Největším bojovníkem proti koronaviru je naše imunita

6.5.2020 00:00   |   Wellness
Jedním z klíčových bojovníků proti koronaviru se stává imunita. Je důležité posilovat svou obranyschopnost vůči zákeřným virům i vůči obrovskému množství negativních informací. A jak na to?

proti koroně

Téměř každý z nás zná všechny důležité složky životního stylu, které pomáhají k lepšímu zdraví: dostatek spánku, málo stresu, pohyb, zdravá strava, sociální kontakt a vyhýbání se cigaretám a alkoholu.

Nenaskytla se nám teď úžasná možnost, jak skoncovat se starými neřestmi a nastartovat zbrusu nový životní styl? Ať už konečně přestat kouřit, omezit nadměrnou konzumaci alkoholu, nebo začít s cvičením, každá změna se počítá.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Bojujte se stresem, pohyb vám pomůže
Bolí vás hlava? Málo pijete!
Dobroty bez výčitek. Příprava je samý pohyb

Nejsnadněji a zároveň nejefektivněji můžeme imunitu posílit pomocí stravy, protože imunita začíná ve střevech.

A co vlákniny a vitamíny?

„Péče o náš trávicí systém, vláknina, celozrnné potraviny a podpora střevní mikroflóry, to jsou důležité součásti péče o imunitu,“ říká Barbora Henrychová z organizace PRO-BIO.

Robert Žižka, odborník zabývající se medicínou životního stylu k tomu dodává: „Typická západní strava překypuje rafinovanými cukry, nadbytkem soli, bílou moukou, zpracovaným masem, živočišnými tuky a přídatnými látkami.“

 „Naopak postrádá dostatek vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Taková strava podporuje příjem nadbytečných kalorií a obezitu, která narušuje imunitní funkci.“ zdůrazňuje Žižka.

V domácím prostředí nyní máme velkou výhodu, nejsme odkázáni na nabídku restaurací či fastfoodů, můžeme si vybírat, jak se budeme stravovat, a jakou kvalitu pro sebe a své tělo žádáme.

Experimentujme

„Dnes máme jedinečnou příležitost vařit, péct, chystat, fermentovat, experimentovat.... Můžeme si zkusit nechat vyklíčit řeřichu, vojtěšku nebo horčici, posbírat si v přírodě mladé byliny – pampelišky, medvědí česnek nebo kopřivy, které jsou učiněnými životabudiči a superpotravinami,“ doplňuje Henrychová.

Neměli bychom zapomínat na zeleninu a ovoce, u kterého také můžeme vidět rozdíl – stále více lidí dává přednost bio zelenině a ovoci, což potvrzuje rostoucí obrat bio dodavatelů.

Kde ovšem kvalitní suroviny k vaření shánět? Stačí pozorně číst etikety se složením, u ovoce a zeleniny informace o zemi původu, radí odborníci. Ne nadarmo se říká, že člověk by měl jíst ty potraviny, které rostou v jeho podnebném pásu, naše těla jsou na ně zvyklá a málokdy se objevují alergie.

Dobrou volbou jsou bezpochyby farmářské a bio výrobky, které jsou u nás ve stále větší oblibě. Farmáři již nabízejí i možnost objednávání jejich produktů online, čímž se jejich produkty stávají ještě dostupnější.

Skoro všude již existují lokální pěstitelé a výrobci potravin, kteří se zaměřují především na kvalitu nabízených produktů, což je právě to, co pro naši imunitu v tomto období nejvíc potřebujeme.

Biopotraviny a radost

V řadě studií bylo prokázáno, že biopotraviny obsahují mnohem více antioxidačních sloučenin, tzv. antioxidantů.

„Konzumací biopotravin snižujeme množství přídatných látek a reziduí pesticidů, které do těla stravou dostáváme, což může mít významné důsledky nejen pro naše zdraví a imunitu,” vysvětluje Pavlína Samsonová, šéfka Bioinstitutu.

Připomneňme si na závěr slova Jana Wericha: „Přirozeností člověka je hledání radosti.“ Podle něj hledejme, v každém dni můžeme nalézt radost, třeba právě u prostřeného stolu, nebo v endorfinech vyplavených při cvičení.

Je důležité z této mimořádné karantény vytěžit maximum, přemýšlejme o tom, co jíme, o dopadu stravy na náš život a na naši imunitu, smějme se, jezme kvalitně a snažme se všechny pozitivní karanténní změny uchovat po co nejdelší dobu.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Největším bojovníkem proti koronaviru je naše imunita

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci