Zdraví, krása, paměť... Co vše může ovlivnit jídlo

12.1.2022 00:00   |   Wellness
Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

jídlo a celkový stav

Psychická rovnováha, kvalitní spánek, pocit únavy... To všechno mohou ovlivnit potraviny, které konzumujete. Nezapomínejte proto, že zdraví i pohoda začínají u jídelního stolu. Ukážeme vám, na jakou stravu se zaměřit, když chcete být nejen ve fyzické, ale také v duševní kondici.

Tyrosin = Dobrá nálada ukrytá v sýrech

Co je tyrosin? Jedná se o aminokyselinu, která zvyšuje paměťové schopnosti a mentální připravenost. Navíc hraje významnou roli při produkci dvou důležitých neurotransmiterů: dopaminu a noradrenalinu, které aktivně působí na pocity slasti.

Dopamin podporuje motivaci a vyvolává potěšení, noradrenalin zase stimuluje stav bdělosti, pozornost a sebevědomí.

V jakých potravinách tyrosin najdete? Zejména ve zralých sýrech, jako jsou Gran Moravia či Pecorino romano. Často je také možné v těchto sýrech při kousání rozpoznat krystalky tyrosinu, které jsou důsledkem dlouhého zrání. Dále látku obsahuje také maso, luštěniny a olejnatá semínka.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Bojujte se stresem, pohyb vám pomůže
Bolí vás hlava? Málo pijete!
Dobroty bez výčitek. Příprava je samý pohyb

Syrovátkové bílkoviny = Figura snů

Co jsou syrovátkové bílkoviny? Tyto proteiny hrají důležitou roli při regulování chuti k jídlu, příjmu potravy a zachování svalové hmoty v případě diet na hubnutí. Držet tělesnou váhu na uzdě je důležité nejen kvůli krásné figuře, ale i pro zdraví. Nadváha totiž způsobuje celou řadu komplikací od bolavých kloubů až po kardiovaskulární choroby.

Jaké potraviny snižují obezitu? Obzvláště příznivý vliv mají zejména jogurty a čerstvé kysané mléčné výrobky. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace těchto potravin je spojená se snižováním rizika obezity a s menšími výkyvy tělesné hmotnosti a obvodu pasu.

Tryptofan = Klid a spánek

Co je tryptofan? Jedná se o aminokyselinu, považovanou za nejmocnějšího přírodního spojence spánku. Navíc je základem pro syntézu serotoninu, tedy neurotransmiteru klidu a štěstí. Proto má zásadní vliv na náladu, depresi, strach a nespavost. Je natolik důležitý, že jeho nedostatek způsobuje impulzivnost, agresivitu a stavy úzkosti.

Tryptofan také reguluje chuť k jídlu a pocit sytosti.

V jakých potravinách tryptofan najdete? Naleznete jej v bramborech, čerstvých a zralých sýrech, hořké čokoládě, banánech a ananasu. Doporučená dávka je alespoň 250 mg denně.

Vitaminy A a D = Zbraně proti nemocem

K čemu jsou vitaminy A a D? Vitamíny jsou obecně pro zdraví a účinnost našeho imunitního systému velmi důležité, jelikož představují účinnou zbraň proti nemocem. Zejména vitamín A pomáhá udržovat integritu sliznic představujících první obrannou linii, je důležitý pro vrozené imunitní buňky, jako jsou makrofágy a neutrofily, a pro lymfocyty T a B.

Vitamín D je velmi důležitý díky své imunomodulační činnosti, a navíc reguluje zánětovou odpověď. Navíc tento vitamín zasahuje také do složení mikrobiomu a udržuje účinnou jeho imunologickou funkci.

V jakých potravinách vitamín A a D najdete? Oba se hojně vyskytují v mléčných výrobcích, zejména v másle. Vitamín D je také v sýrech, tučných rybách a vaječném žloutku.

Vápník = Zatočí se stresem

K čemu je dobrý vápník? Tato látka je důležitou součástí kostí a zubů a jeho dostatečný přísun zvyšuje jejich pevnost. Navíc také zlepšuje náladu a zmírňuje nervozitu a napětí – a tím zlepšuje spánek. Jídla, která jej obsahují, napomáhají lepšímu odpočinku a zatočí se stresem.

V jakých potravinách vápník najdete? Dejte si tři porce mléka či jogurtu denně a alespoň tři porce sýrů týdně, a to od čerstvých až po ty zralé. Jde o výrobky, které jsou tím nejlepším zdrojem vápníku. Je v nich přítomen ve vysokém množství a ve snadno vstřebatelné formě. Další zdroje tohoto minerálu jsou menší ryby, jako třeba sardinky, dále rukola a mandle.

Vitamín B12 = Konec s únavou!

Jak vitaminy skupiny B pomáhají? Přispívají k fungování nervového systému, pomáhají nalézt klid a soustředění a chrání před depresí. Týká se to zejména vitamínu B12. Navíc se při správném denním přísunu tohoto vitamínu cítíme méně unavení, pomáhá lépe stárnout a udržovat silný nervový a imunitní systém.

V jakých potravinách najdete vitamín B12? Je přítomen například v brokolici a v mléčných výrobcích, zejména v mléce.

Kyselina glutamová = Pohoda, žádný stres

K čemu je potřebná kyselina glutamová? Lidský organismus díky ní může syntetizovat kyselinu gamaaminomáselnou (GABA), tedy neurotransmiter, který podporuje klid a pomáhá kontrolovat úzkost. Pozitivně navíc působí na střevní mikrobiom a pomáhá tím snižovat stres a výkyvy nálad, napomáhá také ke kontrole tělesné hmotnosti.

Existuje velmi úzká vazba mezi střevními bakteriemi a schopností čelit úspěšně obtížným situacím.

V jakých potravinách najdete kyselinu glutamovou? Je obsažena v mase, v sýrech a zejména v jogurtu a kysaných mléčných výrobcích.

Frozen jogurt = Dobrota pro dobrou náladu

Zdravé ovoce, jogurt, bohatý na vápník i kyselinu glutamovou, mléko a k tomu ještě skvělé osvěžní v teplých dnech... Skloubit lehkost, skvělou chuť, a ještě pomoci zdraví nemusí být tak složité. A zmražený jogurt navíc připravíte během pár minut...

Co budete potřebovat na 800 gramů frozen jogurtu: 500 g bezlaktózového jogurtu, 80 g moučkového cukru, 120 ml mléka a 100 g zmraženého ovoce zvoleného dle chuti.

Jak na to: Nejprve dejte mléko i jogurt na 20 minut do mrazáku a poté je rozmixujte se zamraženým ovocem a s cukrem do ledového krému. Pokud chcete, vložte ho před podáváním na hodinu do mrazáku. Podávejte ozdobené čokoládovou polevou (v hořké čokoládě je obsažen tryptofan), nasekanými oříšky (jsou považovány za „potravu pro mozek“ i dobrou náladu) nebo nakrájeným čerstvým ovocem (bohatým na vitamíny).

opz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zdraví, krása, paměť... Co vše může ovlivnit jídlo

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci