napodobují své rodiče a vidí v nich své vzory.

Pokud se tatínek bude u večeře ušklíbat nad zeleninou, těžko si k ní jeho ratolest vybuduje pozitivní vztah.

Každý věk potřebuje jiný přístup

Kojení a mateřské mléko je tou nejpřirozenější výživou pro dítě v raném věku. Mléko mění své složení podle věku a potřeb dítěte a kojenec si především může regulovat jeho množství podle vlastních potřeb.

Pokud není z nějakých důvodů kojení možné, nastupuje jiná kojenecká výživa. Maminky by si však měly dát velký pozor na podávané množství, snaha dítěti ´přilepšovat´ často zadělává na hluboký problém.

Dětem v předškolním věku reguluje jejich stravování stále většinou rodina. Základem je pravidelný režim, ve kterém by potomek měl přijímat zhruba šest jídel denně. U nich se doporučuje dodržovat princip zdravého talíře, tedy třetinu tvoří sacharidová složka, třetinu bílkoviny a zbytek zelenina.

Střídmě se sladkostmi

U předškoláků dbejte především na omezené množství sladkostí i sladkých nápojů, pokud se je dítě naučí běžně konzumovat, těžko se tohoto zlozvyku zbavuje. Dále velmi omezte příjem soli a potravin, které je v nadměrném množství obsahují, především pak různých uzenin, doporučují odborníci na výživu.

S nástupem do školy se nám ratolesti pomalu ztrácí z dohledu a celodenní kontrola již není možná. Proto zaměřte svoji pozornost především na jídelnu, kde děti obědvají a zkontrolujte kvalitu vařených jídel.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

V léčbě dětské obezity chybí vůle rodičů
Co nejdéle kojit znamená předcházet obezitě
Rodiče často diskriminují obézní potomky

Udělejte si čas a připravujte svačiny. Dohlédněte na to, aby děti pravidelně snídaly a večeři připravujte doma z čerstvých surovin, tím z velké míry ovlivníte kvalitu stravy vašich dětí, radí zkušení.

Neberte váhu na lehkou váhu

Mnoho z nás má tendence svoje potomky omlouvat a dívat se na ně nekritickým pohledem. Jejich okolí však takto citově zabarvený názor nesdílí a především spolužáci umí dětem s nadváhou hodně znepříjemnit život.

Obézní děti mají problémy se začleněním do kolektivu a postupně si začínají uvědomovat svoji odlišnost. To vše může přispívat ke vzniku komplexu méněcennosti, který je pak provází celý život.

Vedle psychických problémů samozřejmě nadváha ovlivňuje i zdravotní stav dítěte. Již v útlém věku se objevuje riziko zvýšení krevního tlaku, onemocnění srdce a cév, cukrovky, poruch metabolismu, poškození pohybového aparátu a mnohé další. Čím dříve se obezita rozvine, tím jsou tyto problémy v dospělosti palčivější a hůře se s nimi bojuje.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Vaše nadváha může zkomplikovat život i vašim dětem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci