Osm důvodů, proč vlastně tloustneme

22.6.2018 00:00   |   Hubnutí
Za naše kila navíc nemůže jen samotné jídlo, které si dopřáváme. Jsou tu i další vlivy. Francouzští vědci zabývající se výživou a správným životním stylem těch nejdůležitějších napočítali osm.

proč tloustneme

Emoce

Pod vlivem silných emocí se hodně lidí doslova přejídá. A je už jedno, jestli jsou to emoce záporné nebo kladné. Potká-li je nějaké neštěstí nebo něco, čemu se stěží mohou psychicky bránit, berou jídlo jako obranu před tím zlým světem. Ale také kladné emoce, radost nebo úspěch jsou doprovázeny zvýšeným příjmem jídla, protože to všechno přece musejí oslavit.

Dobrá rada: Pokud své emoce řešíte jídlem a už to nezvládáte regulovat, pak zvažte, zda by vám nepomohl psychoterapeut, který je také odborníkem na výživu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Máte hlad? Možná to není pravda!
Už se ví, proč při dietách hřešíme
Překotné hubnutí přináší víc škody, než užitku

Strach ztloustnout

Tato úzkost bezpečně zvyšuje vaši váhu. Je to jednoduché – ten kdo neustále sleduje svoji hmotnost, vyřazuje z jídelníčku jídla, která jsou pro něj tabu. Tím pádem se den ode dne pro něj stávají vytouženější, až přijde den, kdy už to nezvládne a doslova se jimi přejí. Proto je dobré regulovat svou stravu s rozumem a nevyhýbat se například čokoládě nebo hranolkům, ovšem v malém množství.

Dobrá rada: Neříkejte si, že od zítřka už nebudete jíst čokoládu, ale přesvědčte se spíš, že vám stačí jen kousek.

Vzdor

Některé ženy hubnou, protože na ně tlačí manžel, matka nebo přítel, kteří jim při každé příležitostí servírují svůj názor na to, jak jsou tlusté. Tohle hubnutí ale není výsledkem vlastního rozhodnutí, a tak se za čas uchylují k tomu, že jedí tajně a navenek se tváří, že stále drží dietu. Samozřejmě, že výsledkem je pár kilo navíc.

Dobrá rada: Nedělejte svým hubnutím radost někomu jinému ale jen a jen sobě.

Zánik rodinného stolování

Dříve bylo zvykem, že se rodina sešla u snídaně, u večeře a o víkendu u oběda. Všichni jedli pomalu, beze spěchu, kvalitní jídlo. Dnes se při jídle lidé dívají na televizi, rychle zhltnou nějaký sendvič a...tloustnou.

Dobrá rada: Naučte už své děti jíst bez puštěné televize, soustředit se na jídlo a vysvětlete jim, jaké jídlo je zdravé a co jim nedělá dobře. Snažte se, pokud je to možné, stolovat společně a brát to jako malý obřad.

Ztráta sebeúcty

Je to takový začarovaný kruh. Nevážíme si samy sebe a proto víc jíme. Ztloustneme a nevážíme si sebe o to víc. Jak z takového kruhu ven?

Dobrá rada: Uvědomte si, že to cenné je uvnitř vás, máte různé talenty a dovednosti. Tak je rozvíjejte a tím, že se budete věnovat různým činnostem, zapomenete na neutuchající chuť k jídlu.

Dědičnost

Náchylnost k obezitě díky genům už byla dokázána mnoha výzkumy. Samy jste si mohly všimnout, že často jdete ve stopách své matky, která byla v mládí štíhlá a pak ztloustla. Genetiku můžete přelstít jedině správnými dietetickými zásadami.

Dobrá rada: Hýbejte se, sportujte a jezte podle moderních principů

Dieta

Bylo zjištěno, že 75 procent lidí, kteří zkoušeli diety, nezhubli trvale. Naopak jo-jo efekt je posléze uvrhnul do ještě větší hmotnosti a nekontrolované konzumace jídla. Ještě horší je úplné hladovění. Tělo si začne dělat zásoby, pro případ, že by byla další světová válka.

Dobrá rada: Nehladovte, nedržte diety, ale kontrolujte svou stravu podle zásad zdravé výživy.

Potravinářský průmysl

Produkuje spoustu skrytých tuků a cukrů, které ani prohlížením etiket na výrobcích neodhalíte.

Dobrá rada: I tady platí – jezte vše, na co máte chuť, ale v malém množství!

zp

Přečtěte si také


Diskuse: Osm důvodů, proč vlastně tloustneme

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci